Nieuws Maatregelen

Ondernemers kritisch na persconferentie: 'Teleurstellend, eigenaardig, onacceptabel'

De persconferentie waarin de meeste coronamaatregelen werden verlengd tot 20 september of later zorgde voor weinig blije gezichten bij ondernemers. Veel branchevertegenwoordigers spraken zich direct uiterst kritisch uit over het aangepaste coronabeleid. Dit zijn de meest opvallende reacties.

Jeroen Mirck 13 augustus 2021

Rutte De Jonge persconferentie denhaag

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op weg naar de persconferentie. Foto: ANP

Een enkele brancheorganisatie leek zijn reactie vakkundig te hebben voorbereid, zoals KHN dat direct na de persconferentie bekendmaakte de Staat te gaan aanklagen vanwege de verlengde sluiting van nachtclubs en discotheken. De toonaangevende festivalorganisator ID&T had ook meteen een groot plan: een protestmars op 21 augustus. Andere organisaties reageerde korter en meer ad hoc, zoals ANVR-voorzitter Frank Oostdam op Twitter: ,,Het demissionaire kabinet mikt op 1 november om alle maatregelen te schrappen. En vanaf 1 oktober komt er al een einde aan financiële steun voor bedrijven. Onacceptabel! Steun blijft voor zwaar getroffen sectoren waaronder de reissector ook na 1 oktober noodzakelijk."

Lees ook: Dit betekenen de nieuwe corona-maatregelen voor festivals, horeca en andere ondernemers

Poppodia: 'Ongevaccineerden zijn nu ons probleem'

De festivalbranche en de poppodia hebben het idee dat ‘het probleem van niet-gevaccineerden nu ons probleem wordt’. Er moet meer ingezet worden op het aanmoedigen van vaccineren, zegt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) tegen het AD. Demissionair premier Mark Rutte maakte vanavond tijdens een persconferentie bekend dat festivals tot 20 september verboden blijven. ,,Organisatoren, publiek, zelfstandigen en vooral artiesten zijn van die maatregelen de dupe”, vindt Schans. ,,Er moeten gewoon zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Voor mensen die dat principieel niet willen, is dat hun goed recht. Maar ik denk dat er bij sommige mensen ook sprake is van laksheid.”

Lees ook: Na persconferentie-Rutte: evenementenbranche houdt 21 augustus protestmars

De VNPF vraagt daarom ook om meer duidelijkheid. ,,Laat als overheid eens wat harder horen: ‘binnenkort kost het je heel veel geld om je te laten testen en nu is nog gratis’. Dus laat je vaccineren als je dat wilt. Daar moet echt duidelijker over gecommuniceerd worden.”

Zo waren er in het begin ook routekaarten en duidelijke plannen, maar die ontbreken volgens Schans nu. ,,De uitleg van demissionair premier Rutte is erg eigenaardig. Het zou bijna in een scène van Monty Python passen.”

Eigenlijk doelde de VNPF op het per 1 september heropenen van festivals en poppodia, maar dat zit er dus niet in. ,,We gaan het maar weer hebben over de steun voor het vierde kwartaal. Dat is het enige wat we nu kunnen doen.”

"De uitleg van premier Rutte was erg eigenaardig, het zou bijna in een scène van Monty Python passen”

Berend Schans, Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF)

'Hoop is uitgestelde teleurstelling'

BIjzonder is de videoboodschap die op de avond van de persconferentie werd gedeeld door Erik-Jan Ginjaar, algemeen directeur van Postillion Hotels en betrokken bij het protest van de evenementenbranche een dag eerder op het Haagse Malieveld. Daarin spreekt de holetier de twee bewindslieden Rutte en De Jonge ('Mark en Hugo') direct aan: ,,Hoop is uitgestelde teleurstelling. Ondanks dat de congresbranche werd genoemd, is de hoop op versoepeling per 20 september geen boodschap waar opdrachtgevers wat aan hebben. Uiteraard zullen we ons blijven confirmeren aan de maatregelen en gaan we in gesprek met onze opdrachtgevers, maar voor nu is het de teleurstelling die overheerst."

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Lees meer reacties op de persconferentie in onze liveblog. Daar ook onder meer een teleurgestelde Armin van Buuren, die genoodzaakt is om zijn tance-evenement A State Of Trance (ASOT) van begin september te annuleren. Ruim 55.000 bezoekers, waarvan ruim de helft uit het buitenland, waren van plan af te reizen naar de Jaarbeurs in Utrecht voor de duizendste show van OSOT. De deejay heeft wel al meteen een nieuwe datum geprikt: op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022 vindt de nieuwe 'ASOT 1000'-viering plaats, wederom in de Jaarbeurs.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws