Nieuws Maatregelen
INretail: 'Coronatestbewijzen kunnen economie op stoom helpen'
Winkeliers zien kansen in het idee om een coronatestbewijs in te stellen voor het heropenen van delen van de samenleving en de economie, laat branchevereniging INretail weten. ,,Het belangrijkste is dat de winkels op 3 maart weer open mogen, een coronatestbewijs is er dan nog lang niet maar het veiligheidsprotocol waarmee we al maanden hebben gewerkt garandeert ook veilig winkelen. Wat nu eerst nodig is, is de heropening”, reageert een woordvoerder. Inmiddels wordt er achter de schermen gewerkt aan een app, met daarop het testbewijs, om het festival- en concertbezoek weer mogelijk te maken.
Laatste update: 18 februari 2021 13:43

Het idee is dat mensen met een negatieve testuitslag 48 uur lang meer vrijheden kunnen krijgen, zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Foto: ANP
VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Dat kwam naar voren na hernieuwd overleg. Wie het initiatief nam voor het instellen van een testbewijs kon een woordvoerder van VNO-NCW niet zeggen.
Lees ook: INretail: 'Winkels 3 maart open voorkomt faillissementen'
INretail: uitvoering van en de controle op testbewijzen goed te regelen voor winkelbranche
Het idee is dat mensen met een negatieve testuitslag 48 uur lang meer vrijheden kunnen krijgen, zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan.
INretail denkt dat de uitvoering van en de controle op de testbewijzen ook goed te regelen is voor de winkelbranche. ,,We zijn gewend om voortdurend te manoeuvreren tussen maatregelen", aldus Paul te Grotenhuis van INreatil ,,Alles is te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoals het nu gaat bij de bioscoop, dat je je QR-code kunt laten scannen bij een zuil.''
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie.
Onwenselijke en onwerkbare situaties coronatestbewijs
De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) denkt juist dat een coronatestbewijs weinig toevoegt voor winkelstraten. RND-directeur Eus Peters denkt dat het tot onwenselijke en onwerkbare situaties zal leiden. ,,Dan moet ik straks iemand aan mijn winkel hebben zitten die dat gaat controleren. Dat wordt ondoenbaar, met rijen en bewaking. Dan creëer je ook drukte die straks niet te handhaven is. En wie zegt dat die bewijzen niet vervalst kunnen zijn?''
De huidige coronaprotocollen, zoals 1,5 meter afstand houden en een mondkapje, helpen volgens de RND al genoeg om veilig te kunnen winkelen.
Lees ook: Helpt dit actieplan mkb-ondernemers door de coronacrisis?
VNO-NCW en MKB-Nederland heropenen economie door invoering coronatestbewijs
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. De testcapaciteit is de laatste tijd flink uitgebreid en wordt ook nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van een testpaspoort operationeel mogelijk is. Daar zijn samenleving en ondernemers ook bij gebaat, zo klinkt het.
VNO-NCW en MKB-Nederland werken ondertussen met KPMG aan een onderzoek waaruit zal blijken dat het heropenen van de economie met een coronatestbewijs ook bijdraagt aan het zicht op het virus. Door de extra testen komen besmettingen beter aan het voetlicht. Daarbij kunnen veel activiteiten weer doorgang vinden wat de bevolking mentaal vooruithelpt.
De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten. Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Dit probleem is goeddeels verholpen. Daarbij wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs.
App om weer naar concerten en festivals te kunnen
Festivalgangers of concertbezoekers kunnen binnenkort mogelijk weer op stap met een app met een 'testbewijs'. Het kabinet wil hierover op zeer korte termijn een besluit nemen. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit.
Voor festivals en andere evenementen zou zo'n mobiele app uitkomst bieden. Negatieve corona-uitslagen kunnen dan bijvoorbeeld aan de deur van een theater of concertzaal worden getoond. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat volgende week mogelijk al een knoop wordt doorgehakt.
Lees ook: Horeca en evenementen mogen bij entree vaccinatiebewijs vragen
Het kabinet heeft de Gezondheidsraad eerder om advies gevraagd. Die stelt een aantal voorwaarden voor het gebruik van zo'n bewijs. ,,Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen", zegt de raad.
Daarnaast wil de raad dat de privacy goed gewaarborgd wordt en dat het beleid niet zal leiden tot discriminatie en onrechtmatige uitsluiting van mensen die zich niet laten testen. De vraag of de testbewijzen kunnen leiden tot meer vrijheden, hangt ook af van het 'algemene coronabeeld': ,,Dat betekent dat testbewijzen op het ene moment wel en later niet meer goed verdedigbaar kunnen zijn", schrijft de Gezondheidsraad. Het kabinet zou de testbewijzen mogelijk moeten schrappen op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen snel oploopt.
Naar die aanbevelingen wordt nog gekeken, maar het kabinet is erop gebrand het sociale en economische leven weer een beetje te openen, zegt een woordvoerder van het ministerie.
De tekst gaat onder de foto van een festival verder. Foto: archief
De eigen routekaart van KHN is leidend
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat een coronatestbewijs een van de hulpmiddelen kan zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven, maar dat het geen doel op zich moet zijn. Verder wil de branchevereniging dat de eigen onlangs gepresenteerde routekaart leidend is en dat "testen, vaccineren en concrete stappen vanuit de overheid een aanvullende bijdrage kunnen leveren in het versneld opstarten van de economie", aldus KHN.
KHN kwam onlangs met een eigen routekaart als alternatief op die van de overheid. De horecasector wil aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, terrassen en clubs en nachtleven. Ze willen onder meer dat er ruimere openingstijden voor restaurants komen bij de lagere risiconiveaus en alcoholverkoop in horeca moet kunnen als dat elders verboden is. Ook moeten nachtclubs en zalencentra weer open kunnen.
KHN noemt het wel positief dat er beweging komt in de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen. Daartoe riep de organisatie de overheid al eerder op om meer regie te nemen in het licht van versoepelingen van maatregelen.