Nieuws Maatregelen

ID&T en Kultlab voelen zich in hemd gezet: ‘Dit beleid is niet uit te leggen'

Er pakken zich wederom donkere wolken samen boven de festivals die deze zomer nog georganiseerd zouden kunnen worden. Het lijkt erop dat premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van vanavond geen verdere versoepelingen zal aankondigen. Festivalorganisator ID&T Groep geeft aan dat het beleid van de overheid inmiddels niet langer is uit te leggen aan de bezoekers. Kultlab spreekt van een dikke streep door de rest het festivalseizoen.

Robbert Daalder 13 augustus 2021

Id t persconferentie mark rutte evenementenbranche overheid

De kans is levensgroot dat we een festival van dit formaat deze zomer niet meer gaan meemaken. Foto: Shutterstock

,,Op basis van wat we uit de media en Haagse bronnen vernomen hebben, worden wij vanavond wederom teleurgesteld door de overheid”, begint Rosanne Janmaat als coo van ID&T Groep. ,,Wij hebben met Fieldlab als land echt een voortrekkersrol genomen ten opzichte van de rest van de wereld. Inmiddels is het op allerlei plekken weer mogelijk om evenementen te organiseren. Denk aan Freedom Day in de UK, Lollapalooza in de VS, Exit in Servië en de aangekondigde versoepelingen voor evenementen tot 75.000 bezoekers in België. Ondertussen blijven wij in Nederland met lege handen achter.”

Rosanne Janmaat van ID&T Groep. Foto: ID&T

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Uitstekende status omver geworpen door overheid

Janmaat wijst op het gegeven dat Nederland altijd toonaangevend in de wereld is geweest als het gaat om het professioneel organiseren van festivals. Het huidige beleid van de overheid werpt die status volgens haar nu compleet omver.

,,Wij staan nu achterin de rij en worden door de overheid tien tot vijftien jaar terug in de tijd geslingerd. Het is niet meer uit te leggen aan onze bezoekers dat wij niets mogen terwijl volle voetbalstadions blijkbaar wel kunnen en we met 70.000 man naar de Formule 1 in Zandvoort mogen, met alle logistieke uitdagingen die daarbij horen. Het enige wat wij volgens Den Haag kunnen, is samenkomen met 750 mensen. Dat is simpelweg niet rendabel te maken."

ID&T was al kritisch over coronabeleid kabinet

Al eerder liet ID&T zich kritisch uit over de maatregelen voor festivals. De organisator spande samen met andere bedrijven een kort geding aan tegen de overheid om meer duidelijkheid af te dwingen. Dat werd uiteindelijk niet doorgezet wegens gebrek aan juridische grond.

Lees ook: Minder publiek Grand Prix Zandvoort: wie draait op voor gemiste inkomsten?

Kultlab cancelde al 75 procent van haar festivals

De Amersfoortse festivalorganisator Kultlab heeft het slechte nieuws over het uitblijven van de versoepelingen ook vernomen en spreekt van een verschrikkelijke situatie. ,,Met Lepeltje Lepeltje en het Into the Woods Festival hadden we nog twee mooie evenementen voor de maand september”, zegt Sijmen Stronks, mede-eigenaar van Kultlab. ,,Maar daar kan een streep doorheen. We kunnen nu wel stellen dat het festivalseizoen erop zit. Een feestje geven voor 750 man heeft geen enkele zin.”

Kultlab organiseert op jaarbasis ongeveer zestien festivals. Driekwart daarvan is inmiddels al gecanceld en door de hoogst onzekere toekomst is het nog maar de vraag of het overgebleven deel nog wel door zal gaan. ,,Onze stip op de horizon is nu het Amsterdam Dance Event in oktober. Dan vindt Into the Woods Festival plaatst op het NDSM-terrein. Maar goed, we hebben al zoveel stippen op de horizon zien verdwijnen…”

Sijmen Stronks van Kultlab. Foto: Kultlab

Hoop als het grootste gemis in deze onzekere tijd

Het ergste wat Stronks mist in deze tijd, is hoop. ,,De festivalbranche is ontzettend belangrijk in Nederland, maar dat wordt gewoon niet erkend door de overheid. Toen we tijdens de vorige persconferentie hoorden dat we genoegen moesten nemen met 750 bezoekers, werd ons eigenlijk gezegd dat er niets georganiseerd kon worden. Dat voelde als een zoethoudertje. Het is mij wel duidelijk dat de angst regeert in Den Haag. Zo kun je toch niet ondernemen?"

Stronks benadrukt dat er duidelijkheid moet worden verschaft. ,,Emotioneel raakt ons dit ook. Als ik op kantoor rondloop, zie ik dat de energie langzaam maar zeker verdwijnt. Energie die zo hard nodig is om mooie festivals te organiseren. Schrijnend om te zien is ook het aantal partners dat verdwijnt. Leveranciers die door de crisis iets anders zijn gaan doen. Het hele netwerk stort in en het gaat jaren kosten om dat weer op te bouwen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws