Nieuws Maatregelen
Sportscholen in Nederland dicht, maar in Duitsland gewoon open: hoe?
Terwijl de Nederlandse sportscholen eind vorig jaar weer dicht moesten, bleven die in Duitsland - weliswaar onder strenge voorwaarden - gewoon open. Nu komen er bij onze oosterburen weer extra maatregelen aan om de verspreiding van het virus te voorkomen. Betekent dat de Duitse sportscholen, die al talloze leden zagen afhaken, opnieuw een flinke tik moeten incasseren? Daar is niet iedereen in Berlijn bang voor, ontdekte Guy Hoeks, 'Onze Man in Duitsland'.

,,Wij zijn lang het kind van de rekening geweest. Zo moesten we als eerste dicht en mochten we als laatste weer open. Maar nu ziet het er eindelijk gunstig uit voor ons", zegt René Eick, die al sinds 1991 onafgebroken Geen Gym Berlin runt.
VOLG HIER ONZE LOCKDOWN-LIVEBLOG: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?
,,We moesten eind november al kiezen óf alleen mensen, die gevaccineerd zijn of genezen verklaard, met een negatieve testuitslag binnen te laten óf de apparaten meer dan anderhalve meter uit elkaar te zetten. We hebben toen gekozen voor het tweede", vertelt René Eick, eigenaar van fitnesscentrum Green Gym Berlin in het Berlijnse stadsdeel Prenzlauerberg.
Duitsland wil vanaf komende zaterdag in veel delen van het land de zogeheten 2G Plus-regel invoeren. Bezoekers moeten dan niet alleen nagenoeg overal een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien, maar ook vooraf getest zijn. Dat besluit heeft eveneens grote gevolgen voor ondernemers in de sectoren, die het toch al zwaar te verduren hadden in deze crisis; van de horeca en de culturele sector tot de kapperszaken en winkelcentra. Bioscopen en theaters moeten bijvoorbeeld al een flink deel van hun omzet missen doordat zalen vaak niet meer dan de helft gevuld mogen zijn.
Volgens Eick blijven de sportscholen in Duitsland ditmaal echter buiten schot, grotendeels vanwege de eerder genomen afstandsmaatregel. ,,Wij zijn lang het kind van de rekening geweest. Zo moesten we als eerste dicht en mochten we als laatste weer open. Maar nu ziet het er eindelijk gunstig uit voor ons", zegt de bonkige Duitser, die al sinds 1991 onafgebroken de sportschool runt.
Met de inachtneming van de anderhalve meter afstand kan Eick op het moment maximaal tachtig mensen kwijt in zijn fitnessruimte, een ruime zaal met tientallen apparaten boven tl-buizen, waar op elke hoek wel een pompje met ontsmettingsgel staat. Dat is een stuk minder dan de oorspronkelijke capaciteit, maar volgens de ondernemer is het voller dan ooit. ,,We zien mensen eindelijk weer terugkeren, na soms wel een afwezigheid van anderhalf jaar."
Lees ook: 2G-plus voor horeca en winkels in Duitsland: straks ook hier?
De zelfstandige ondernemer heeft naar eigen zeggen een groot voordeel ten opzichte van de sportschoolketens in de stad. ,,Bedrijven als McFit hebben veel sporters zien afhaken, omdat hun klantenbestand vooral uit relatief jonge mensen bestaat. Wij zitten in het middensegment en hebben met name oudere bezoekers, en die keren nu langzaam weer terug omdat ze geboosterd zijn." Toch heeft ook Eick sinds de start van de pandemie pas op de plaats moeten maken: hij verloor ongeveer een derde van zijn klanten - zijn studio telde voorheen ongeveer duizend betalende leden.
De vrees is dat de 2G Plus-voorschriften wel degelijk veel sportscholen dwars zal zitten, omdat bezoekers zich in veel andere Duitse steden waarschijnlijk wel moeten laten testen. Dat zal sporters afschrikken, denkt Ralph Scholz, voorzitter van de Duitse branchevereniging voor Fitness en Gezondheid (DIFG). ,,Het is eigenlijk te omslachtig voor mensen om de test te doen, waarbij je eerst een half uur moet wachten op je beurt en dan ook nog een kwartier op je uitslag", aldus Scholz tegen de Duitse nieuwszender RTL.
"Het is eigenlijk te omslachtig voor mensen om de coronatest te doen, waarbij je eerst een half uur moet wachten op je beurt en dan ook nog een kwartier op je uitslag"
Met overheidssteun en andere financiële tegemoetkoming, zoals een door de rechtbank in Karlsruhe goedgekeurde huurverlaging voor ondernemers, denkt Eick de ergste crisis in zijn dertigjarige bestaan uiteindelijk wel door te komen. Bij het afscheid overhandigt hij een lijstje met goede voornemens voor dit jaar. Daarop staat met groen gemarkeerd: vaker de fitnessclub bezoeken. ,,Maar als mensen te angstig zijn om hierheen te komen, kunnen we ze ook online yogaklasjes aanbieden."
Eind december vorig jaar: Motie Tweede Kamer aangenomen: sportbranche aanmerken als essentiële sector