liveblog Maatregelen
Teruglezen: de persconferentie van 13 april
Er komt nog geen versoepeling van de coronamaatregelen. Wat gaat dat voor ondernemers betekenen? Wat mag en kan er nu al wel? Je leest het in dit liveblog tot en met de dag na de persconferentie-Rutte van dinsdag 13 april. Feiten en geruchten uit vooral Den Haag, met reacties van brancheorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven.
Laatste update: 14 april 2021 14:15
Geen versoepelingen, wel een caféproef in Utrecht
De terrassen mogen niet open, maar in Utrecht mogen vijf cafés de komende dagen wel een biertje tappen. Zij doen mee aan de caféproef om te testen hoe mensen zich in de horeca aan de coronaregels houden. Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer en burgemeester Sharon Dijksma waren bij de aftrap. Deelnemer Marcel Westerveld van café Hofman noemt de proef 'een stap vooruit voor de horeca'.
Volg de liveblog van 20 april: Teruglezen: Versoepelingen vanaf 28 april: terrassen en winkels weer open, avondklok verdwijnt
Tweede proefreis gaat naar Gran Canaria
Het kabinet heeft een tweede proefreis in samenwerking met TUI en Corendon aangekondigd. De reis zal deze keer naar Gran Canaria gaan en begin mei plaatsvinden. Tijdens de vakantie zullen onderzoekers van het Rijk analyseren hoe goed de vakantiegangers zich aan de coronamaatregelen (kunnen) houden. Op deze tweede reis krijgen reizigers ook wat meer vrijheden en mogen zij bijvoorbeeld het hotel verlaten.
Lees er hier meer over: Tweede proefreis gaat naar Gran Canaria; vakantiegangers mogen hotel uit
Bezorgd OMT pleit voor andere regels bij proefevenementen
Het OMT is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat en pleit voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur, vinden de gezondheidsdeskundigen. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de "potentieel negatieve effecten" verkleinen.
Na een negatieve sneltest mogen mensen tal van evenementen bezoeken. Het OMT voorziet daardoor een toename van het aantal coronabesmettingen door de pilots, want volledige zekerheid geeft zo'n test niet. Ze merken in hun laatste advies ook op dat de evenementen "de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt". En dat is onterecht, want de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, aldus het OMT. "Een juiste communicatie is essentieel."
De deskundigen wijzen erop dat in totaal zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij de evenementen, die door heel Nederland worden gehouden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Zowel de samenkomst van grotere groepen als de reisbewegingen naar alle evenementen toe leveren risico's op. Als het puur zou gaan om onderzoek naar de mogelijkheden "zouden maximaal 10 goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn", vindt het OMT.
Als ook nog de groepsgrootte tijdens de evenementen wordt beperkt, is het na besmettingen beter mogelijk om bron- en contactonderzoek te doen, schrijven de deskundigen. Verder wijzen ze erop dat "aanvullende risico's" ontstaan doordat kinderen onder de 12 jaar volgens de huidige regels geen test hoeven te doen.
De adviseurs van het kabinet voorzien dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de pilots. Uiteindelijk zal dat ook leiden tot meer ziekenhuisopnames. Het OMT laat de kans op zogeheten superspreading events, met heel veel gelijktijdige infecties, dan nog buiten beschouwing.
Foto onder: demissionair staatssecretaris Mona Keijzer bij het eerste Fieldlab-event in de Jaarbeurs in Utrecht.

Ondernemers sceptisch over openingsplan: 'Boterzacht, zonder perspectief'
In de corona-persconferentie van 13 april hebben de demissionaire bewindslieden Mark Rutte en Hugo de Jonge hun coronabeleid gekoppeld aan een nieuw begrip: het openingsplan. Daarmee moeten versoepelingen stapsgewijs worden uitgerold. De scepsis regeert. Zo noemen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland het uitblijven van versoepelingen 'opnieuw een teleurstelling voor ondernemers'.
Lees hier wat ondernemers en brancheorganisaties vinden van dit plan van het kabinet.
Wat is het openingsplan precies?
Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt, zo bleek tijdens de recente persconferentie-Rutte. De boodschap was duidelijk en kennen we: 'het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap, dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer'.
Klik hier om te lezen wat het openingsplan precies inhoudt.
Rutte en De Jonge presenteren openingsplan van het kabinet voor de komende maanden
Rutte: Bij opening terrassen is Vondelpark nog even vol
Rutte reageerde tijdens de persconferentie dinsdagavond op de oproep van de burgemeesters van de vier grote steden, om de terrassen te openen. ,,Dan is het Vondelpark ook gewoon nog even vol." Volgens Rutte kijkt het kabinet daar pas naar als de coronacijfers beter worden.
,,Het is logisch dat we af en toe heftig discussiëren met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad'', zei Rutte. Volgens de premier zijn de burgemeesters enthousiast over het stappenplan, maar denken ze ook dat verdere versoepelingen kunnen. Het kabinet meent van niet op basis van de huidige cijfers.

CNV: Schaal coronasteun voor bedrijven snel op
In ruil voor het verlengen van de huidige coronamaatregelen moet de steun voor bedrijven snel worden opgeschaald en moet er een nieuw, specifiek steunpakket komen voor sectoren die hard geraakt worden door de coronapandemie. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de persconferentie van dinsdagavond over het openingsplan van het demissionair kabinet. ,,Tienduizenden mensen raken anders hun baan kwijt", aldus de bond.
CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt dat de maatregelen de horeca, winkels en reisbranche keihard raken. ,,Voor de horeca zijn de druiven zuur: ook met Koningsdag blijven ze dicht. We roepen het kabinet op om zo snel mogelijk met een nieuw, sectorspecifiek steunpakket te komen om deze sectoren door de crisis te helpen." Fortuin zegt dat het kabinet, gezien alle omstandigheden, nu niet anders kan dan de keuze maken om de coronamaatregelen te verlengen. Wel noemt hij het uitstellen van de levering van het Janssen-vaccin ,,de zoveelste klap in de vaccinatie-soap."
'Lekker, zo'n openingsplan zonder perspectief voor buitenlandse reizen'
Directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) Frank Oostdam reageert teleurgesteld, maar toont zich ook strijdbaar. In een reactie op Twitter zegt hij: 'Lekker, zo’n openingsplan zonder een perspectief voor buitenlandse reizen! De reissector houdt het kabinet wel aan de afspraak om per 15 mei het generieke negatieve reisadvies af te schaffen', aldus Oostdam.
Lekker zo’n openingsplan zonder een perspectief voor buitenlandse reizen! De reissector houdt het kabinet wel aan de afspraak om per 15 mei het generieke negatieve reisadvies af te schaffen! @anvr
— frank oostdam (@frankoostdam) April 13, 2021
ONL: 'Voor ondernemers essentieel dat kabinet snel komt met heropeningsplan'
ONL noemt de persconferentie van Rutte en De Jonge dinsdagavond 'opnieuw teleurstellend.' Volgens ONL-oprichter Hans Biesheuvel ontbraken wederom drie zaken: ,,Het is essentieel dat het kabinet zo snel mogelijk komt met een herstelplan voor de samenleving, een plan voor de aanpak van de schulden van ondernemers en een heldere en snelle aanpak van de vaccinaties."
Veel ondernemers hebben het enorm zwaar en weten niet of nauwelijks te overleven. Biesheuvel: ,,Meer duidelijkheid vanuit het kabinet is essentieel. Ook als het kabinet vanaf 28 april wel kan en gaat versoepelen, hebben veel ondernemers een groot probleem. Ze hebben geen geld om open te gaan of een nieuwe voorraad aan te schaffen, er hangt hen een hoge belastingschuld boven het hoofd en het is volstrekt onduidelijk hoe en hoe lang het kabinet door wil blijven gaan met steunmaatregelen. Tegen het kabinet zeggen we opnieuw: maak en presenteer je plannen hiervoor, zodat ondernemers na dik een jaar eindelijk een beetje weten waar ze aan toe zijn."
De Jonge: eerste stap openingsplan als piek in ziekenhuisopnames voorbij is
Niet met een routekaart, maar met een openingsplan wil het kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. In vijf stappen moet steeds meer kunnen, afhankelijk van het aantal bezette bedden op de intensive care en het percentage Nederlanders dat is gevaccineerd tegen corona.
Het kabinet presenteerde het stappenplan dinsdagavond tijdens de persconferentie. Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen. ,,We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar", zei coronaminister De Jonge.
Het schrappen van de avondklok, meer bezoek thuis ontvangen, opening van winkels en terrassen, meer ruimte op de hogescholen en universiteiten, dat zou een eerste stap kunnen zijn vanaf 28 april, aldus De Jonge. Twee weken later neemt het kabinet het buitensporten, zwembaden en sportscholen onder de loep. Die zouden open kunnen onder voorwaarden. In de derde, vierde en vijfde stap tot aan de zomer zullen daarna steeds meer beperkingen worden opgeheven, aldus De Jonge. Die stappen volgen steeds na drie weken. ,,Als de piek in ziekenhuisopnames voorbij is."
'Geen versoepelingen voor 28 april, openingsplan moet zicht bieden op zomer'
De lockdown gaat nog zeker twee weken door in zijn huidige vorm. Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond bekend in de persconferentie over de bestrijding van de coronapandemie in Nederland. Aanvankelijk was er sprake van versoepelingen vanaf 21 april. Dat is volgens het kabinet te vroeg, het aantal besmettingen is nog te hoog.
,,De ziekenhuizen liggen weer net zo vol als tijdens de eerste golf", aldus Rutte. ,,21 april komt gewoon echt te vroeg, we bekijken het per week. We kijken nu naar 28 naar mogelijke datum." Een beslissing hierover neemt het kabinet op dinsdag 20 april. ,,Het einde is bijna in zicht. Met een openingsplan dat zicht biedt op de zomer'', probeert de premier positief te eindigen.
'Vertraging uitrol Janssen-vaccin nieuwe klap voor horeca'
De uitgestelde uitrol van het coronavaccin van farmaceut Janssen in Europa is een nieuwe klap voor de horeca, want vaccineren wordt juist gezien als de belangrijkste manier om cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Janssen-moederconcern Johnson & Johnson (J&J) stelt de Europese introductie van het vaccin uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het middel krijgen toegediend. Volgens Beljaarts is vaccineren,,de heilige graal" als het gaat om heropening van de horeca. Door het uitstel lopen vaccinaties vertraging op. ,,Een snelle heropening komt verder in gevaar, dat is heel zorgelijk." Beljaarts is erg kritisch over het vaccinatiebeleid van de overheid, bijvoorbeeld door problemen bij de testcapaciteit en de inkoop van vaccins.
RIVM: Heropenen terrassen lost niets op
Het argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. "Dan zijn straks de terrassen en parken vol", vertelt RIVM-epidemioloog Susan van 't Hof in gesprek met NU.nl.
Het door Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) voorgestelde beleid zou ,,ongeregelde samenkomsten" tegengaan en dus besmettingen voorkomen. Maar Van 't Hof vindt dat ,,te eenvoudig gedacht". Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.
Persconferentie: de verwachte mededelingen van het kabinet
- Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd.
- Buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag 19 april weer open
- Het kabinet werkt aan een gefaseerd versoepelingsplan
- Heropening van het hoger onderwijs per 26 april.
Derde golf zit versoepelingen in de weg
'Kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open'
,,Het demissionaire kabinet maakt een potje van het coronabeleid. Al dertien maanden lang. En nu, voorafgaande aan de persconferentie van vanavond, wordt het geklungel alleen maar duidelijker. Werd vorige week nog de indruk gewekt dat de winkels, de horeca (de terrassen), het hoger onderwijs en de buitenschoolse opvang open konden per 21 april, nu blijkt dat dat toch niet gaat gebeuren.'' Hans van Tellingen denkt er het zijne van. Lees via deze link zijn nieuwe blog.

Sneltestbedrijven spannen kort geding aan tegen stichting wegens ‘oneerlijke concurrentie’
Twintig sneltestbedrijven hebben een een kort geding aangespannen tegen Stichting Open Nederland omdat er volgens hen sprake is van oneerlijke concurrentie bij het organiseren van testevenementen. Dat meldt dagblad Trouw naar aanleiding van een publicatie van onderzoeksplatform Follow The Money (FTM). Het kort geding wordt donderdag behandeld.
Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Stichting Open Nederland heeft maar één sneltestaanbieder benaderd: het Baarnse Lead Healthcare. Dat mag juridisch niet, omdat de overheid volgens de wet een openbare aanbesteding moet doen bij zo'n opdracht. Vragen aan het ministerie bleven volgens FTM onbeantwoord.
EU: vanaf eind juni met 'Covid-pas' op reis
Eind juni moet het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) begin juni van start, zei hij in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement.
Volgens Reynders moet het certificaat, in digitale of papieren vorm, gratis door de lidstaten beschikbaar worden gesteld en is het een tijdelijk instrument om reizen tussen de EU-lidstaten in coronatijd te vergemakkelijken. Het EU-parlement moet het goedkeuren en heeft beloofd spoed achter de behandeling van het voorstel te zetten.
Marktkooplui voeren actie bij Malieveld
Een aantal marktkooplui protesteert op het Malieveld tegen de coronamaatregel die het niet toelaat dat non-foodwaren op markten worden verkocht, terwijl de detailhandel wel open is. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat om de non-food-kramen weer toe te laten.
De marktkooplui hebben na hun actie een petitie aangeboden aan CDA-leider Wopke Hoekstra en Rob Jetten van D66. Hiermee vragen ze aandacht voor hun situatie. ,,We zijn tevreden dat we de petitie hebben kunnen aanbieden", aldus marktkoopman Paul Bol. Hij is initiatiefnemer van de actie.
Meer nieuws onder de foto van de demonstratie. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Bruls: 'Kabinet zal risico's moeten gaan nemen'
Kabinet gaat versoepelingen wekelijks bekijken
Het kabinet gaat per week bekijken of de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld, bijvoorbeeld met de heropening van de terrassen. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag gezegd na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
Dinsdag bespreekt het kabinet welke coronamaatregelen definitief wel of niet worden verlengd, waarna 's avonds de persconferentie volgt
Meerderheid wil versoepeling coronabeleid
Twee op de drie Nederlanders willen dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Die groep groeit, meldt onderzoeksbureau I&O Research na een peiling in opdracht van de NOS. Begin maart wilde 59 procent meer versoepeling, nu is dat 64 procent.
De ondervraagden willen vooral dat mensen meer bezoekers thuis kunnen ontvangen. Ongeveer 80 procent ziet dit zitten. Ook voor het openen van universiteiten en hogescholen, met sneltesten, is veel steun (72 procent). Twee op de drie mensen zijn voor het openen van terrassen en winkels. Meer dan 60 procent wil dat de avondklok wordt geschrapt.
I&O voerde het onderzoek tussen 9 en 12 april uit. De enquêteurs vroegen iets meer dan tweeduizend volwassen Nederlanders naar hun mening. Volgens het onderzoeksbureau is daarbij rekening gehouden met geslacht, leeftijd en stemgedrag, en is de peiling daarom representatief.
Gesprek KHN met Van 't Wout, Grapperhaus en Keijzer: 'Haagse ambtelijke werkelijkheid staat ver af van bedrijfsleven'
,,De Haagse ambtelijke werkelijkheid staat zo ver af van de praktijk in het bedrijfsleven, het is eigenlijk stuitend. En dan te bedenken dat door het falende vaccinatieprogramma horecaondernemers driedubbel geraakt worden. Ten eerste omdat de overheid verplicht de deur heeft gesloten, ten tweede omdat de financiële compensatie niet 100 procent is en ten derde omdat door blunder na blunder in het vaccinatieprogramma horeca langer dan noodzakelijk dicht moet blijven." KHN-directeur Dirk Beljaarts is er duidelijk over: het gesprek met de ministers Van 't Wout en Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer vandaag is ronduit teleurstellend verlopen.
,,De terrassen gaan inderdaad per 21 april niet open. En er is bovendien geen wil om wat dat betreft naar de oproep van de burgemeesters te luisteren terwijl ze dat normaal wel degelijk doen. Kijk maar naar de avondklok, die op hun verzoek een uur naar achteren werd geschoven."
Beljaarts weet zich intussen niet alleen door de burgemeesters van de vier grote steden gesteund om terrassen veilig en verantwoord te openen, ook de ziekenhuisdirecteuren van het UMC en OLVG hebben zich hiervoor uitgesproken.

De Jonge denkt niet aan versoepelen zolang we niet over de derde piek heen zijn
Geen versoepelingen van de coronamaatregelen zolang de piek in de derde golf nog niet is geweest. Dat is hoe demissionair minister Hugo de Jonge naar de huidige situatie in ons land kijkt. Na het overleg in het Torentje vertelde hij eerst over de piek te willen zijn voordat er nieuwe stappen kunnen worden gezet. ,,Hopelijk gebeurt dat komende week.”
Waar er eerst werd gesproken over versoepelingen per 21 april, lijkt dat nu per 28 april te gebeuren. ,,Ik kan me de verwarring voorstellen, maar ik heb de die datum nooit naar buiten gebracht”, aldus De Jonge. ,,Met zo’n 50 nieuwe IC-opnames per dag en zo’n 2.500 bezette ziekenhuisbedden kijken we nog altijd tegen een piek aan. Zodra de nieuwe instroom afneemt, heb je de zekerheid dat je daar in de derde golf overheen bent. Op dat moment kunnen we de eerst stappen in het openingsplan gaan zetten.”

Horecabaas De Vos: 'Met miljoen prikken per week kunnen we echt stappen zetten'
De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. ,,Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data", zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda (lees hier een eerder interview met De Vos).
De Vos (foto onder), ook voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en woordvoerder van 65 horecaondernemers die al eerder gezamenlijk actie voerden tegen de coronamaatregelen, wil dat de overheid doet wat het belooft. Met een miljoen prikken per week zetten, zouden echt stappen gezet kunnen worden, denkt hij. ,,Dan zou de horeca vanaf mei misschien alweer mensen binnen kunnen ontvangen.''

Grapperhaus ziet heropening van terrassen (nog) niet zitten
Het kabinet blijft erbij dat de coronacijfers te slecht zijn om terrassen en andere buitenlocaties weer open te kunnen gooien. Dat zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag, voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers. ,,De situatie, epidemiologisch, is nog niet zo dat we dat verantwoord vinden", aldus Grapperhaus.
Het kabinet maakte zondag bekend dat versoepelingen er toch nog niet in zitten vanaf 21 april. De burgemeesters van de vier grote steden vinden desondanks dat de terrassen weer open moeten kunnen, met het naderende lenteweer. Handhaven wordt anders onhaalbaar, stellen zij.
Lees hier de reactie van de KHN op het uitstellen van de versoepelingen.

Den Haag komt met nog eens 400 miljoen voor zelfstandigensteun (TOZO)
Gemeenten krijgen deze week nog eens 400 miljoen euro aan voorschotten voor de TOZO, de steunregeling voor zelfstandigen. Gemeenten maken deze steun zelf over aan zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis een flink deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt. In totaal is dit jaar 700 miljoen euro aan voorschotten naar de gemeenten overgemaakt, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Vorig jaar ontvingen gemeenten drie miljard euro.
Testvakantie Rhodos: één persoon blijft achter vanwege positieve coronatest
Van de 189 deelnemers aan een proefreis naar Rhodos is er één uitgesloten vanwege een positieve coronatest. Voor die persoon is een vervanger opgeroepen. De overige oorspronkelijk ingelote reizigers testten wel negatief en mogen mee op vakantie. De deelnemers aan de proefvakantie kunnen hun vakantieresort op het Griekse eiland niet verlaten.
We schreven eerder over de reis, uitgevoerd door touroperator Sunweb en luchtvaartmaatschappij Transavia, die inzicht moet geven hoe veilig reizen weer mogelijk wordt.

Burgemeesters grote steden doen opnieuw oproep terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw 'een dringend appel' op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht laten weten.
"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig. Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan." Lees het volledige artikel via deze link.
KHN: 'Falend overheidsbeleid'
'Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers'. Zo reageert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over uitstel van een versoepeling van de coronamaatregelen, zoals de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok.
'Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet met alleen terrassen worden afgescheept, zodat de belofte van het kabinet om de epidemiologische ruimte eerlijk te verdelen onder de branches ook waargemaakt wordt', schrijft KHN in een reactie

Ondertussen: #catshuis trending op Twitter
Op de social media-kanalen regent het intussen reacties op de versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk per 28 april in plaats van 21 april. Op Twitter is de #catshuis in korte tijd trending topic.



Geen versoepeling lockdown per 21 april, mogelijk wel een week later
De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Eerder deze week lekte via RTL Nieuws uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. Maar er gaat toch pas worden versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.
Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden; te lezen via deze link.
,,De piek is in zicht, maar we kunnen pas versoepelen als we daar overheen zijn’’, laat een woordvoerder namens het kabinet weten. Komende dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit. Het RIVM meldt vandaag 8288 nieuwe coronagevallen over het afgelopen etmaal, dat is fors meer dan het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6964 ligt.
En dit meldde de brancheorganisatie afgelopen vrijdag nog: INretail: 'Verbijsterd als versoepeling coronamaatregelen niet doorgaat'
Laat evenementen waarbij het publiek moet zitten en met een publieksbezetting van maximaal 50 procent zo spoedig mogelijk toe. Dat is de voornaamste aanbeveling op basis van de eerste twee Fieldlab Evenementen. Via deze link lees je het volledige advies, na een congres in het Beatrix Theater en een voorstelling van Guido Weijers.
Catshuis-meeting voor persconferentie begonnen

Een deel van het kabinet komt vandaag in het Catshuis bijeen (op de foto: Mark Rutte arriveert) om te praten over de corona-aanpak. Volgens ingewijden liggen er versoepelingen op tafel, maar vanuit het Outbreak Management Team klinken zorgen dat die te vroeg komen omdat de druk op de zorg toeneemt.
Deze week kwam via RTL Nieuws naar buiten dat het kabinet per 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen, als de cijfers het toelaten. Demissionair De Jonge temperde later die week in het RTL4-programma Beau de verwachtingen.
Testen voor Toegang: zo gaat dat bij de Keukenhof
Geen busladingen vol buitenlandse toeristen bij de Keukenhof; een ongelooflijke strop voor het park in Lisse, maar Nederlandse bloemenliefhebbers wanen zich in het paradijs nu ze drie dagen lang bij wijze van proef naar binnen kunnen met een handjevol gasten (video: AD).
Testen voor Toegang: na Keukenhof, nu ook Hellendoorn en squashcentrum open
Attractiepark Hellendoorn en Squash Utrecht zijn zaterdag beperkt open voor publiek. Bezoekers moeten naast een geldig entreebewijs ook een negatieve coronatest laten zien. De activiteiten zijn onderdeel van de pilots Testen voor Toegang.
Volgens een woordvoerder van sportcentrum Squash Utrecht komen er zaterdag nog geen 200 mensen squashen. De squashclub mag maximaal 675 deelnemers toelaten. ,,We zitten niet volgeboekt omdat alleen mensen van 26 jaar en jonger mogen komen sporten. We moesten oudere leden en liefhebbers dus teleurstellen.''
Ook het Overijsselse attractiepark Hellendoorn had vrijdagmiddag nog plekken over voor bezoekers. ,,We hebben rond de 1500 tickets verkocht'', zei een woordvoerder toen. ,,Maar ik verwacht dat we nog wel gaan uitverkopen tot de 2000 kaartjes.'' Het attractiepark hoorde dinsdagavond dat het zaterdag open mocht. ,,Alles moest dus snel geregeld worden om het helemaal rond te krijgen. Ik verwacht veel pretparkliefhebbers die onze nieuwe attracties willen zien, maar ook gezinnen die een dagje uit willen.''
Naast Hellendoorn en Squash Utrecht zijn er zaterdag nog een aantal monumenten open. Het gaat om ruim twintig kastelen, forten, kerken en museumhuizen.
De Jonge tempert verwachtingen mogelijke versoepelingen
Demissionair minister Hugo de Jonge temperde in het RTL4-programma Beau de verwachtingen over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Eerder deze week lekte via RTL Nieuws uit dat het kabinet werkt aan een plan om de samenleving weer te openen. Tegelijkertijd worden er deze maand allerlei evenementen georganiseerd waar mensen toegang tot kunnen krijgen als ze negatief zijn getest.
Maar De Jonge waarschuwt voor al te veel optimisme. ,,We zijn bezig met een openingsplan, we moeten perspectief bieden", aldus de minister. ,,Maar du moment dat de buitenwereld lucht krijgt van dat plan werd gedacht 'holadijee, bloemetjes buiten'. Maar in het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen."
De Jonge snapt dat de zorgsector met huiver reageert op mogelijke versoepelingen. ,,Die denken 'versoepelingen? Houd eens op. Kijk eens om je heen'." Er liggen 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen, rekent de Jonge voor. ,,750 op de IC, elke dag meer, de laatste dagen lopen de cijfers weer op. We denken we dat de derde golf lager zal zijn, maar we zijn nog niet over de piek heen."
Hij wil niet op de besluitvorming vooruitlopen van dinsdag, als er weer een nieuwe persconferentie wordt gehouden. ,,Maar ik wil voor de zorg wel toevoegen dat we geen domme dingen gaan doen."

INretail: 'Verbijsterd als versoepeling coronamaatregelen niet doorgaat'
INretail zou verbijsterd zijn als de versoepelingen niet doorgaan, schrijft de brancheorganisatie in een persbericht. 'De maatregelen van de overheid moeten aansluiten op het leven en de behoeften van mensen. Nu veilig winkelen weer kan, is het schrappen van de extra beperkingen logisch. De winkels weer open moet daarom zo snel mogelijk groen licht krijgen'.
'Demissionair premier Rutte beloofde al 8 maart en opnieuw op 23 maart dat winkels prioriteit krijgen bij versoepelingen. Nu gelden nog steeds extra verzwarende maatregelen uit de fase van het zwartste scenario en die ligt achter ons. De winkels echt open is keihard nodig. Consumenten blijven weg en ondernemers zitten voortdurend in een overlevingsstand. Die situatie moeten we doorbreken,' stelt INretail in een verklaring, via deze link te lezen.

Vakcentrum: 'Winkels kunnen veilig open en dat moet nu ook'
Het Vakcentrum heeft vanochtend in een gesprek met enkele bewindslieden benadrukt dat de ondernemers nu echt op het kabinet rekenen. 'Winkels moeten open om onherstelbare schade te voorkomen. Daarbij mag en kan het kabinet rekenen op maximale inzet van winkeliers om de veiligheid van klanten en medewerkers te garanderen'.
Een inventarisatie onder de non-food speciaalzaken aangesloten bij het Vakcentrum, leert dat zo goed als alle ondernemers gebruik maken van winkelen op afspraak. Het Vakcentrum: 'Bij 90 procent van die ondernemers blijkt echter dat de omzet onvoldoende is om de kosten goed te maken. De omzet komt gemiddeld niet hoger uit dan 33 procent van de ‘normale’ omzet. Klanten zijn terughoudend om afspraken te maken om zich niet verplicht te voelen tot het doen van een aankoop. Winkelen op afspraak is voor de ondernemers financieel onvoldoende. De huidige regels leiden tot een ongelijk speelveld. Zo zien veel speelgoedwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen ‘hun’ assortiment liggen in de schappen bij collega’s waar de consument zo kan binnenlopen. Dat steekt.'
Project 'Testen voor Toegang': Keukenhof is open
Vandaag is de Keukenhof beperkt open voor publiek. Een woordvoerder meldt dat er, tijdens eerste pilotdag van Testen voor Toegang, ongeveer 2500 mensen in het bloemenpark in het Zuid-Hollandse Lisse rondlopen. De bezoekers hebben voor hun bezoek een coronasneltest gedaan.
Een negatief testresultaat (niet ouder dan 40 uur) en een geldig kaartje geven toegang. ,,Het gaat hartstikke goed'', klinkt het. ,,Iedereen die tot nu toe is gekomen kon een negatieve test van Testen voor Toegang laten zien.'' Er zijn per dag maximaal 5000 bezoekers welkom. Voor morgen zijn er nog tweehonderd kaartjes over, maar zondag is de Keukenhof uitverkocht.

Marktkooplui zetten kort geding door, ondanks mogelijke versoepelingen
Marktkooplieden gaan door met hun eerder aangekondigde kort geding tegen de overheid wegens de gedeeltelijke sluiting van markten, ondanks geruchten dat het kabinet toch al met versoepelingen komt. Dat laat voorzitter Louise Wesselius van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) weten. Zij wil dat ook non-foodkramen weer worden toegelaten, stellen ze in dit artikel.
De rechtszaak die dient op 14 april bij de rechtbank in Den Haag. ,,We hebben vorig jaar al aangetoond dat de markten veilig en verantwoord open kunnen aan de hand van de CVAH-protocollen. We zijn er klaar voor", aldus de voorzitter van de belangenvereniging.
'Winkelen op afspraak is mislukt'
Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, werkt noch voor consumenten, noch voor ondernemers. De meerderheid van de beschikbare time slots blijft leeg en twintig procent van de consumenten die een reservering maken, komt uiteindelijk niet opdagen. Dat blijkt uit een representatieve peiling van INretail. Dat de brancheorganisatie het kabinet oproept maatregelen voor winkelbezoek te versoepelen, lees je in dit artikel.

Coronapaspoort voor onder meer werk: prima, zegt zeven op de tien Nederlanders
Zeven op de tien Nederlanders zien het wel zitten om met een coronapaspoort toegang meer toegang te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Het RIVM en de GGD's melden, op basis van eigen onderzoek, dat een breed draagvlak is voor een paspoort-app. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben. In een paspoort waaruit blijkt dat ze Covid-19 hebben gehad, zien veel minder mensen heil. Slechts vier op de tien.
De sociale beperkingen blijven mensen wel zwaar vallen, blijkt uit de peilingen. Ze zien het coronavirus nog steeds als een risico, maar toch wordt de bezoekregeling minder goed nageleefd. Het aantal mensen dat maar één bezoeker per dag ontving, daalde van 81 naar 72 procent. Nog maar 47 procent van de ondervraagden staat achter de maatregel, terwijl dat vorige keer nog 57 procent was. Wel laten meer mensen zich testen, om de risico's te beperken. 63 procent nu, tegen 51 procent zes weken terug.
Is er voldoende plaats voor tegenmacht in het bedrijfsleven?
Ook topondernemer Marco Aarnink (onder meer van Print.com) kijkt uit naar de persconferentie van dinsdagavond. Maar in zijn maandelijkse blog voor De Ondernemer blikt hij ook terug. Alle politieke ontwikkelingen van de afgelopen tijd hebben hem aan het denken gezet. Hoe democratisch is een onderneming eigenlijk? Is er wel voldoende plaats voor tegenmacht in het bedrijfsleven? Lees via deze link zijn nieuwe blog over tegenmacht.
