Nieuws Maatregelen

Horeca na acht maanden weer binnen open: ‘Niet het einde van de pandemie, wel van de deprimi’

Na bijna acht maanden mag de horeca ook weer binnen open, onontbeerlijk als je geen terras hebt. ‘Een explosie van energie’, voelen ze bij de Tilburgse restaurants Sarban en Silk Road. Maar dat de heropening naar voren is gehaald - in plaats van het eeuwige uitstellen - is hier en daar ook ietwat pijnlijk. ,,Ik ben geïrriteerd.”

AD Redactie 5 juni 2021

Horeca binnen open pandemie sentiment tilburg

Bij Sarban lonkt de opening. Het liep deze week al goed met de reserveringen, aldus Rabia Alizadah (op rechts). Foto: Jan van Eijndhoven

Het was toch een beetje met neergebogen hoofd dat de Tilburgse horecafamilie Alizadah - die de restaurants Sarban en Silk Road runt - de afgelopen maanden zat te vergaderen. ,,Tot deze week, het is alsof alle opgekropte energie explodeert”, vertelt Wali Alizadah. ,,Het positieve is helemaal terug.” Ze konden de hele week niet wachten om beide zaken open te gooien.

Er werd wel wat bezorgd en afgehaald bij Sarban, maar daar lieten ze het terras dicht, schrijft het AD. Bij Silk Road ging het terras welgeteld één dag open. Maar dat was het gewoon niet, klinkt het. Onder meer door het baggerweer. ,,De mensen kwamen wel, maar het voelde niet goed, alsof ze dat meer uit liefdadigheid deden. Dat is een heel fijn gebaar, maar het voelde niet als echt ondernemen.”

Lees ook: Horecaondernemers speuren naar goed personeel: is dat wel te vinden?

Bij Sarban kunnen er bij de heropening dertig á 35 man binnen, bij Silk Road zo’n vijftig. Het liep al de hele week goed met de reserveringen, vertelt Rabia Walizadah terwijl Silk Road klaargestoomd wordt voor de heropening. Wali: ,,Het is niet het einde van de pandemie, wel het einde van de deprimi.”

Op veel plekken gaat de kin weer omhoog, borst vooruit, wordt het glaswerk gepoleerd, de tap opgepoetst. Er wordt storm voorspeld. Ook om die reden is het zo fijn dat mensen weer naar binnen kunnen.

Terrassen open voor velen niet de oplossing

,,Het binnen gasten kunnen ontvangen is een belangrijke wijziging, het biedt voor veel ondernemers extra capaciteit”, zegt Tim Wijdemans, de voorzitter van de lokale Koninklijke Horeca Nederland. En dan vooral met het oog op de ellende die achter ze ligt, de eerste weken waren terras-technisch niet overal heel interessant.

Lees ook: Aantal starters in horeca stijgt, maar er komen minder nieuwe webshops bij

Kijk maar naar sterrestaurant Monarh: daar hielden ze het terras dicht tot de zon echt doorbrak. Pas sinds vorige week vrijdag is het open voor lunch. Dat was fijn om op te starten, maar chefkok Paul Kappé kijkt vooral uit naar morgen als ze binnen lunch en diner draaien. ,,Dan mogen we weer ouderwets aan de bak, fijn. Ik zie hier de positiviteit om me heen, ons team heeft er zin in.”

Het afhalen en warm bezorgen stopt vanaf dan. ,,De mensen komen toch veel liever hier eten.” De reserveringen stromen voor de weekenden al binnen. ,,Joh, niet normaal, dat gaat helemaal nergens over”, klinkt het vrolijk.

Irritatie over tempo coronamaatregelen

Toch klinkt niet overal alleen maar gejuich. Een beetje wrang is het wel, bij de bakkerij met lunchroom Pig & Rye snakken ze al bijna acht maanden naar de heropening. Tot op heden werd bijna iedere aangekondigde horeca-versoepeling telkens uitgesteld, dit keer niet: die werd juist naar voren gehaald. Van 9 naar 5 juni. ,,Fuck, ik ben geïrriteerd”, zegt eigenaar Luc Martin.

''Het gaat heel, heel lang duren voor we hier financieel van hersteld zijn. Drie of vier jaar”

Luc Martin, eigenaar Pig & Rye

Na acht maanden buffelen om het bedrijf boven water te houden - onder meer met een afhaalsite - wilden ze voor de heropening op adem komen. Lees: het hele team kreeg een vakantie van een week voorafgaand aan 9 juni, na drie gecancelde vakanties. ,,Doordat het al is ingepland, missen we de heropening.” En ja, dat doet pijn: ,,We zijn met z'n allen zo lang dichtgegaan, dan wil ik ook samen met de rest open.”

Hij hoopt maar dat het de laatste lockdown is. En natuurlijk wil hij open. ,,Maar het gaat heel, heel lang duren voor we hier financieel van hersteld zijn. Drie of vier jaar.” Of Martin nog met corona-lessen wegloopt? ,,Open nooit een restaurant, zoek een baan in de IT”, besluit hij met goed gevoel voor understatement. Martin deed namelijk precies het omgekeerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws