Nieuws Maatregelen
Horecaondernemer pleit voor complete lockdown: 'Op deze manier werkt het toch niet'
,,Wat naar mijn idee de beste maatregel is om het aantal coronabesmettingen terug te dringen? Een complete lockdown van twee weken. Horeca dicht, winkels dicht, geen bouwwerkzaamheden. Het slaat nergens op dat de horeca nu wéér getroffen wordt. Het is nu toch wel duidelijk dat het grote aantal besmettingen niet bij ons vandaan komt?” Horecaondernemer Edwin Kat vraagt het zichzelf hardop af. Het is duidelijk dat hij vanavond met afkeer naar de persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge zal kijken. Eentje waarin hoogstwaarschijnlijk bekend wordt gemaakt dat de horeca voor twee weken moet sluiten.

Premier Mark Rutte en Hugo de Jonge maken vanavond om 19.00 uur de nieuwe coronamaatregelen bekend. Foto: ANP
,,Ik voel me als een bokser die weer acht tellen krijgt”, omschrijft Kat zijn gevoelens als eigenaar van Proeflokaal De Boom in Alkmaar. ,,Hoeveel klappen gaan er nog komen? We doen alles wat we kunnen en dan moeten we toch weer sluiten. En dat terwijl ze sinds de laatste persconferentie ook al twee weken van ons af hebben genomen. Dat was namelijk letterlijk mijn gevoel toen ik hoorde dat we slechts tot 22.00 uur open mochten blijven. Hier verderop in de straat zit een Spar die tot laat open is. Ik heb mijn klanten er letterlijk om 21.55 uur in polonaise naartoe zien lopen om drank te halen voor thuis. Dat is schrijnend.”
Aanspraak op nieuwe steun is geen zekerheid
De eigenaar van De Boom heeft 14 personeelsleden in dienst, kan zijn hoofd naar eigen zeggen boven water houden, maar geeft wel aan dat het allemaal steeds lastiger wordt. ,,Ik hoop maar dat we in aanmerking komen voor de NOW3-regeling. Dat is geen zekerheid. Bovendien gaat deze per november in en dus moeten we het in ieder geval nog ruim twee weken zonder steun uitzingen.”
Lees ook: Won Yip over sluiting horeca: ‘Liever een grote brand dan lang smeulen’
Sytske Oosterhof van eetcafé Nooitgedacht uit Harlingen voelt dezelfde frustratie als Kat. Ze vindt het te makkelijk om de horeca telkens maar als boosdoener aan te wijzen en er daarom maatregelen door te voeren. ,,Ik ben ondertussen ook voor een complete lockdown. Zet de knop van de horeca niet telkens aan en uit, maar zet alles eens uit. Kijken of dat iets uithaalt. Ik denk ook dat het goed is om werknemers nu eens de gevolgen van de crisis te laten voelen. Waarom moeten wij hun salarissen telkens maar door blijven betalen of gaan zitten schuiven met hun vakantie-uren? Waarom komt er geen sociaal plan om personeelsleden af te laten vloeien wanneer het niet anders kan?”
Een overheid die telkens roet in het eten gooit
,,Tijdens de eerste piek hebben we van drie mensen afscheid moeten nemen. In de zomer zorgt zoiets voor extra druk bij de werknemers die nog wel aan boord zijn. Om die reden hebben we in september weer nieuwe krachten aangenomen. Je wilt en moet vooruitkijken. Daar ben je ondernemer voor. Maar als de overheid dan telkens roet in het eten gooit met maatregelen die veel te streng zijn, wordt het zó lastig. Voor ons als ondernemer, maar ook voor je personeel. Telkens leren omgaan met een reserveringssysteem dat is ingesteld op een beperkt aantal gasten is vermoeiend en zorgt voor onzekerheid. En is het geen beperking van het aantal gasten, dan is het wel weer een volledige sluiting.”
Tekst gaat verder onder de foto van Sytske Oosterhof.
"Men heeft hier niet zo’n zware behoefte om naar de bioscoop of een feest gaan en er zijn hier geen burgemeesters die de boel niet kunnen handhaven"
Oosterhof zegt zo langzamerhand wat recalcitrant te worden van de hele situatie. Een gevoel dat onder meer ontstaat omdat het in Friesland niet voelt alsof er een crisis is. ,,Men heeft hier niet zo’n zware behoefte om naar de bioscoop of een feest te gaan. Er zijn hier geen burgemeesters die de boel niet kunnen handhaven en daarnaast liggen de ziekenhuizen ook nog steeds niet zo vol als eerst. Ik snap dat we dat ook niet moeten willen, maar op deze manier werkt het toch niet. Dat is inmiddels al gebleken.”
Minder heftige emoties in retailsector
De emoties in de retail lijken tot nu toe minder hoog op te lopen. Een gesprek met Miriam Staffhorst van het Rotterdamse Urban Bakery leert dat het ‘gevaar’ voor het voortbestaan van haar patisserie niet bij de coronamaatregelen vandaan komt, maar toch echt vanuit het virus zelf. ,,Ik werk met 4 fte en om de zaak draaiende te houden, moeten zij gezond blijven. Ik kan ze niet missen. Binnen onze zaak nemen we alle maatregelen erg serieus en ik hoop daardoor dat mijn mensen dat gedrag ook meenemen in hun privésfeer.”
Lees ook: Coronaregels: zo wijzen deze ondernemers klanten op hun gedrag
Wanneer Staffhorst wordt gevraagd naar haar verwachtingen omtrent nieuwe maatregelen in de detailhandel, zegt ze geen heftige ontwikkelingen te voorzien. ,,Wij zullen de deuren niet hoeven te sluiten. In de horeca is dat waarschijnlijk wel het geval en dat heeft helaas ook gevolgen voor ons. We leveren veel aan deze branche en dat zal dan een stuk minder worden. Sommige klanten zullen omvallen en die zijn wij dus ook gewoon kwijt. Daarnaast worden veel horecaondernemers een stuk voorzichtiger waardoor ze zelf taarten gaan bakken in plaats van deze bij ons te bestellen. In beide gevallen kost het ons omzet.”
Sluiting horeca zorgt voor extra omzet in detailhandel
,,Wordt er vanavond tijdens de persconferentie verteld dat koopzondagen komen te vervallen en openingstijden korter worden, dan is dat voor ons verder geen probleem. Tijdens de eerste golf kozen wij er uit veiligheidsoverwegingen zelf al voor om op zondag niet meer open te gaan. Daarnaast bleven we van maandag tot en met zaterdag tot 15.00 uur open omdat het daarna toch altijd al rustiger werd. We hadden tevens een horecagedeelte dat nu ook gesloten is. Dat is niet onoverkomelijk omdat men ons evengoed weet te vinden. Juist omdat de horecabranche plat ligt, komen mensen nu bij ons voor koffie en gebak. Het enige verschil is dat ze het meenemen.”
"Ik weet bijna wel zeker dat als wij op zondag dicht moeten, het zaterdag twee keer zo druk wordt. Hoe meer momenten er zijn om klanten te ontvangen, hoe beter"
Vervelend, maar niets aan te veranderen
,,Met onze cijfers gaan we dit jaar toch niet meer plussen en dus laat ik de gevolgen van de nieuwe maatregelen maar gewoon over mij heenkomen”, vertelt Michel Noordermeer, eigenaar van de Haarlemse kledingzaak Kloffie. ,,Als de horeca haar deuren moet sluiten, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de detailhandel in een stad als Haarlem. We zien hier veel dagjesmensen binnenkomen. Kunnen zij geen gebruik maken van horeca, dan is een dagje weg meteen minder interessant voor ze. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je niet samen mag shoppen. Vervelend, maar we kunnen er niets aan veranderen. Ik heb gelukkig genoeg vet op de botten om het even uit te kunnen zingen.”
Noordermeer is overduidelijk een ondernemer die geen risico’s neemt. Het feit dat hij zijn winkel tijdens de eerste besmettingsgolf voor zes weken dicht hield, zegt genoeg. ,,Dat was geen maatregel van de overheid, maar omdat er toen zoveel mensen besmet raakten en kwamen te overlijden, leek mij dit het beste. De gezondheid van mijn personeel staat voorop en pas daarna komt de omzet. In dat opzicht zou ik het wel belachelijk vinden als de koopzondag verdwijnt. Ik weet bijna wel zeker dat als wij op zondag dicht moeten, het zaterdag twee keer zo druk wordt. Hoe meer momenten er zijn om klanten te ontvangen, hoe beter.”