Video Maatregelen
Jacco Vonhof: 'Overleg met kabinet? Er wordt ons iets meegedeeld'
'Bij deze persconferentie zijn we echt overvallen, niet alleen door de maatregelen, vooral dat er niet was nagedacht over hoe compenseer je dit voor ondernemers die al zo vaak geraakt zijn en wederom een enorme klap krijgen'. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland, studiogast bij de Week van de Ondernemer, spreekt zich stevig uit over het 'overleg' met het kabinet, gebrek aan daadkracht, nieuwe coronamaatregelen, de zorg als Poolse landdag en actiepunten voor een volgend kabinet. Kijk mee, luister mee.
Lees ook: Luister én kijk terug: live visual radio Week van de Ondernemer
Of Jacco Vonhof boos was over de recente persconferentie, daar begint het online radio-interview van Jelle Maasbach met de voorzitter van MKB-Nederland mee. ,,Ik was boos over het overleg wat we daarvoor hadden met het kabinet. Sinds het begin van de crisis werken we intensief samen, informeren we elkaar goed, wordt kennis van elkaar gebruikt, en dat is de afgelopen periode een stuk minder. Bij deze persconferentie zijn we echt overvallen, niet eens alleen door de maatregelen, vooral dat er niet was nagedacht over hoe je dit compenseert voor ondernemers die al zo vaak geraakt zijn en wederom een enorme klap krijgen."
Vonhof is er nog maar eens duidelijk over: ,,Met name de getroffen sectoren moet je 100 procent gaan vrijstellen van de gevolgen van deze maatregelen. Het gaat er om dat er geen ondernemer de dupe is van het feit dat de overheid nu weer z'n deur dicht doet of op een kier zet."
"Ik denk dat we deze week vooral heel druk zullen zijn om het kabinet te overtuigen dat ik geen halve maatregelen vraag. Ik ben daar nog niet heel erg zeker van, dat het allemaal goed komt. Dat komt door het idee dat het heel goed gaat met Nederland."
,,In het begin van corona deden we het gezamenlijk. schouder aan schouder, zo zeiden we dat ook echt. We waren echt goed aan de gang met elkaar. Nu? Er wordt ons iets meegedeeld. En da's fijn dat je het iets eerder mag horen, alhoewel je beter een krant kunt lezen, dan weet je het ook. Ik ben veel liever opbouwend bezig met wat zijn nou de effecten van wat jullie van plan zijn, heb je hier en daar aan gedacht. Dat gesprek mis ik op dit moment."
,,Ik denk dat we deze week vooral heel druk zullen zijn om het kabinet te overtuigen dat ik geen halve maatregelen vraag. Ik ben daar nog niet heel erg zeker van, dat het allemaal goed komt. Dat komt door het idee dat het heel goed gaat met Nederland, dat we een groei hebben van ruim drie procent, werkloosheid tot voor de laatste maatregelen historisch laag is, dat we meer vacatures hebben dan werklozen. Macro klopt dat, maar micro is het zo dat ondernemers die nu weer getroffen worden en in hun bestaan worden bedreigd, ondernemers die de spaarpot verdampt hebben zien worden, dat anders spreekt. En dát beeld staat ze niet goed op de bril. Daar ben ik wel zenuwachtig over", zegt Vonhof onder meer in de uitzending.
"De laatste getallen die rondgaan zijn dat bedrijven met 80 miljard zijn gesteund in de eerste coronaperiode. Dat is gewoon niet waar. Het is effectief 10 miljard, naar boven afgerond"
Over bedragen aan steunpakketten, zegt Vonhof: ,,.De laatste getallen die rondgaan, en daarom is het woord steun iets waar ik inmiddels ook pukkeltjes van krijg, dat bedrijven met 80 miljard zijn gesteund in de eerste coronaperiode. Dat is gewoon niet waar. Er is 80 miljard uitgegeven aan corona, een deel daarvan aan vaccinatie, de zorgbonus, heel veel ook aan belastinguitstel, en dat is geen steun. Uiteindelijk bleek effectief er ongeveer, en ik heb het naar boven afgerond, 10 miljard naar bedrijven gegaan te zijn om ze te ondersteunen voor de geleden schade. Dat is heel veel geld, maar ondernemers hebben er ongeveer net zoveel ingestopt, hun eigen vermogens zijn met hetzelfde bedrag geïmplodeerd en daarnaast hebben ze een ongelooflijke groeiachterstand opgelopen want normaal gesproken zou de economie groeien, daar investeer je ook voor."
'Alles met elkaar is het een clusterfuck'
,,Echt waar, ik krijg zoveel berichten van ondernemers die mij hun agenda sturen met alles wat is afgezegd, gecanceld, mensen die niet meer terugkomen. Maar nou zijn we ook nog aan het aan denken over allerlei verzwaringen van toegang, en zelfs mogelijk verzwaringen voor werknemers, dus dat dat je als werkgevers verplicht zou zijn je werknemers ook te scannen. Dat gaat juist bij dezelfde sectoren wederom leiden tot een enorme uittocht van mensen. Want stel je hebt mensen die zich niet willen laten vaccineren, wat ga je er dan mee doen. Je kunt ze niet laten werken, dan maar naar huis sturen, moet je ze dan doorbetalen of niet, waar komt dan de rekening terecht en gaan die mensen dan met hun voeten stemmen, een andere baan zoeken? Alles met elkaar is het een clusterfuck, en je zit daar als ondernemer middenin."
Lees ook: Corona QR-code voor 80 procent retailers onacceptabel
,,Mijn verwijt gaat over dat nu van nu; dat was vier weken, zes, acht weken geleden ook nu. Toen hadden we in moeten zetten op aantal zaken die zouden voorkomen dat we zijn waar we nu zijn. En dan zeggen wij dus overheid, hoe zit het dan met die boosterprik? Zes maanden geleden was al duidelijk uit Israël dat de werking van de vaccinatie bij ouderen terugliep, daar begonnen ze toen al met een boosterprik. Daar kun je op anticiperen, volgens mij. Koop in, zorg dat jer voldoende van hebt, ga mee met de EMA-keuze zodat je versneld kan laten toestaan in plaats te wachten en te wachten. Dan is het in januari, februari alweer veel te laat."
'Wie er allemaal moeten meepraten met de zorg: het is een Poolse landdag geworden'
Wat houdt ons tegen? Vonhof met, zoals hij dat noemt, 'een analyse van de koude grond van een voorzitter die hier zit namens de economie': ,,Ik zou zeggen: doorzettingsmacht. Ik snap echt heel veel discussies over de structuur van onze zorg, en hoe we dat hebben ingeregeld en wie er allemaal moeten meepraten, maar als je kijkt wat we daar voor governance hebben georganiseerd, dat is een Poolse landdag geworden. En ik vind dat je met elkaar besluiten neemt; dit is een crisis, we zijn in oorlog met een virus. Ik zeg niet we moeten de democratie buitenspel zetten want ik ben een echte democraat, maar je zou wel kunnen bedenken dat je in de structuur van de zorg nu de keuzes maakt van een commandostructuur: er is één iemand de baas en we gaan het zo doen. Dat mis ik gewoon. Maar nogmaals, van de koude grond, een ondernemer had in zijn eigen bedrijf al veel eerder zo'n keuze hebben gemaakt" .
Over het nieuwe kabinet-in-wording (Vonhof: 'een oud kabinet, zelfde kabinet') zegt de MKB Nederland-voorzitter onder meer: ,,We zijn heel erg bezig met financiering, dat we op de lange termijn goede financieringsmogelijkheden moeten hebben voor mkb-ondernemers, daar ontbreekt het echt aan. Veel ondernemers zitten echt vast en ze moeten wel investeren, tenminste dat zou ik een goede oplossing vinden om uit de crisis uit te komen."
Lees ook: Winkels bestempelen extra coronamaatregelen als symboolpolitiek
Hieronder kun je complete online radio-uitzending van de eerste dag van de Week van de Ondernemer terugluisteren, met daarin onder meer het interview met Jacco Vonhof, maar ook Constantijn van Oranje (Techleap), Niels Meijssen (Moonback), Marco Aarnink (Print.com) en hoogleraar Justin Jansen (Erasmus Universiteit).
V.l.n.r. in de radiostudio: hoogleraar Justin Jansen, Constantijn van Oranje en Jacco Vonhof. Foto's: Ruud Voest.