Nieuws Maatregelen

Kappers voeren massaal actie met #lichtvoordathetuitgaat

Al maandenlang geen klant meer in de stoel. Kappers zijn de wanhoop nabij en doen massaal mee aan de landelijke actie #lichtvoordathetuitgaat. Dat is noodzaak want steeds meer kappers zijn tóch aan het knippen. ,,Ik betaal er de boodschappen van.”

Morvenna Goudkade 18 februari 2021

Laatste update: 18 februari 2021 13:15

Marlene Cremers 46 eigenaresse van Marna Hairclub

Kappers werken veilig, er waren geen besmettingen in kapsalons, stelt Marlene Cremers. Foto: AD/Merel Klijzing

In Alphen wordt Marlene Cremers (46), eigenaresse van Marna Hairclub, regelmatig benaderd. Of ze iets kan regelen, een knipbeurt of kleurbehandeling aan huis? ,,Ik krijg de vraag en ik voel de druk”, zegt Cremers in het AD. ,,Maar ik doe het niet, omdat het echt niet mag.”

Dat de situatie voor kappers zwaar is, daar weet ze alles van. ,,Ik heb negen man personeel en ontvang NOW voor de loonkosten, maar niet alles wordt vergoed. En de vaste lasten gaan gewoon door. Als je niet veel reserves hebt, is het heel moeilijk.”

Lees ook: Kappers willen (en móeten) snel weer knippen

Kappers kunnen gat in inkomsten niet meer dichten

Er is veel onrust onder kappers, weet ze. ,,Na de eerste lockdown zijn we weer opgestart, we hebben het zo goed gedaan, zo veilig gewerkt. Besmettingen vanuit de kappersbranche waren er niet. Waarom kunnen we dan nu niet open?” Cremers steunt de landelijke oproep vanuit de kappersbranche om aandacht te vragen voor de nood in de salons. Donderdagavond doet zij ook in haar gesloten salon het licht aan, van 18.00 tot 20.00 uur. ,,We laten ons zien, zetten de kappers letterlijk in het licht”, zegt Cremers. ,,Het is een noodkreet en een pleidooi: laat ons weer opengaan.”

De kappers in België zijn inmiddels weer begonnen, vanaf maart volgen de kappers in Duitsland. Maar voor de kappers in eigen land is er nog geen enkele duidelijkheid voor heropening. ,,Ik heb geen datum meer om aan vast te houden”, zegt Cremers. ,,Twee keer zijn we nu al maanden dicht. Dat gat aan inkomsten kan ik niet meer dichten. Ik moet drie jaar heel hard werken om dit in te lopen. Hoe langer het duurt, hoe erger het wordt.”

Om te overleven knippen kappers bij mensen thuis

Een andere Alphense kapper, naam bekend bij de redactie, heeft besloten niet langer af te wachten. Ze is, tegen de regels in, toch gaan knippen. ,,Tijdens de eerste lockdown was ik heel strikt”, zegt de vrouw, die een eenpersoonszaak heeft. ,,Maar toen kwam ik nog in aanmerking voor financiële steun via de Tozo. Daarna kwam er een partnertoets en nu krijg ik niets meer.” De rekening raakt leeg, zegt ze, en de kosten gaan door. ,,Uit nood ben ik dus begonnen met knippen, niet in mijn salon, maar bij mensen thuis. Ik ga ‘op de koffie’, en daar betaal ik de boodschappen van.”

Ze is niet de enige, weet ze. ,,In gesloten kappersnetwerken wordt er veel over gesproken. We maken wel afspraken: alleen je eigen klanten, niet die van anderen.” De actie met verlichte salons heeft ze ‘voorbij zien komen’. ,,Maar ik weet niet of het effect zal hebben.”

"Als er niet snel wat gebeurt, gaat het licht niet alleen uit in de salons, maar in de hele maatschappij"

Igor Mandic van Hairstudio Igor in Woerden

Lichten aan in salons is het protest

In Gouda weet Jessica Snel (49) dat ook niet, maar ze doet wel mee. Ze heeft vier kapsalons en 20 man personeel. Behalve in Gouda is ze ook gevestigd in Nieuwerkerk, Boskoop en Alphen. Bij alle vestigingen van Snel Kappers brandt donderdagavond het licht, belooft de onderneemster. ,,Ik vind het een goede actie. Er moet wat gebeuren.”

René Donkel, een van de initiatiefnemers van de landelijke actie, vanuit TopHair International, ziet een zeer grote actiebereidheid. ,,Er zijn 3500 kapsalons in Nederland en het overgrote deel doet mee.”

Dat geldt ook voor Hairstudio Igor in Woerden. Eigenaar Igor Mandic (42) is vastberaden. ,,Het licht gaat hier aan. En niet alleen ’s avonds, maar de hele nacht.” Het is hard nodig, zegt Mandic. ,,Als er niet snel wat gebeurt, gaat het licht niet alleen uit in de salons, maar in de hele maatschappij.”

De tekst gaat onder de foto van Maurice Crusio, voorzitter van de ANKO, verder.

ANKO: 'Bezoek aan kapper is veilig voor kapper en klant'

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Dynata is gebleken dat de kappersbranche met stip op nummer 1 staat op de lijst van branches die volgens Nederlanders weer open moeten gaan. De ANKO, de branchevereniging van professionele kappers, is niet verbaasd. ,,Een verzorgd uiterlijk is heel belangrijk voor mensen omdat het bijdraagt aan het welzijn. Met het voortduren van de lockdown wordt het probleem en de behoefte steeds groter, of eigenlijk… langer”, aldus Maurice Crusio, voorzitter van de ANKO.

Gesteund door dit onderzoek, pleit de ANKO voor snelle heropening van de branche. Crusio: ,,Onze branche heeft zich vanaf de heropening na de eerste lockdown, strikt aan een streng hygiëneprotocol gehouden, inclusief triage en werken op afspraak. Veel kappers (43%) namen zelfs nog extra maatregelen. En met resultaat: we hebben geen signalen dat kapsalons in het afgelopen jaar een besmettingshaard voor het coronavirus zijn geweest. Een bezoek aan de kapper is verantwoord en veilig voor kapper en klant!”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.