Nieuws Maatregelen
KHN noemt overbelaste corona-app 'vuistslag in gezicht' horeca
De problemen met de coronacheck-app zaterdag zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een 'vuistslag in het gezicht van de horecaondernemers'. Volgens directeur Dirk Beljaarts staan in sommige steden lange rijen voor horecazaken met mensen die niet naar binnen kunnen omdat de server overbelast is. DdoS-aanvallen zouden voor de overbelasting zorgen.
Laatste update: 25 september 2021 22:31

Foto: ANP.
De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgt voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten, dat eerder nog stelde dat er geen storing, maar wel enorme online drukte was was. De DdoS-aanvallen leiden ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervinden bij het aanmaken van hun QR-code.
Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. ,,We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Rond 22.00 uur nam de drukte weer iets af.
Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. De coronacheck-app kan hiervoor worden gebruikt.
"Hoe moeten horecaondernemers in godsnaam nog omzet maken als ze op alle manieren worden tegengewerkt"
,,Dit is heel wrang voor de horecaondernemers die ongevraagd met deze maatregelen moeten werken, dat dan op deze dag de techniek hen in de steek laat", stelt Beljaarts. Volgens hem is er ook onvoldoende testcapaciteit voor mensen die met een negatieve coronatest op stap willen. ,,In wat minder dichtbevolkte gebieden, zoals Zeeland, moeten mensen te lang reizen." In andere plaatsen is het volgens hem lastig om een afspraak te maken.
,,Hoe moeten horecaondernemers in godsnaam nog omzet maken als ze op alle manieren worden tegengewerkt", vraagt de KHN-directeur zich af. Volgens hem ziet het er naar uit dat de problemen met de coronacheck-app nog wel een tijd duren. "En voor je het weet is het twaalf uur en moet de horeca weer dicht."
Lees ook: Horeca Nederland waarschuwt voor grote weerstand tegen coronapas
Johan de Vos, KHN-voorzitter in de regio Breda, zegt dat het probleem in zijn ogen niet bij de app van de klanten zit, maar bij de bedrijven die het moeten controleren. ,,We krijgen een foutmelding.” De horeca-ondernemer zegt mensen bij wie de controle niet werkt gewoon binnen te laten. ,,Dit is echt een probleem van de overheid, niet van ons. Het is gewoon niet goed geregeld, daar kunnen wij niks aan doen.”