Nieuws Maatregelen

Kabinet wil volgend jaar af van steunpakketten

Het kabinet wil af van grote steunpakketten voor ondernemers, ook als de coronacrisis blijft voortduren. Dat schrijven demissionair ministers Hoekstra van Financiën en Blok van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. Hans van Tellingen is verbijsterd. Zo draai je het mkb de nek om, aldus de retailspecialist en ondernemer.

Van onze redactie 15 december 2021

Blok hoekstra steunpakket tozo

Hoewel steun is toegezegd dat zeker tot het derde kwartaal van 2022 lijkt er nu toch een einde te komen aan coronahulp voor ondernemers. Dit is de laatste winter dat de steunpakketten beschikbaar zijn, zo schrijft het kabinet. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. ,,Het is verstorend voor de economie, komt niet altijd op de juiste plekken terecht en doet een groot beroep op belastingmiddelen", schrijven demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok en zijn collega op Financiën Wopke Hoekstra aan de Kamer.

Lees ook: Steunpakketten na nieuwe lockdown: TVL verlengd, extra steun evenementen

Als voorbeeld geven de bewindslieden het tekort aan personeel dat in veel sectoren voor problemen zorgt. Dat is mede het gevolg van de loonsteun die kwakkelende bedrijven krijgen om personeel in dienst te houden, zo analyseert RTL Nieuws de brief van de ministers. Achter het einde van de steun zit het idee dat het beter is dat personeel overstapt van een gesloten sector van de economie, zoals de horeca, naar een sector waar juist tekorten aan personeel zijn.

'Ruimhartige compensatie is uiteindelijk onhoudbaar'

En dus moeten de bakens verzet worden, vindt het kabinet nu. ,,Een combinatie van sluitingen én ruimhartige compensatie is uiteindelijk onhoudbaar, zeker wanneer de coronapandemie langere tijd aanhoudt," aldus de ministers in de brief.

Hans van Tellingen noemt het voornemen van het kabinet de doodsteek van het mkb.

Van Tellingen: 'voornemen kabinet onethisch'

In welke vorm de overheid nog steun gaat geven aan getroffen ondernemers is niet duidelijk. Ook het tijdpad van de afbouw is onbekend. Wel dat men het geweer van schouder gaat veranderen. Niet het redden van bedrijven staat meer voorop, maar het redden van de economie. ,,Zeker is dat het niet houdbaar is om een volgende winter weer grootschalige steunpakketten zoals nu op te tuigen", concluderen de bewindslieden.

Retailspecialist Hans van Tellingen maakt zich boos over de kabinetsplannen. ,,Dit is een schoolvoorbeeld van hoe je het complete MKB de nek om draait. En pas op, 64 procent van de Nederlanders heeft een baan in dat deel van de economie. Het is onethisch. Het kabinet wil stoppen met het optuigen van steunpakketten voor ondernemers, ook als de coronamaatregelen nog voortduren. Hùn maatregelen, die bewezen niet werken. Er zijn inmiddels 400 studies die aantonen dat coronamaatregelen en lockdowns niet werken. Ze voorkomen vrijwel geen besmettingen, zetten de samenleving op slot en kosten juist veel meer levens. Er zijn geen studies die aantonen dat lockdowns wél werken, behalve theoretische niet kloppende rekenmodellen. Door de maatregelen aan te houden verleng je de ellende, ook voor ondernemers."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws