Nieuws Maatregelen

Landelijk corona-protest van kappers op 30 december

De kappersbranche gaat op donderdag 30 december in heel Nederland demonstraties houden tegen het coronabeleid. Kappers vinden dat zij niet of onvoldoende worden gecompenseerd en laten zich op deze dag zien en horen, 'binnen de daarvoor gestelde coronaregels'.

Van onze redactie 28 december 2021

Laatste update: 30 december 2021 00:30

Kapper barbier knippen pixabay

Kappers voelen zich onvoldoende gecompenseerd door de overheid. Foto: Pixabay.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

,,Nooit heeft Nederland in zoveel gemeenten tegelijk formele demonstraties gekend", melden Robért Jezewski (Team Hair Fashion) en Marjan van Oord van ondernemersinitiatief 'Ik kan niet meer - knippen'. ,,In ruim een derde van alle gemeenten (125 van de 352) demonstreren kappers mee. Deze demonstraties zijn volgens de regels bij de burgemeester van de betreffende gemeente gemeld."

Lees ook: Kort geding tegen invoering lockdown, uitspraak 4 januari

Ook kunnen en zullen er acties worden gehouden door die kappers die zich niet bij de burgemeester hebben aangemeld of de ambulante kappers, waarschuwen de initiatiefnemers. ,,Deze worden gewezen op het actievoeren binnen de Covid-regels in hun zaak of gewoon thuis met een poster aan het raam."

Kappers vullen hun stoelen met etalagepoppen

Met deze acties willen de kappers hun 'brede verhaal' onder de aandacht brengen, ,,namelijk (het belang om) een boterham (te) verdienen voor de gezinnen die hier mede afhankelijk van zijn".

"Nooit heeft Nederland in zoveel gemeenten tegelijk formele demonstraties gekend"

Robért Jezewski: ,,Met de demonstratie en actie laten we als kappers op 30 december zien dat we moeten werken omdat de compensatie er niet of onvoldoende voor onze branche is. Om dit binnen de regels te laten zien zullen we naast de mini-demonstraties in heel het land ook onze stoelen vullen met etalagepoppen. ”

Voor de kleine zelfstandige thuiskappers is er alleen steun als er geen partner is die meer inkomen heeft dan 1500 euro. Voor de kleine zelfstandige kappers met een salon is de steun voor de derde keer op rij ontoereikend.

Petitite voor Tweede Kamer

Van Oord laat weten namens ondernemerscollectief 'Ik kan niet meer - knippen': ,,De wet- en regelgeving was en is nog steeds niet duidelijk over waarom kleine zelfstandigen die hun vak aan huis uitoefenen hun werkzaamheden niet mochten of mogen uitvoeren. Buiten het feit dat dit vanuit de regering op het gebied van volksgezondheid natuurlijk niet wenselijk was en is. De coronawet voorziet namelijk in het geheel niet in maatregelen in een woning. Wat in de steunmaatregelen dan weer wel als argument is gebruikt om niet financieel te compenseren."

De opbrengst van de demonstratie en acties zullen gebundeld in meldingen en foto's aan de Tweede Kamer in een petitie worden aangeboden. De branche vindt het belangrijk te laten zien dat de actie gevoerd wordt binnen de gestelde regels.

"Er gingen ook veel stemmen op in de branche om kapperszaken tegen de regels in weer open te gooien, maar dat zou niet verstandig zijn"

ANKO

ANKO: 'Goed dat zoveel kappers zich willen laten horen'

Kappersbrancheorganisatie ANKO is niet betrokken bij de voorbereiding van de actie, maar heeft wel contact gehad met het actiecomité. De vereniging vindt het volgens een woordvoerster een goede zaak dat er zoveel kappers van zich willen laten horen en dat de actievoerders zich tegelijk houden aan de coronaregels. Ze benadrukt in gesprek met ANP dat er ook veel stemmen opgingen in de branche om kapperszaken tegen de regels in weer open te gooien. Daarop had ANKO laten weten dat zoiets niet verstandig zou zijn.

UPDATE!

Naar schatting meer dan 2000 kappers in Nederland demonstreren donderdag voor meer compensatie voor de verplichte coronasluiting. In ruim 120 gemeenten zijn acties aangemeld. Daar delen kappers bijvoorbeeld koffie met cake of oliebollen uit voor hun salon. Lees meer over het kappersprotest in dit artikel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws