Nieuws Maatregelen

Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’

De Nijmeegse horecatycoon Khalid Oubaha, uitbater van diverse horecagelegenheden in Nijmegen, Arnhem en Enschede, weigert klanten bij de ingang van zijn zaken te controleren op hun vaccinatiestatus. ,,Ik vertik het. Ik ben helemaal klaar met de wanpraktijken van dit kabinet.’’

Stephen Friedrichs 14 september 2021

Oubaha horeca persconferentie 14 september rutte

De bekende Nijmeegse onderneemr Khalid Oubaha op archiefbeeld. Foto: Paul Rapp

Afgelopen weekend lekten de kabinetsplannen voor de horeca uit: restaurants en cafés kunnen weer zo goed als volledig open, maar mogen alleen klanten toelaten met een geldige QR-code. Die krijgen zij als ze zijn gevaccineerd tegen corona of recent negatief zijn getest. De nachthoreca - tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends - blijft voorlopig op slot.

Blijf hier op de hoogte van de persconferentie in de liveblog van De Ondernemer: Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

Oubaha weigert maatregelen uit te voeren

Waanzin, reageert Oubaha bij De Gelderlander. ,,Iemand die bij een van mijn zaken komt voor een kop koffie met gebak controleren op een QR-code? Het slaat nergens op. Ik vertik het om te doen. Het kabinet zoekt het maar uit, ik ben er helemaal klaar mee. Ik weiger om politieagent te spelen.”

Volgens Oubaha wordt de horeca misbruikt om vaccinatie-twijfelaars op deze manier alsnog over de streep te trekken. ,,Net zoals met het debacle rondom Dansen met Janssen (waarbij mensen na direct na één prik van het Janssen-vaccin toegang kregen tot horeca en evenementen, red.). Daarvan heeft minister De Jonge achteraf toegegeven dat het bedoeld was om jongeren te overtuigen voor een coronaprik. En achteraf werd de horeca keihard gepakt.”

Lees ook: Haagse bronnen: meerdaagse evenementen mogen weer onder voorwaarden

Nederland heeft inmiddels wel een vaccinatiegraad van 85 procent onder volwassenen, vergelijkbaar met een land als Denemarken. Daar werden afgelopen weekend alle coronabeperkingen - waaronder het toegangssysteem met QR-codes - juist overboord gezet. Iedereen kan daar onbeperkt weer de horeca in, gevaccineerd of niet.

'Kabinet Rutte faalt met maatregelen'

Oubaha: ,,Waarom kan het daar wel, en hier niet? Volgens mij is er maar één antwoord: het falen van het eigen kabinetsbeleid. Omdat Nederland de afgelopen jaren zo enorm heeft bezuinigd op de zorg en er nu zo weinig ic-bedden beschikbaar zijn, wordt de horeca nog steeds zo afgeknepen.”

,,Omdat Nederland de afgelopen jaren zo enorm heeft bezuinigd op de zorg en er nu zo weinig ic-bedden beschik­baar zijn, wordt de horeca nog steeds zo afgeknepen"

Ook Arnhemse horecaondernemers kondigen aan niets in een QR-plicht te zien en broeden op maatregelen. Stichting UnMute Us, dat opkomt voor de festival- en horecabranche, zei maandag in een persbericht ook al 'woedend te zijn op de aangekondigde kabinetsmaatregelen.’

Voor Oubaha is het in ieder geval klip en klaar: bij zijn cafés wordt na 25 september niet gecontroleerd op toegangsbewijzen: ,,Ik zie wel wat er dan gebeurt. De koek is voor mij nu echt op.”

Weerstand tegen coronatoegangsbewijs horecaondernemers neemt toe

Naast Oubaha en zijn Arnhemse collega's spreken landelijk steeds meer horecaondernemers zich uit tegen de handhaving op het coronatoegangsbewijs. ,,We gaan niet meedoen" en ,,een onuitvoerbaar en idioot plan" en ,,te zot voor woorden", aldus verschillende kroegbazen en restauranthouders in een reactie aan het ANP. ,,Het is onuitvoerbaar en discriminerend", zegt horeca-eigenaar Laurens Meyer, die zo’n vijftig zaken door heel Nederland heeft, waaronder De Drie Gezusters.

"Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen"

Gilles Harthoorn, eigenaar Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog

,,Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen", oordeelt Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. ,,Ik ga zeker niet handhaven. Niet voordat ze iedereen gelijktrekken." Harthoorn is vooral boos dat hij klanten moet gaan controleren terwijl bij de Formule 1-race in Zandvoort wel alles leek te kunnen.

Herman Hell, die meer dan tien zaken heeft in de regio Rotterdam, heeft er moeite mee dat de horeca wordt ingezet als politiek drukmiddel. ,,De horeca wordt nu gebruikt om tot vaccinatie te dwingen", zegt hij. ,,Iedereen zou altijd bij ons welkom moeten zijn zonder eerst een test te moeten doen." Hell noemt de nieuwe maatregelen bovendien een verzwaring, terwijl daarnaast ook de steunmaatregelen worden gestopt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws