Nieuws Maatregelen
Kappers willen (en móeten) snel weer knippen
Het einde van deze lockdown - sinds 14 december - is nog niet in zicht en kost de kappers veel meer dan de eerste. De spelregels voor steunmaatregelen zijn strenger en missen het maatwerk dat de kappers graag zouden zien. Ze slaan alarm. Corona hakt er diep in. Ze voelen zich vergeten in de stroom steunmaatregelen. Kappers willen (en móeten) snel weer knippen.
Laatste update: 31 januari 2021 10:10

De kappers willen weer. En in veel gevallen: móeten weer. Ze vallen nog altijd buiten elke overheidsregeling.
Lees ook: Dit is de mogelijke lockdown-route van het kabinet
Dit is het verhaal van kapper Aljan
,,Ik merk niets van ‘samen’ en ‘mee-ademen’. Het is echt niet zo dat de lasten van de crisis voor iedereen even groot zijn", vertelt kapper Aljan Talens (op de foto hieronder). ,,Ik krijg heel weinig NOW en helemaal geen TVL en TOZO.” Maandelijks moet hij 8500 euro loonkosten uit eigen zak betalen. Daar komen de vaste lasten nog bovenop.
Talens heeft ‘een spaarpot voor de oude dag’ en die spreekt hij nu aan. ,,Ik zal wat langer moeten doorwerken; ik eet mijn pensioen op.” Lees hier het verhaal van kapper Aljan Talens. ,,Er zijn kappers die het veel meer voor de kiezen krijgen dan ik.” Hij kent een collega met 17 medewerkers en twee salons in huurpanden waarvan de verhuurder ‘niet meewerkt’. Daar heeft hij pas echt mee te doen.
Illegaal knippen om te overleven, kappersbond Anko begrijpt het
Kappersbond Anko wordt overspoeld met telefoontjes van wanhopige leden die nú extra geld nodig hebben. ,,Ja, onze leden overwegen illegaal te gaan knippen. Wat moet je anders als je boodschappen moet doen?’’
,,Let wel: we zijn er héél erg op tegen dat kappers thuis gaan knippen, want dan wordt het probleem nog erger en duurt het nog langer’’, zegt Gonny Eussen van Anko, ,,maar veel ondernemers hebben acuut geld nodig". Via deze link lees je het complete artikel.
Lees ook: Cor Molenaar pleit voor noodfonds en solidariteitsheffing retail, horeca en zzp
Dit is verhaal van kapster Antoinette
Antoinette Brussee (op de foto hieronder) leek haar zaken goed op orde te hebben. De kapsalon liep goed, ze verzamelde een enthousiast en gedreven team en was hard bezig uit te groeien tot een totaal-beautyconcept. Daarom waagde ze na tien jaar van plannen eindelijk de stap, de kapperszaak verhuisde naar een nieuwe locatie. Maar toen: de coronacrisis. En die deelde financieel rake klappen uit.
,,Met onze kapperszaak vallen we precies tussen de wal en het schip. We krijgen geen NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) of TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) meer". Lees hier haar complete verhaal.
Dit is het verhaal van kapster Sonja
De kapster op de foto hieronder is Sonja Prenen. Bijna drie jaar geleden besloot ze voor zichzelf te beginnen. Met twintig jaar ervaring in loondienst bij kapsalons, zou dat moeten lukken. Ze kocht met haar man een ander huis, verbouwde de garage tot kapsalon met twee stoelen en opende in oktober 2018 haar eigen zaak: Kapper Sonja. Na ruim zes weken in de tweede lockdown, begint de angst en onzekerheid toe te slaan. Het totaal ontbreken van overheidssteun breekt haar, zowel financieel als emotioneel. Lees hier haar volledige verhaal.
VZN: afschaffing partnerinkomenstoets in Tozo
De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) pleit al geruime tijd voor de afschaffing van de partnerinkomenstoets in de Tozo - voor veel kappers een probleem- en voor aanpassing van de TVL-regeling voor kleine ondernemers. Het eerste, afschaffing van de partnertoets, gebeurt niet. Het tweede, aanpassing van de TVL, is een wens van het kabinet. Maar, concrete oplossingen zijn er nog niet. Lees hier de blog van VZN-voorzitter Cristel van de Ven.