Nieuws Maatregelen
Kabinet verlengt coronasteun niet na september en past huidig pakket aan
De coronasteun aan bedrijven wordt niet meer verlengd in het volgende kwartaal, meldt EZK-minister Stef Blok in een brief aan de Tweede Kamer. Nog tot eind september mogen bedrijven een steunaanvraag indienen, maar daarna stopt het. Voor het laatste pakket aan loonsubsidie NOW kunnen ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor maximaal 80 procent van de loonkosten. Dat was eerder 100 procent.
Laatste update: 30 juni 2021 10:00

Demissionair Minister Blok van Economische Zaken (VVD), demissionair Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) en demissionair Minister Hoekstra van Financien (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het economisch steunpakket. Foto: ANP
Het kabinet merkt dat het economisch herstel sneller gaat dan verwacht en ziet ook dat er steeds meer versoepelingen komen. Daarom is het volgens Blok een geschikt moment om de steunpakketten af te bouwen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het pakket niet verlengd worden in het vierde kwartaal van dit jaar. Tenzij er grootschalige en nationale sluitingen zijn, dan "kunnen nieuwe steunmaatregelen worden overwogen", klinkt het.
Maar nu alles weer open mag, acht de regering het mogelijk om het pakket vanaf juli aan te passen. Het kabinet heeft namelijk altijd gezegd dat de steunmaatregelen zouden verminderen als de economie weer openging. En dat is nu het geval. Ondernemers mogen vanaf juli dus nog maar 80 procent omzetverlies opgeven voor het derde kwartaal. Ook krijgen ze maar over 80 procent van hun loonkosten 85 procent van die kosten vergoed.
Lees ook: 'Goede vooruitzichten economie maken herstelplan niet minder noodzakelijk'
'Nu de contactbeperkingen grotendeels zijn verdwenen en bedrijven met 'testen-voor-toegang' open kunnen, is een volledig omzetverlies als gevolg van de coronacrisis niet meer te verwachten', zegt het kabinet in een mededeling.
De periode waarin ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen vragen, wordt wel verlengd naar 1 oktober. Die deadline viel eerder op 30 juni, komende woensdag dus. Eerder was al beslist dat ondernemers vanaf 1 oktober volgend jaar hun uitgestelde belastingen moeten betalen over een periode van vijf jaar. Wel wordt verwacht dat ze vanaf oktober dit jaar weer gewoon belastingen betalen.
Het bleek te ingewikkeld de tegemoetkoming in de vaste lasten ook aan te passen, dus die regeling blijft buiten schot bij de versobering.
"Het zou jammer zijn als bedrijven die dankzij de steun op de been konden blijven, nu alsnog in de problemen komen en mensen moeten ontslaan"
Corona op retour, maar onzekerheden voor ondernemers niet voorbij
De Vakcentrale voor Professionals (VCP) is naar eigen zeggen verrast door het kabinetsbesluit om de steunmaatregelen voor bedrijven in het vierde kwartaal stop te zetten. ,,Het zou jammer zijn als bedrijven die dankzij de steun op de been konden blijven, nu alsnog in de problemen komen en mensen moeten ontslaan”, laat VCP-voorzitter Nic van Holstein weten. Hij spreekt van een ,,abrupt einde” van de coronasteun.
VCP erkent dat corona op zijn retour is. Maar de onzekerheden zijn nog niet voorbij, benadrukt de organisatie achter onder meer politievakbond ACP en vakbond De Unie.
Lees ook: 'Goede vooruitzichten economie maken herstelplan niet minder noodzakelijk'
'Vergeet niet dat doel van NOW was om ontslag te voorkomen en loon door te betalen'
,,Het kabinet perkt nu generiek de steun in, maar het zou logischer zijn als het kabinet de voorwaarden specifiek had aangepast”, vindt Van Holstein. ,,We moeten voorkomen dat we het kind met het badwater weggooien, juist nu de economie bezig is zich te herstellen. Het zou daarom verstandig zijn als het kabinet een plan B achter de hand houdt, voor het geval het weer misgaat.”
,,De afrekening van de eerste periode NOW-steun loopt ook nog, dus we moeten ons niet laten meeslepen door sentiment en incidenten", betoogt de VCP-voorzitter verder. ,,Natuurlijk voelt het niet goed wanneer bedrijven die steun ontvangen hebben tegelijkertijd winsten maken. De oproep van het kabinet om steun terug te betalen wanneer het achteraf gezien niet nodig is, is daarom goed te begrijpen. Tegelijkertijd moet niet vergeten worden dat het doel van de NOW was om ontslagen te voorkomen en lonen door te betalen. Het geld is als het goed is bij de werknemers terechtgekomen.”
ONL: ook na 1 oktober moet er een steunpakket komen
Ook ondernemersorganisatie ONL wijst erop dat niet alle sectoren al konden profiteren van de versoepelingen en dat het stopzetten van de steun daardoor erg abrupt is. ,,Veel ondernemers hebben het door corona nog hartstikke zwaar,'' zegt voorzitter Hans Biesheuvel. ,,Voor sommige sectoren geldt dit ook na september. Zo vallen er al veel evenementen in het water, omdat het vergunningstraject te laat op gang kwam. Voor deze sectoren moet er na 1 oktober een steunpakket op maat komen.” De organisatie zegt hier zo snel mogelijk over in gesprek te gaan met het demissionaire kabinet.
De versobering van de NOW-steun noemt ONL 'zuur', met name voor ondernemers die in het derde kwartaal nog niet genoeg omzet behalen, zoals in de kermisbranche. Ook op dit punt vindt ONL maatwerk noodzakelijk.
"We zitten aan het begin van het herstel. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk wel weer aardig, maar dit jaar nog niet"
ANVR voorspelt veel ontslagen en bankroeten
Reisbrancheorganisatie ANVR noemt de kabinetsmededeling dat de coronasteun voor bedrijven na het derde kwartaal gaat stoppen, een klap in het gezicht. ,,Dit is onacceptabel", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Volgens hem zal het besluit leiden tot ,,veel ontslagen en veel faillissementen" bij reisorganisaties die het nog steeds erg moeilijk hebben.
,,Een groot deel van de wereld zit nog steeds op slot", aldus Oostdam, die 'zeer onaangenaam verrast' is. ,,We zitten aan het begin van het herstel. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk wel weer aardig. Maar dit jaar nog niet." Hij denkt dat de reissector dit jaar gemiddeld nog zo'n 60 tot 70 procent minder omzet draait dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis. Voor veel bedrijven zou de steun van de overheid nog hard nodig zijn. Vooral reisbureaus en touroperators die zich specialiseren in verre reizen buiten Europa kunnen nu nog heel weinig.
De reissector is een van de sectoren die het hardst werd geraakt door de coronacrisis. Voor de virusuitbraak telde de sector ongeveer 20.000 medewerkers. Volgens Oostdam moest de reisbranche door de moeilijke omstandigheden al afscheid nemen van veel personeel. Nu zijn er nog tussen de 12.000 en 15.000 medewerkers over, schat hij in.