liveblog Maatregelen
Teruglezen: de persconferentie van 2 november
Liveblog over de nieuwe coronamaatregelen met reacties van onder meer ondernemers, branche-organisaties en andere experts uit het bedrijfsleven.
Laatste update: 9 november 2021 12:00
DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN. Op weg naar de volgende persconferentie op 12 november is een nieuwe Liveblog opgestart, te bezoeken via deze link.
Oproep INretail: geen coronapas bij winkelbezoek
INretail roept het kabinet op niet de invoering van de coronapas bij winkelbezoek te overwegen. Ruim 80 procent van de winkeliers is daar tegen, zo blijkt uit onderzoek van de branchevereniging onder leden. Liever grijpt INretail terug op de eerdere maatregelen op de winkelvloer, zoals anderhalve meter afstand en mondkapjes.
Gemeente Raalte: 1000 euro voor alle QR-code checklocaties
Iedereen die vanaf zaterdag verplicht is om de QR-code van bezoekers te controleren, krijgt in de gemeente Raalte 1000 euro. Restaurants, dorpshuizen, zwembaden, sporthallen - groot of klein; allemaal ontvangen ze deze tegemoetkoming van de gemeente.
Burgemeester Martijn Dadema is van plan om de 97.000 euro, die de gemeente Raalte krijgt vanuit het Rijk, gelijk te verdelen onder iedereen die verplicht is de CoronaCheck-app te controleren. ,,Dit geld was in eerste instantie bedoeld om extra inzet van handhavers te kunnen bekostigen. Dat zagen wij als burgemeesters in het Veiligheidsberaad niet zitten. Dat geld willen we inzetten om de mensen die het moeten controleren, te stimuleren.’’
Recordaantal coronaprikken zonder afspraak na persconferentie
Een recordaantal mensen liet woensdag een coronaprik zetten op locaties waar dat zonder afspraak kan, zegt de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland. In totaal lieten in één dag zo'n 13.000 mensen zich inenten op zo'n zogenoemde vrije inloop-locatie.
De laatste keer dat er een 'piek' was in het aantal prikken zonder afspraak op één dag lieten 8000 mensen zich vaccineren, aldus een woordvoerster van de organisatie. Het laten zetten van een prik zonder afspraak kan alleen voor de eerste dosis. Ook maakten woensdag een stuk meer mensen prikafspraken via het callcenter of online dan gemiddeld: in totaal 18.039. Afgelopen weken ging het om gemiddeld zo'n 10.000 mensen op een dag. Het gaat om afspraken voor het zetten van een dosis van het vaccin van Janssen - waar één prik voor nodig is - of voor beide doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Ook dinsdag was het al drukker dan gewoonlijk online en bij het callcenter. In één dag maakten toen ruim 17.000 mensen een afspraak voor een of twee coronaprik(ken). Dinsdagavond maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat de coronapas op meer plekken verplicht zal worden. Mensen die niet zijn ingeënt of recent een corona-infectie hebben doorgemaakt moeten dan dus voor meer gelegenheden een test laten doen. GGD GHOR Nederland laat weten dat er op priklocaties 'af en toe' mensen zijn die zeggen zich te laten prikken vanwege de aangescherpte maatregelen.
Sportscholen in spagaat: zonder QR-code niet sporten
De coronatoegangspas is nu al verplicht in horeca, casino’s, bij bepaalde evenementen en in theaters. Daar komen doorstroomlocaties als musea en sportscholen nu definitief ook bij.
Hans van Tellingen: 'Winkelier, voer coronapas niet uit!'
Winkelexpert en expertblogger bij De Ondernemer Hans van Tellingen roept de detailhandel op de mogelijke invoering van de QR-code in de detailhandel te blokkeren. 'Dat gaat misschien wel de helft van je klanten kosten'.
De winkelstrateeg wijst vooral naar de noodzaak van de QR-code op de winkelvloer, of beter: het gebrek aan noodzaak. ,,Ik zit er rationeel in. Ik kijk vooral naar de cijfers. Die zeggen dat 0,7 procent van de besmettingen bij het winkelen plaatsvindt. Dat is niks, zeker in vergelijking met de thuissituatie en bijvoorbeeld het Amsterdam Dance Event, waar zo maar duizend besmettingen vandaan kwamen. Een winkel is een doorstroomlocatie, met korte klantcontacten. Daar is het risico nihil. Winkelen is veilig.”
Lees het volledige interview met Hans van Tellingen hier.

Bruls: coronapas lastig te controleren op sportpark buiten
Het is heel moeilijk om te controleren of mensen die een sportpark bezoeken een coronapas hebben. Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij vraagt de Tweede Kamer om daar nog eens goed naar te kijken, want de plannen zijn volgens hem 'heel erg complex'.
,,Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen. Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa's of godbetert politie op af te sturen", aldus Bruls.
Kapper over mondkapjesplicht: 'Ik kan niet zien wie ik knip'
KHN over QR-code op terras: ,,Onnodige maatregel"
,,Een zeer ingrijpende maatregel die ons weer een hoop omzet gaat kosten." Beschrijft Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, de verplichte QR-code op terrassen. Bij Goedemorgen Nederland rekent de horeca-voorman uit dat de huidige maatregelen zijn branche al zo'n 350 miljoen euro kosten, exclusief QR-code op terras. ,,Daarbij zijn wij een gastvrijheidsbranche voor iedereen, dus ook voor mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn, kunnen wij daar ontvangen. Het is wat ons betreft een onnodige maatregel, die toch zeer beperkend is, ook voor de omzet.”
Daarnaast raakt de plotselinge draai ten opzichte van terrassen Willemsen. ,,Het verbazingwekkende is dat tot gisteren iedereen het erover eens was dat met drie zijden open een terras een volledig veilige plek is."
Deze week verschijnt er na de persconferentie-Rutte dagelijks elke ochtend een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief
Veiligheidsberaad volgt kritisch uitvoerbaarheid coronabeleid
Het Veiligheidsberaad noemt het verzwaarde pakket van coronamaatregelen dat het demissionaire kabinet heeft aangekondigd noodzakelijk gezien de snel oplopende besmettingscijfers. ,,Maar we blijven wel kritisch kijken naar de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de maatregelen in samenhang met al het andere werk dat de gemeenten en politie te doen hebben", stelt Hubert Bruls, voorzitter van het beraad.
Ook spreekt Bruls de hoop uit dat verdergaande maatregelen niet nodig zullen zijn. Het Veiligheidsberaad stelt dat een vergroting van de druk op de zorg alleen kan worden voorkomen door het naleven van de adviezen en maatregelen in combinatie met controle en handhaving.
Han de Hair, Vereniging Exclusieve Sportcentra: 'Eerste opzeggingen zijn al binnen'
De QR-code check gaat er inderdaad komen, ook in de fitnesscentra en sportscholen. ,,Dit is werkelijk niet uit te leggen. Ook het ministerie van VWS weet hoe goed wij alles op orde hebben, hebben daar juist herhaaldelijk hun tevredenheid over uitgesproken", stelt voorzitter Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra.
De Hair kreeg vandaag al, maar zeker ook direct na de persconferentie de eerste boze reacties te verwerken. ,,Ik voel die tweestrijd, ik voel die verdeeldheid. En ja, ik voel die twee kampen. De eerste opzeggingen zijn al binnen. Dat gevoel dat ik had tijdens de lockdowns toen mijn mailbox ontplofte is weer terug: ik durf er eigenlijk morgenochtend niet eens in te kijken". Kijkend naar zijn personeel, zegt hij: ,,Het is heel simpel: ik kan mij niet permitteren iemand vrij te maken om de hele dag QR-codes te scannen. dat zal bij ons bij de balie moeten gebeuren, die is de hele dag bemenst. En ja, daar zullen we best discussie gaan krijgen."
,,We hebben gezamenlijk, vanuit het NOC*NSF een stevige brandbrief geschreven naar het ministerie van VWS met veel nuance en een klemmend beroep op de beleidsmakers om de sport vrij te houden van die QR-code, maar we hebben de wedstrijd dus verloren", stelt hij in dit artikel onder meer.
INretail over coronatoegangsbewijs niet-essentiële winkels: symboolpolitiek
'Pure symboolpolitiek'. Directeur Jan Meerman van INretail is er heel duidelijk over: een coronatoegangsbewijs moeten gaan tonen bij niet-essentiële winkels gaat wat hem betreft niet gebeuren. 'Dit is bedacht door mensen die echt nooit, nooit gezien hebben hoe het het in een winkel werkt. Dit kún je namelijk niet bedenken'. Het kabinet neemt 12 november de beslissing.
Lees hier de volledige reactie van INretail-directeur Jan Meerman.
Lees ook: Retail negatief verrast door mondkapjesplicht, topman WE Fashion: 'Hinderlijk voor medewerkers'
Rutte: reële kans op nieuwe maatregelen als trend niet keert
Maatregelen persconferentie: QR-code uitgebreid, mondkapjes keren terug, thuiswerken verplicht
Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren waaronder de retail. Ook keert de mondkapjesplicht terug. Dringend advies aan het bedrijfsleven en overheden: laat het personeel voor zeker 50 procent thuis werken. Deze maatregelen, die door het demissionaire kabinet dinsdagavond werden afgekondigd, zijn nodig vanwege de oplopende besmettingscijfers. Stelregel luidt: waar de QR-code verplicht is, is een mondkapje niet verplicht. In steeds meer andere plekken wordt een mondkapje wel verplicht. De nieuwe maatregelen gaan komende zaterdag in.
ONL vreest voor gevolgen coronamaatregelen en wil extra steunpakketten ondernemers
Ondernemersorganisatie ONL vreest voor negatieve gevolgen voor ondernemers en constateert ook dat er veel onduidelijkheid bij ondernemers bestaat. Dit na aangescherpte coronamaatregelen.
Volgens ONL-voorzitter Hans Biesheuvel moeten de negatieve gevolgen van de aangescherpte maatregelen zoveel mogelijk worden beperkt, en waar onvermijdelijk gecompenseerd. ,,Wellicht zijn toch weer extra steunpakketten noodzakelijk. Het is ook cruciaal dat het demissionaire kabinet er alles aan doet om ondernemers perspectief en duidelijkheid te geven. Daar schort het nu aan.”
ONL benadrukt dat het gevoel van onzekerheid blijft leven, vooral over de periode na 5 november (na het volgende evaluatiemoment van het kabinet). Volgens de ondernemersorganisatie is het cruciaal om de gevolgen van de maatregelen in de gaten te houden. ,,In mijn dagelijkse gesprekken met ondernemers merk ik dat ze bang zijn voor een terugval in het aantal bezoekers en omzet nu de maatregelen worden aangescherpt. Tegelijkertijd hadden zij ook het idee dat het demissionaire kabinet het idee had dat compensatie en steun niet meer nodig waren omdat het al goed ging met de meeste ondernemers. Er zijn veel ondernemers die dat beeld niet herkennen, hoe graag ze dat ook willen.”
Lees ook: Retail negatief verrast door mondkapjesplicht, topman WE Fashion: 'Hinderlijk voor medewerkers'
Rutte hoopt niet dat het komt tot opnieuw sluiten van horeca
Rutte zei tijdens de persconferentie te hopen dat het niet zover komt dat de horeca opnieuw de deuren moet sluiten. ,,Als het nodig zou zijn om nog een stap te zetten, dan moet je kiezen tussen de horeca sluiten en verdere beperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn."
De komende periode bekijkt het kabinet of de nieuwe maatregelen effect hebben. ,,Als dat zich niet gunstig ontwikkelt, kom je bij de volgende stap", aldus de premier. De kans is reëel dat het kabinet medio november nieuwe coronamaatregelen zal aankondigen ,,als de trend niet keert".
Op 12 november neemt het kabinet hierover een besluit.

Kabinet wil dat sommige werkgevers coronapas gaan eisen
Het kabinet wil dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien. Zorgminister Hugo de Jonge sprak tijdens de persconferentie van een ,,bredere inzet" van de coronapas. Het ,,vergt veel overleg" en er is een wetswijziging voor nodig, aldus De Jonge.
Op 12 november wil het kabinet besluiten hoe het verder gaat, na een advies van het OMT.
Rutte: ,,We kijken de komende week vooral naar de ziekenhuiscijfers en naar ons eigen gedrag, hoe dat zich de komende dagen ontwikkelt. Als we ons te grote zorgen maken, dan kijken we naar de coronapas die we mogelijk nog gerichter moeten gaan inzetten."

Kabinet verscherpt maatregelen: mondkapjes en uitbreiding coronapas vanaf 6 november
Mondkapje op in winkels, supermarkten en publieke binnenruimtes, de helft van de tijd thuiswerken, vaker tonen van het coronatoegangsbewijs en anderhalve meter afstand houden. De aangescherpte maatregelen moeten het stijgend aantal coronabesmettingen terugdringen en de toestroom naar ziekenhuizen dempen, aldus premier Rutte.
Aanscherping van de maatregelen op een rij:
- Houd anderhalve meter afstand
- Werk de helft van de tijd thuis
- Het coronatoegangsbewijs geldt nu ook in onder andere sportscholen, zwembaden en - na wetswijziging - in ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen en pretparken, bij georganiseerde sport-, kunst-, en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar
- Mondkapje op in publieke binnenruimtes als winkels, stations, bibliotheken en gemeentehuizen (verplicht vanaf 6 november).
- Mijd drukte en reis buiten de spits
De mondkapjesplicht geldt niet waar het coronatoegangsbewijs verplicht is. Je laat je QR-code zien en daarna hoef je geen mondkapje op.
RIVM-hoofd roept op tot stevige coronamaatregelen
Het kabinet moet op de persconferentie dinsdagavond harde maatregelen aankondigen om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen de pan uitrijst en de druk op de zorg te groot wordt. Die oproep doet Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, in een gesprek met NU.nl. Timen stelt dat 'stevige maatregelen' ervoor moeten zorgen dat Nederlanders de feestdagen dit jaar normaal kunnen doorbrengen.
Volgens het RIVM-hoofd kampt de zorg met steeds meer uitvallers door ziekte en personeel dat vertrekt. Er is volgens haar mede daardoor geen ruimte ,,om de besmettingen nóg verder op te laten lopen". ,,We zitten al tegen de bovengrens van de rekenmodellen aan", aldus Timen. ,,Als de aantallen verder stijgen, kan de overbelasting in de zorg enorm worden."
Volgens bronnen rond het kabinet keert onder meer de mondkapjesplicht in de supermarkt terug en wordt het tonen van een coronatoegangspas straks op meer plekken vereist.
Jamin-ceo: ,,We hebben ons er destijds niet door uit het veld laten slaan en dat zal ook nu niet gebeuren"
Maarten Steinkamp, ceo van snoepwinkelketen Jamin ‘incasseert’ de mondkapjesmaatregel die het kabinet hoogstwaarschijnlijk zal instellen om vervolgens onverstoorbaar door te gaan met waar het mee bezig is, namelijk stevige omzetcijfers scoren. ,,Want dat is wat er momenteel bij ons aan de hand is”, verzekert Steinkamp. ,,De cijfers gaan door het dak. We draaien als een tierelier en ik heb eerlijk gezegd geen idee waar dat door komt. Blijkbaar is men van mening dat hij of zij wel iets lekkers heeft verdiend na een zware coronatijd.
,,Of ik niet bang ben dat de herintrede van het mondkapje onze winning mood verziekt? Eigenlijk niet. Ik zie zelfs wel een verdienmodel in het verkopen van mondkapjes die van chocolade zijn gemaakt. Wit, melk of puur; dat moet haast wel een succes worden.”
Steinkamp geeft aan dat Jamin eigenlijk nooit echt een probleem heeft gemaakt van de invoer van het mondkapje. ,,Het is wat het is. In het begin was het natuurlijk wel wat onwennig, maar we raakten er vrij snel aan gewend. We hebben ons er destijds niet door uit het veld laten slaan en dat zal ook nu niet gebeuren. En belangrijker nog, onze doelgroep stoort zich er ook niet aan. Wij mikken op scholieren tussen de 16 en 25 jaar oud en mondkapjes weerhouden hun er niet van naar de winkel tet komen. Toen niet en nu dus ook niet.”
Han de Hair (Exclusieve Sportcentra) over QR-code: 'Onze branche is nota bene geen besmettingshaard'
Boosheid, maar ook paniek in de fitnessbranche. Want de branche die volgens de besmettingscijfers allesbehalve een coronahaard is, lijkt per deze week haar sporters een QR-check te moeten gaan verplichten. ,,Dit is werkelijk niet uit te leggen. Ook het ministerie van VWS weet hoe goed wij alles op orde hebben, hebben daar juist herhaaldelijk hun tevredenheid over uitgesproken", stelt voorzitter Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) in dit artikel.
'In HEMA-vestigingen krijg je wel een rare situatie'
,We hebben geen keus, anders kunnen we de winkel sluiten.'' Aldus Rick van der Weijden, franchisenemer bij de Hema. Hij accepteert de nieuwe realiteit in zijn 10 HEMA-vestigingen in Zuidwest-Nederland. ,,Tegelijk is het de tijd om ook aan de gezondheid van de eigen medewerkers en de klanten te denken. Daarom heb ik in de winkels al luchtverversers geïnstalleerd, terwijl dat door de overheid eigenlijk nauwelijks een besproken maatregel is.
In de HEMA-vestigingen krijg je wel een rare situatie omdat er zowel retail als horeca is. In de winkel moeten consumenten een mondkapje op, maar zodra ze het horeca-gedeelte ingaan, mag het mondkapje af, maar moet een QR-code worden getoond.
Het allerbelangrijkste voor de detailhandel is dat we de laatste vier weken van het jaar gewoon ons ding kunnen doen. Dat zijn de belangrijkste weken van het jaar; dan moet het verdiend worden. Van half december tot einde lockdown was het loodzwaar en dat trekken de mensen niet meer.”
Tweede Kamer eist uitleg Rutte over lekken coronamaatregelen
Premier Mark Rutte moet aan de Tweede Kamer uitleggen hoe het kan dat de voorgenomen coronamaatregelen steevast voor de persconferentie al worden gelekt naar de pers. Kamervoorzitter Vera Bergkamp steunt het verzoek van oppositieleider Geert Wilders (PVV) om een verklaring van het demissionaire kabinet.
Wilders sprak dinsdag zijn ergernis uit over zogenoemde 'bronnen rond het kabinet die heel Nederland en de media al hadden verteld welke maatregel het kabinet vanavond wereldkundig gaat maken', voordat de Kamer er weet van heeft. ,,Ik vind het schandalig dat wij als Kamer zo ongeveer als laatste worden geïnformeerd", foeterde de PVV-leider. ,Ik begrijp de ergernis', zei voorzitter Bergkamp over het betoog van Wilders. "Het is al bijna gebruikelijk dat er voor de persconferentie informatie naar buiten komt." Zij neemt zelf ook contact op met Rutte.
De ChristenUnie stelde recent overigens Kamervragen over "het systematisch lekken vanuit het Catshuisoverleg", waarin kabinetsleden over de coronaregels praten. ,Het kabinet vindt het onjuist en ergerlijk', antwoordde Rutte toen op de vraag wat het kabinet vindt van het lekken. Het gelek zorgt ervoor dat informatie 'veelal onvolledig of soms zelfs onjuist in de media' verschijnt.
,,Het kabinet voelt zich aangespoord er alles aan te blijven doen om het voortijdig openbaar maken van mogelijke besluiten en het lekken van informatie te voorkomen", aldus Rutte in de antwoorden op de Kamervragen. Wel benadrukt hij dat het niet kan worden uitgesloten dat bij een volgend overleg opnieuw informatie vroegtijdig op straat komt te liggen.
,,Hinderlijk voor onze medewerkers dat zij weer een speelbal worden van dit zwalkende beleid" Aldus WE Fashion-ceo Joris Aperghis
,,Erg hinderlijk voor onze medewerkers dat zij weer een speelbal worden van dit zwalkende beleid.” Dat vertelt Joris Aperghis, topman van modeketen WE Fashion ('ik ben zeer verrast') over de uitgelekte maatregel dat mondkapjes verplicht zouden worden in retail. Naast Aperghis reageren ook retailexpert Cor Molenaar en consumentenpsycholoog Patrick Wessels in dit artikel op de impact van de mogelijke mondkapjesplicht op winkeliers.
Mondkapjes én zelftests vliegen als warme broodjes over de toonbank
Het wordt weer verplicht een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels, melden Haagse bronnen. Verkopers van mondkapjes zien de vraag sinds vorige week al oplopen. Bol.com zegt dat vorige week al twee keer zo veel mondkapjes werden verkocht als in de week daarvoor, Kruidvat en Trekpleister zien eenzelfde beeld. En die cijfers lopen elke dag verder op. Bovendien is er veel vraag naar coronazelftests, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Consumenten zijn vorige week al begonnen met inslaan, zo blijkt uit de verkopen. ,,Dat wil niet zeggen dat mensen moeten gaan hamsteren hoor", zegt de woordvoerder van Kruidvat. ,,We hebben er voldoende." Dat beamen ook Etos, HEMA en bol.com. Ook is er een toename in de verkoop van zelftests en verkoudheidsmiddelen, zoals neusspray.
'Mondkapjes in retail verplicht'
Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels. De winkels vallen onder publiek toegankelijke binnenruimten waar mondmaskers met ingang van vrijdag verplicht zijn, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.
Op andere plekken wordt een coronatoegangsbewijs verplicht, zoals maandag al naar buiten kwam. De corontoegangspas is nu al verplicht in de horeca, casino's, bepaalde evenementen en cultuurlocaties. Daar komen doorstroomlocaties als musea en sportscholen bij. Op enig moment is het ook de bedoeling dat pretparken en dierentuinen om een coronatoegangsbewijs gaan vragen, maar dat zal nog iets langer op zich laten wachten. Volgens ingewijden is daarvoor om juridische redenen meer tijd nodig.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Tijdens de coronapersconferentie worden maatregelen aangekondigd die vrijdag ingaan, maar er zal ook een en ander worden bekendgemaakt over de (nabije) toekomst. Zo wordt voor de zekerheid gewerkt aan de mogelijkheid om coronatoegangsbewijzen te vragen in het hoger onderwijs, mocht dat later nodig zijn. Met die stap zal de Tweede Kamer eerst akkoord moeten gaan.
- Jan Meerman (voorzitter INretail) keek voor het bekend worden van deze verplichting al met ons vooruit. Anderhalve week geleden liet hij weten niets te zien in een mondkapjesverplichting voor de retail. ,,Voor de consument vormt deze maatregel namelijk toch een drempel bij het winkelbezoek. Dat zou een slechte ontwikkeling zijn."
ADE resulteert in 1027 coronabesmettingen
Zeker 1027 bezoekers van het dance-evenement Amsterdam Dance Event (ADE) zijn positief getest, het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger. Deze mensen komen uit het hele land. Dat laat de GGD Amsterdam weten. Mensen die na het evenement door de ADE-bezoekers zijn besmet, zijn niet meegenomen in de cijfers.
Besmettingen 0.29 procent van bezoekers
Het Amsterdam Dance Event werd van 13 tot en met 17 oktober gehouden. In totaal zijn ongeveer 300.000 kaarten verkocht. De 1027 positieve tests zijn 0,29 procent van het totale aantal verkochte kaarten. Bezoekers hadden een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen. Bij evenementen binnen mocht maar 75 procent van het maximale aantal bezoekers worden toegelaten.
Bij het ADE waren er 350 evenementen op 140 locaties. Bij zeker 83 van die evenementen hebben volgens de GGD meerdere besmettingen plaatsgevonden. De gezondheidsdienst maakt niet bekend om welke feesten het gaat.
Volgens de GGD geeft niet iedereen na een positieve test aan op het ADE te zijn geweest. Bovendien houden sommige mensen het bij een zelftest, en laten ze zich niet testen door de GGD. Verder waren er ook buitenlandse bezoekers, die niet door een GGD zijn getest. Daarom houdt de Amsterdamse GGD er rekening mee dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt. Het bron- en contactonderzoek is afgerond en het aantal zal dus ook niet verder oplopen.
Sportkoepel zet 'grote vraagtekens' bij beperkende maatregelen
Sportkoepel NOC*NSF zet 'grote vraagtekens' bij coronamaatregelen die zorgen voor beperkingen op de toegang tot sportclubs. Het demissionaire kabinet gaat dinsdagavond op een persconferentie aangescherpte maatregelen presenteren, om het snel stijgende aantal coronapatiënten terug te dringen. Zo krijgen sportclubs waarschijnlijk de opdracht om op hun complex de verplichte controle op het coronatoegangsbewijs beter te gaan naleven.
,,We hebben grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, de handhaafbaarheid en ook het nut van mogelijke maatregelen die de toegang tot sporten gaan beperken", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. ,,Voor ongeveer 10 miljoen mensen geldt dat ze wekelijks sporten, waarvan bijna de helft op een sportclub. Daarmee houden zij hun weerstand en gezondheid op peil. Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd in plaats van beperkt moeten worden."
De Jonge: nieuwe maatregelen zullen altijd pijn doen
Het is onvermijdelijk dat de maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt nieuwe beperkingen met zich meebrengen en dat die pijn doen. "Anders werken ze niet", zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voorafgaand aan het overleg met een aantal ministers waarin definitieve besluiten genomen worden.
Nieuwe maatregelen zijn onvermijdelijk "omdat we zien dat de cijfers in de ziekenhuizen oplopen", aldus de minister. Ingrijpen is volgens het kabinet nodig om de zorg toegankelijk te houden "voor iedereen". De Jonge zegt die maatregelen op een "eerlijke en evenwichtige manier" te willen treffen.
Dit weten we al van de persconferentie van vanavond.
QR-code op werkvloer: 5 vragen voor ondernemers
Over het plan om QR-codes verplicht te maken om de werkvloer op te komen wordt sinds kort gesproken. Wat betekent dit precies voor ondernemers? Vijf vragen en antwoorden over de gevolgen voor werkgevers.

Deze week verschijnt er vanwege de persconferentie-Rutte dagelijks elke ochtend een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief
Een check op de check van QR-codes... en?
Nu een uitbreiding van de maatregel om een coronapas met qr-code te tonen bij toegang, op tafel lijkt te liggen, rijst de vraag: heeft dat nut als gemeenten niet handhaven? In de regio Eindhoven wordt wisselend omgegaan met het controleren van de code, blijkt uit een steekproef van het Eindhovens Dagblad.
Verslaggevers bezochten verspreid over de afgelopen twee weken dertig zaken met een horecafunctie of -gedeelte in Eindhoven, Helmond, Valkenswaard, Geldrop en Heeze. Bij dertien ondernemingen werd niet, of niet volgens de regels gecontroleerd. Er werd of niet om een qr-code gevraagd, of men hoefde die niet te tonen of de code werd wel getoond, maar niet gescand. Lees hier het hele verhaal.
Bruls: 'Aanscherpingen moeten robuust en simpel zijn'
De meeste burgemeesters in het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, zijn voor extra maatregelen om het aantal coronabesmettingen weer terug te dringen. Voorzitter Hubert Bruls licht het toe in deze video.
De uitgelekte coronamaatregelen op een rij:
- Houd anderhalve meter afstand (dringend advies, per direct)
- Werk de helft van de tijd thuis (dringend advies, per direct)
- Het coronatoegangsbewijs geldt ook in onder meer sportscholen, zwembaden en ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen, musea en pretparken (plicht, vanaf 6 november)
- Draag een mondkapje in publieke binnenruimten zoals winkels, stations, bibliotheken en gemeentehuizen (verplicht, vanaf 6 november)
- Een regionale aanpak in corona-brandhaarden lijkt onhaalbaar, wel worden bedrijven en burgemeesters opgeroepen beter te handhaven
- Extra regels exclusief voor ongevaccineerden zijn voorlopig uit beeld
- Het kabinet bereidt alvast wetgeving voor zodat de coronapas ook bij bedrijven verplicht kan worden
... en wordt het ook niet 'ns tijd voor een kabinet?
Kamervoorzitter Bergkamp heeft een brief gestuurd aan de informateurs Remkes en Koolmees. Ze dringt daarin aan op meer spoed in de kabinetsformatie. 'Ik hecht eraan u mee te geven dat, zeker nu de formatieduur in zijn totaliteit een langere is dan tot nu toe gebruikelijk, de urgentie om te komen tot conclusies ook toeneemt', schrijft Bergkamp.
De formatie is inmiddels 7,5 maand onderweg, en er is nog geen duidelijkheid over wanneer een nieuwe ministersploeg op het bordes staat. 'Ook vanuit de samenleving bereiken ons in toenemende mate signalen van ongeduld', schrijft de Kamervoorzitter, die zo snel mogelijk een tijdspad wil zien van Remkes en Koolmees.

Deze ondernemers voelen niets voor een QR-controle personeel
Eigenaar Marcel Vlek van hotel De Holtweijde voelt niets voor controle van zijn personeel. Hij vindt het niet ethisch om zijn medewerkers erover te peilen. „Is de druk op de zorg zo groot dat we in blinde paniek maatregelen uit de kast halen die ingaan tegen de persoonlijke vrijheid van burgers?”
De Holtweijde heeft honderd medewerkers, waarvan volgens Vlek minstens 95 procent is gevaccineerd. Vlek denkt dat het weinig zin heeft om hen te belasten met de kwestie. „Nu mag ik er niet naar vragen. Als de wet wordt aangepast mag het wel, maar wat dan? Dat haalt toch niets uit. Het is symboolpolitiek. Mag of moet ik iemand dan ontslaan en daarmee fundamentele rechten van mensen aantasten? Nee, het is een krom idee en helpt ons niets”, vertelt Vlek aan Tubantia.
‘Moet ik iemand naar huis sturen?’
Directeur Michel Wildenborg van voedselproducent Heks’nkaas in Oldenzaal vindt het geen verantwoordelijkheid van de werkgever om zich met de code te bemoeien. „Het is niet terecht om dit bij ons neer te leggen” zegt Wildenborg. „Want wat doe je als iemand niet gevaccineerd is? Naar huis sturen? Daar ben ik niet voor. Ik heb het liefst dat mijn personeel de prikken haalt en verwacht dat ze dat ook doen. Uiteindelijk zijn ze zelf verantwoordelijk.” Heks’nkaas telt 80 medewerkers; 65 daarvan werken in de productie en 15 op kantoor.
Een grote werkgever als ADG Dienstengroep (72.000 medewerkers) uit Almelo, waaronder ook Asito (9000) valt, wil zich niet uitspreken over de oproep van Hubert Bruls. Woordvoerder Sander Haas merkt alleen op dat ADG en Asito de regels van de overheid volgen. Als dat betekent dat het bedrijf naar QR-codes moet vragen, doet het dat. Maar als ‘Den Haag’ het niet verplicht, dan doet de Almelose baas het niet.
Kappersbranche: mondkapjesplicht is pittig maar beter dan sluiten
Kappers vinden een eventuele nieuwe mondkapjesplicht vervelend, maar zullen deze wel opvolgen als het kabinet dinsdag in de coronapersconferentie met die maatregel zou komen. ,,De mondkapjesplicht is pittig voor kappers, maar alles beter dan sluiten", laat de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) weten in dit artikel.
Dat de branche open kan blijven, is het belangrijkst, benadrukt de branchevereniging van de kappers. ,,Verder is het natuurlijk lastig voor kappers om de hele dag met een mondkapje te moeten werken", geeft een woordvoerster aan.
Of klanten hun knipbeurt gaan uitstellen door een mogelijke mondkapjesplicht, durft ANKO niet te voorspellen. ,,De vorige keer waren mensen blij dat ze eindelijk weer naar de kapper konden en was het mondkapje geen belemmering". Volgens de zegsvrouw zullen mensen nog steeds een kappersbeurt met mondkapje prefereren boven helemaal geen kappersbezoek. Tijdens de lockdowns waren kappers maandenlang gesloten.

'Mondkapjesplicht terug en uitbreiding coronapas'
In meer sectoren wordt de coronapas verplicht en het wordt in publieke binnenruimte verplicht om mondkapjes te dragen. Anonieme bronnen melden aan het AD de verwachte maatregelen die morgen in de persconferentie bekend worden gemaakt. De nieuwe maatregelen zouden vanaf vrijdag ingaan, over twee weken is het eerste evaluatiemoment voor eventuele versoepelingen.
Coronapas
De coronapas verplichting zou worden uitgebreid naar doorstroomlocaties (onder meer dierentuinen, pretparken en musea) en in sportscholen en zwembaden. Ook wordt gekeken of de QR-code-verplichting op korte termijn kan worden uitgebreid naar het hoger onderwijs en mbo. Dat kan niet direct omdat er een wetswijziging voor nodig is.
De mondkapjes zouden weer op moeten in de publieke binnenruimte (vb. gemeentehuis) en contactberoepen. Of de mondkapjes ook in de winkels weer verplicht worden is groot, maar wordt morgen pas beslist. Aldus bronnen bij de NOS.
Thuiswerkadvies
Ook het thuiswerkadvies wordt weer aangescherpt. Naar verwachting wordt het verplicht om minimaal de helft van de tijd thuis te werken.
De aanleiding voor de nieuwe maatregelen is de snelle stijging van de besmettingen, aldus Hugo de Jonge. ,,We ontkomen er niet aan om opnieuw maatregelen te treffen. Maar we willen ook niet de hele samenleving weer allerlei beperkingen opleggen. Dus je zoekt naar passende maatregelen die ook daadwerkelijk de snelle spreiding remmen.”
QR-code op de werkvloer. Goed plan?
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleitte zondag voor de inzet van de coronapas op de werkvloer om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland reageren positief. Wat vind jij? Laat het ons weten via onderstaande poll:
De Jonge: nieuwe maatregelen onvermijdelijk, besluit dinsdag
Door het stijgend aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen kan het niet anders dan "dat we toch weer opnieuw maatregelen zullen moeten treffen". Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge na een coronaoverleg. Toch wil hij voorkomen dat de hele samenleving "weer allerlei beperkingen" opgelegd krijgt. Wat het kabinet gaat doen, wordt dinsdag besloten.
Volgens De Jonge moet gekeken worden welke maatregelen "het meest passend" zijn, en ziekenhuisopnames onder "mensen die niet beschermd zijn, niet gevaccineerd zijn" voorkomen kunnen worden. Hij wilde niet zeggen of dat betekent dat er maatregelen komen die specifiek gelden voor ongevaccineerden. "We moeten wel kijken: waar moeten de maatregelen de meeste bescherming bieden?" Het Outbreak Management Team (OMT) is hierover om advies gevraagd.
Horeca durft weer te gaan ondernemen
De interesse voor het huren of kopen van horecalocaties is in het derde kwartaal toegenomen. Dat merkt huizenwebsite Funda. ,,Het lijkt erop dat de heropening na corona voor hernieuwd vertrouwen heeft gezorgd, waardoor grote ketens inzetten op expansie en kleinere ondernemers een eigen zaak weer aandurven", zegt topman Quintin Schevernels van Funda.
De huizenwebsite noemt de gestegen belangstelling voor locaties voor een horecaonderneming opvallend omdat het derde kwartaal traditioneel vrij rustig is voor commercieel vastgoed op de website.
TVL-regeling beëindigd: 6,2 miljard euro toegekend
In het derde kwartaal van 2021 hebben volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ruim 35.000 ondernemers een aanvraag gedaan voor de coronasubsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het gaat om bedrijven die in die periode minimaal 30 procent omzetverlies hadden. In vergelijking met het tweede kwartaal is het aantal aanvragen ongeveer gehalveerd. Nu de economie zich sterk herstelt, is de TVL beëindigd. In de totale looptijd van 16 maanden werden ruim 351.000 aanvragen ingediend. Tot nu toe is in totaal 6,2 miljard euro aan TVL-steun toegekend.
De TVL werd op 20 mei 2020 aangekondigd als onderdeel van het corona steun- en herstelpakket om ondernemers te ondersteunen bij het betalen van hun vaste bedrijfslasten. Er waren vijf periodes waarin steun kon worden aangevraagd en de regeling werd tijdens de looptijd diverse malen uitgebreid. Van de 6,2 miljard euro aan TVL-steun die tot nu toe is toegekend, ging het meeste naar horeca & hotels (1,8 miljard miljard), de groot- en detailhandel (1 miljard euro) en naar cultuur, sport en recreatie (750 miljoen euro).
Overleg Veiligheidsraad nieuwe maatregelen
Het Veiligheidsberaad bespreekt vanavond het maatregelenpakket tegen de oplopende coronabesmettingen. Morgen komt het kabinet ermee naar buiten en de 25 burgemeesters die voorzitter van een veiligheidsregio zijn, gaan over de handhaving ervan. Het beraad kijkt zodra er nieuwe coronamaatregelen worden verwacht of die maatregelen in de praktijk uitvoerbaar en handhaafbaar zijn.
Ook wordt besproken met de bewindslieden of de voorgenomen maatregelen overal in Nederland zinvol zijn. Het zou maandag eigenlijk de laatste speciale coronavergadering van het Veiligheidsberaad zijn. Maar nu de cijfers sneller oplopen dan verwacht, volgen er dit jaar waarschijnlijk nog meer coronabijeenkomsten, aldus een woordvoerster van het beraad.

Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schuiven maandag aan bij de vergadering van het Veiligheidsberaad. Foto: ANP
Ic-afdelingshoofden UMC's willen meer actie tegen coronavirus
Afdelingshoofden van ic-afdelingen van de academische ziekenhuizen in Nederland willen dat er snel meer wordt gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De artsen roepen alle Nederlanders en het kabinet op om er alles aan te doen om het virus tegen te houden. In een verklaring schrijven ze dat ze bang zijn het werk niet meer aan te kunnen als de capaciteit van de intensive cares wordt vergroot.
Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG, zei zondagavond in Nieuwsuur dat de ziekenhuizen pleiten voor een betere handhaving van het coronatoegangsbewijs en dat het bewijs op meer plaatsen gebruikt zou moeten worden. Verder moet de vaccinatiegraad omhoog, het liefst boven de 90 procent. De intensivist benadrukt dat de keuzes over de te nemen maatregelen bij het OMT en het kabinet liggen. ,,Maar onze oproep is: doe het zo krachtig dat het ook daadwerkelijk effect gaat krijgen."
VNO-NCW en MKB-Nederland zien check op QR-code personeel wel zitten
De twee grootste belangenbehartigers voor het bedrijfsleven, VNO-NCW en MKB-Nederland, zien ruimere mogelijkheden om te vragen naar een coronatoegangsbewijs wel zitten. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleitte eerder vandaag voor de inzet van de coronapas op de werkvloer om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen.
,,Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf", laat een woordvoerder namens de twee werkgeversorganisaties weten. Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals in de horeca of evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om ook de QR-codes van hun personeel te scannen, is in dit artikel te lezen.
Bruls (Veiligheidsberaad): 'Werkgevers moeten personeel om coronabewijs kunnen vragen'
Werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen om personeel naar een coronabewijs te vragen. Dat vselde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vandaag in het tv-programma Buitenhof.
Bruls vindt dat de wetswijziging die daarvoor nodig is 'eerder vandaag dan morgen' in gang moet worden gezet. Hij vindt dat de huidige ontwikkeling van het coronavirus, waarbij de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames oplopen, vragen om stevigere maatregelen. Zo stelt hij ook voor om de anderhalvemeter-regel weer in te voeren, is te lezen in dit artikel.

'Anderhalve meter-maatregel komt sowieso terug'
Het zou een 'no brainer' zijn. De anderhalve meter-maatregel in openbare gelegenheden kan en moet snel heringevoerd worden; een advies vanuit het OMT waarover de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en ook de ministerraad het snel eens zouden worden. Over een bredere inzet van de QR-code is meer discussie, melden Haagse bronnen in dit artikel richting de persconferentie van komende dinsdagavond.
Meerderheid Opiniepanel EenVandaag voor meer thuiswerken en anderhalve meter-afstand

Uit het meest recente onderzoekvan EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat er een driekwart meerheid voor maatregelen rondom het thuiswerken: 76 procent zou voorstander zijn extra algemene maatregelen als 'meer thuiswerken'. Ook voor de herinvoering van anderhalve meter-afstand is een meerderheid, waarnaast 71 procent van de ondervraagden zich bovendien uitspreekt voor strengere controles op QR-codes. Zie de grafiek hieronder:
Aantal besmettingen neemt toe; gemeente Amsterdam waarschuwt horeca
Amsterdam roept z'n horeca 'nogmaals dringend' op bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Vanaf vrijdagavond wordt de handhaving opgeschroefd, meldt de gemeente.
Het aantal besmettingen in de stad neemt toe. Bovendien komen er veel signalen binnen dat bezoekers gewoon zonder coronabewijs bij horecagelegenheden naar binnen mogen. Volgens de gemeente blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD dat horecabezoek een van de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting is. Ook is er een toename van clusters van drie of meer besmettingen, die terug te leiden zijn tot horecabezoek.
Horecaondernemingen kunnen dit weekend handhavers aan de deur krijgen. ,,Waar nodig kunnen handhavers overgaan tot sluiting", waarschuwt de gemeente.
Pas dinsdag beslissing maatregelen, coronapas hoog op agenda
Vaker een coronapas laten zien en een dringend thuiswerk- en afstandsadvies. Deze maatregelen liggen bovenop de stapel bij het kabinet. Maar pas dinsdag worden knopen doorgehakt, melden Haagse bronnen in onder meer dit artikel.
Met oplopende infectie- en ziekenhuiscijfers zoekt het kabinet instrumenten die snel resultaat opleveren en dus niet te veel tijd kosten om juridisch te regelen.
Grapperhaus over QR-code horeca: 'Naleven regels moet beter'
Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus vindt dat de coronaregels beter moeten worden nageleefd in de horeca, vertelt hij in deze AD-video.
Branchevereniging zakelijke evenementen: voornemens OMT 'zijn niet te snappen'
Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over welke coronamaatregelen het gaat aankondigen op de persconferentie van 2 november, maar de oproep vanuit het OMT om personeelsfeesten en zakelijke evenementen 'te heroverwegen' maakt branchevereniging CLC-VECTA moedeloos. ,,Sommige bedrijven hebben op miraculeuze wijze weten te overleven en nu alles weer een beetje kan, lijkt deze donkere wolk over ons heen te komen,” zegt directeur Riemer Rijpkema in dit artikel.
Volgens Rijpkema is het
kabinetsvoornemen 'moeilijk snapbaar'. ,,Als sector doen we alles wat
in onze macht ligt om de zakelijke evenementen veilig door te laten
gaan. Ook bij ons staat namelijk de gezondheid voorop. Dat betekent
dat we alle maatregelen netjes uitvoeren. Bij ons kom je alleen
binnen als je getest, gevaccineerd of genezen bent. Maar als je deze
voorwaarden stelt en je weet dat de meeste besmettingen in de
thuissituatie plaatsvinden, waarom stuur je daar dan niet op?”
Kamer kon coronastrategie kabinet onvoldoende controleren
Verschillende fracties in de Tweede Kamer zeggen tegen Nieuwsuur dat ze kritisch zijn op de eigen controlerende rol van het parlement in de coronacrisis. De Kamer controleerde het kabinet niet adequaat, er was onvoldoende debat over cruciale aspecten van het beleid en de Kamer kreeg te weinig informatie.
Het kabinet kwam regelmatig met gezondheidsadviseurs bijeen in het Catshuis, waar nauwelijks regels bestaan voor het vastleggen van wat daar wordt besproken. '
Lodewijk Asscher, oud-PvdA-fractievoorzitter, spreekt van een 'schaduwbeleid. "Er waren geen notulen, maar ondertussen werden dáár de echte keuzes gemaakt."
Sportscholen willen geen QR-code voor toegang
Sportscholen zien invoering van een QR-code voor toegang niet zitten. Dat laat brancheorganisatie NL Actief weten, in reactie op berichten waarin bronnen rond het Outbreak Management Team (OMT) zeggen dat overwogen wordt QR-codes op meer plekken in te voeren, waaronder mogelijk sportscholen.
,,Liever niet. Dat betekent dat de drempel om te sporten groter wordt", zegt NL Actief-directeur Patrick Rijnbeek in dit artikel.
Kabinet stelt beslissing over coronamaatregelen uit
Het is nog onduidelijk wat voor maatregelen het kabinet wil nemen om het oplopende aantal coronabesmettingen terug te dringen. In het Catshuis werden vrijdag nog geen beslissingen genomen, meldden ingewijden. Het kabinet werd bijgepraat over het nieuwste advies van het Outbreak Management Team, dat donderdag bijeenkwam. De schriftelijke versie van dat advies wordt maandag verwacht.
Er zijn in het Catshuis allerlei verschillende soorten maatregelen over tafel gegaan, maar het kabinet wil onder meer eerst kijken hoe de verschillende partijen in de Tweede Kamer er over denken. Maandag volgt overleg met de voorzitters van het Veiligheidsberaad. Dinsdag komen de betrokken ministers nog een laatste keer bijeen om knopen door te hakken. In de avond volgt dan de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Oproep KHN: 'Kabinet, maak horeca onderdeel van de oplossing!
Koninklijke Horeca Nederland roept het kabinet op de sluitingstijd van de horeca, die nu staat op middernacht, om te zetten in een toegangsstop. 'Maak de horeca op deze manier onderdeel van de oplossing', aldus KHN. Volgens de brancheorganisatie is het voordeel dat op deze manier de uitloop wordt gespreid, waarmee grote drukte, onveilige situaties en grote groepen op straat worden voorkomen. Bovendien voorkomt dit het zogenaamde 'kroeghoppen' waar het kabinet zo bang voor is en krijgen horecaondernemers weer meer ruimte om tot de oorspronkelijke sluitingstijd te ondernemen.
Wat KHN betreft geniet het afschaffen van de verplichte sluitingstijd nog steeds de voorkeur. Ruim een derde van de horecaondernemers ondervindt last van die maatregel, in de natte horeca is dat zelfs 57 procent. Ook voor de handhaving is het een probleem dat al het uitgaanspubliek op het zelfde moment buitenstaat. Het is dan ook niet voor niets dat ook burgemeesters, de Politiebond en de BOA bond zich inmiddels krachtig hebben uitgesproken om de sluitingstijd los te laten, aldus KHN in een persbericht.
Hans Biesheuvel (ONL): 'Zo min mogelijk maatregelen die de economie raken'
Maximaal inzetten op vaccineren. Ook Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, wil juist die boodschap graag nog eens benadrukken. ,,Doen. Vaccineren. En laten we niet weer de ondernemers de dupe laten worden van de mogelijk nieuwe coronamaatregelen en de rekening laten betalen."
Over de geruchtenstroom - mondkapjes, anderhalve meter, thuiswerkadvies - richting de persconferentie-Rutte van komende dinsdag, zegt hij: ,,Nogmaals: zo min mogelijk maatregelen die de economie raken. Van wat er nu naar buiten komt worden sectoren getroffen die al de hardste klappen hebben gehad. Creëer zo snel mogelijk maximale duidelijkheid en voer maatregelen dan ook consequent in. Ondernemers willen precies weten waar ze aan toe zijn."
Via onder meer deze link lees je wat het OMT besproken zou hebben en adviseren aan het kabinet.
'Thuiswerken wordt weer dringend advies, personeelsfeesten heroverwegen'
Bronnen rond het OMT melden dat het kabinet werkgevers gaat aanspreken op het eerdere 'dringend advies' om personeel thuis te laten werken. Bij de meest recente coronagolf zouden werkgevers - en dus ook hun personeel - zich daar minder strikt aan hebben gehouden. Het 'dringend advies' zou bovendien herhaald moeten voor de periode tot eind december dit jaar.
Daarbij zou het kabinet zich ook moeten uitspreken over personeelsfeesten in december en januari, rondom de feestdagen, is te lezen in dit artikel.
Dit zou het OMT geadviseerd hebben aan het kabinet
Speciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team donderdag dat die route niet voor de hand ligt, weet het AD te melden.
Wél voelt het OMT sowieso voor het verversen van de adviezen om zoveel mogelijk thuis te werken, drukte te mijden en opnieuw - waar het kan - afstand te houden. Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het OMT.
Een formele herinvoering van de anderhalve meter-regel ligt gevoelig. Dat vergt wetswijzigingen en betekent ook symbolisch een grote stap ‘terug’. Daarom blijft het waarschijnlijk bij een advies.
Wel wordt nog overwogen om op meer plekken te werken met QR-codes om ergens toegang te krijgen. Publiek bij amateurwedstrijden, in sportscholen, bij zwembaden of om mee te doen bij amateursportwedstrijden hebben deze nu nog niet nodig. Binnen het OMT wordt eraan gedacht om de bredere inzet van de coronapas in te zetten bij lokale brandhaarden.

RIVM: 'Meer dan 7700 nieuwe coronagevallen, gemiddelde stijgt al 4 weken'
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7717 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het RIVM donderdag. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde de GGD'en bijna 44.000 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 6272 positieve tests per dag gemeld. Voor het eerst sinds 25 juli, ruim drie maanden geleden, komt dat gemiddelde boven de 6000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de 28e dag op rij.
Verhuur kantoren en winkels in de lift na verruiming coronamaatregelen
De afgelopen periode is er weer meer kantoor- en winkelruimte verhuurd. Beide sectoren profiteren van het herstel van de coronacrisis en de versoepeling van de maatregelen. Dat meldt NVM Business, de tak voor commercieel vastgoed van makelaarsvereniging NVM. De verhuur van kantoorruimte steeg in het derde kwartaal met 27 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. ,,De dynamiek is vooral te vinden in de hoek van startups en scale-ups", meldt de NVM.
Volgens de makelaarsvereniging neemt de vraag naar flexkantoren toe. Grote bedrijven zoeken door de coronapandemie nog naar geschikte vormen van werken en weten nog niet wat de functie van het kantoor in de toekomst zal zijn.
De vraag naar winkelruimte steeg de afgelopen periode op kwartaalbasis met 21 procent. Dat komt doordat coronabeperkingen werden opgeheven. Toch nam de leegstand net als in het vorige kwartaal toe, doordat er de afgelopen periode in vierkante meters meer winkelruimte is vrijgekomen dan er is verhuurd. Grote winkelruimtes zijn minder in trek, zeker in de binnenstad, aldus de NVM.
Aan bedrijfsruimte is gebrek, waardoor de verhuur daarvan met 15 procent is gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Door het gebrek aan aanbod zijn de prijzen gestegen.
'OMT heeft mondkapjesplicht, anderhalve meter en thuiswerkadvies terug op agenda'
In aanloop naar de persconferentie van 2 november wordt vandaag binnen het OMT de terugkeer van de anderhalve meter besproken en het weer verplichten van mondkapjes in winkels en horeca, voor zowel personeel als consumenten. Dat melden bronnen dichtbij het OMT aan De Ondernemer.
Ook wordt gesproken over een verbreding van de QR-code, die bijvoorbeeld ook in sportscholen kan gelden. Werkgevers worden aangesproken op het eerdere thuiswerkadvies en vanwege het toenemend aantal besmettingen onder basisschoolkinderen wordt bovenal gekeken naar 'letterlijk alle locaties waar jeugd vaak vertoeft'.
Lees hier meer over de richting waarin nieuwe maatregelen worden verwacht.

Coronamaatregelen: wie beslist waarover en wanneer?
Op weg naar de persconferentie-Rutte van dinsdag 2 november waarin nieuwe coronamaatregelen lijken te worden aangekondigd, zijn zo'n beetje alle vergaderkamers in Den Haag volgeboekt. Van OMT naar kabinet naar Veiligheidsberaad, wie beslist wat waarover en wanneer? Lees het overzicht via deze link.
Alle grote reisorganisaties naar 'oranje' landen, veel verzekeraars doen mee
Corendon deed het al lang, TUI doet het sinds deze maand en op 1 november volgt Sunweb. De grootste touroperators van ons land bieden vanaf komende week alle drie vakanties aan naar landen die een oranje reisadvies hebben. Veel verzekeraars dekken inmiddels ook coronagerelateerde kosten in die landen, als vakantiegangers ter plekke besmet blijken met het coronavirus, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden, vergoedden aanvankelijk geen kosten gerelateerd aan corona in landen met een oranje reisadvies. Een enkele uitzondering daargelaten gebeurt dat nog steeds niet op bestemmingen met een rood reisadvies, maar daar gaan reisorganisaties ook niet heen.
Sunweb biedt vanaf volgende week reizen naar Egypte aan. TUI gaat al naar de Kaapverdische Eilanden en daar komt Egypte vanaf december bij. Corendon bood al langer reizen aan naar Turkije en biedt sinds deze maand vakantiereizen aan naar Egypte. Daar komen in december ook de Kaapverdische Eilanden en Gambia bij.
Bij de verzekeraars is het tij al eerder gekeerd. Sinds september worden medische kosten als gevolg van het coronavirus door steeds meer partijen 'gewoon' vergoed. Uiteraard geldt dan wel dat vakantiegangers de medische kosten meeverzekerd moeten hebben.

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart
Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe zijn rood geworden op de kaart van coronagevallen in Europa. Daarmee staat nu heel Nederland op het een na hoogste waarschuwingsniveau. De vier provincies waren oranje, maar gaan omhoog door de snelle stijging van het aantal positieve tests.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Ceo Philips: ,,Ik verwacht van iedereen dat hij zich laat vaccineren"
Een - schijnbaar ongepland - gezamenlijk statement van drie grote werkgevers: zij verwachten van hun personeel dat die gevaccineerd zijn of worden. De topmannen en vrouw van Philips, Unilever en Nationale Nederlanden zeiden dit achter elkaar bij OP1 gisteravond, zoals te zien in het fragment hieronder.
Onderzoek: we gaan meer thuiswerken na coronacrisis
Als gevolg van de coronapandemie gaan we structureel vaker thuiswerken en online gaan vergaderen. Dat zal vooral in de spits leiden tot minder drukte op de weg en heeft ook gevolgen voor de mate waarin mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Studenten blijven waarschijnlijk meer vanuit huis onderwijs volgen. Dat meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
Iets meer dan de helft van de werkende Nederlanders heeft volgens het KiM tijdens de coronaperiode al thuisgewerkt en op afstand vergaderd. Wel zijn er grote verschillen in de manier waarop werkgevers dat thuiswerken faciliteren. Voor managers en andere mensen met een kantoorfunctie blijken er weinig obstakels, maar voor ongeveer de helft van de werkenden, waaronder horecapersoneel en schilders, zijn die thuiswerkmogelijkheden er niet.
Woon-werk zal er minder zijn dan voor corona, wel ziet het instituut een toename van andersoortige verplaatsingen, zoals voor familie- en winkelbezoek of uitjes.
Werkgevers maken zich zorgen over toename coronabesmettingen
VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen en de dreiging van nieuwe coronamaatregelen die ondernemers en werknemers kunnen raken. "Het was, is en blijft dus belangrijker dan ooit om bij klachten thuis te blijven en waar mogelijk thuis te werken", laten de lobbyverenigingen voor het Nederlandse bedrijfsleven weten.
Ook je laten testen en andere basisregels in acht nemen als handen wassen en in ellebogen hoesten, is volgens hen nu erg belangrijk. ,,Het aantal besmettingen loopt op", geeft een woordvoerder van VNO-NCW aan. "Ook al is dit vooral een sterk gevolg van privécontacten en zaken als bezoek, het neemt niet weg dat het soms ook in bedrijven gebeurt."
Sinds 25 september is het advies van de overheid om thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is, wat een versoepeling is van het thuiswerkadvies dat daarvoor werd gehanteerd. Werkgevers hebben momenteel tamelijk veel vrijheid om een voor hun bedrijf passende verdeling te maken tussen werk op locatie en thuis.
Of hier binnenkort weer verandering in komt, is nog niet duidelijk. Grote werkgevers zien in het oplopende aantal coronabesmettingen nog geen reden om hun thuiswerkbeleid aan te passen, kwam woensdag naar voren uit een belronde door het ANP. Bedrijven lijken vooral af te wachten of de overheid richtlijnen voor op de werkvloer weer aanscherpt na de aanstaande coronapersconferentie van dinsdag.
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de indruk dat er bij aangesloten bedrijven nog veel wordt thuisgewerkt. Maar voor circa de helft van de werknemers zou thuiswerken geen mogelijkheid zijn.
Epidemioloog: consument én werkgever moeten niet wachten op nieuwe coronaregels, zelf nadenken
Iedereen zou op dit moment moeten nadenken over de manier waarop we het snel stijgende aantal coronabesmettingen kunnen tegengaan, stelt epidemioloog Olaf Dekkers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Neem eigen verantwoordelijkheid, zegt hij. ,,We zijn een soort kleuterklas die afwacht tot het kabinet zegt wat er niet meer mag." Die verantwoordelijkheid geldt nadrukkelijk ook voor werkgevers in zijn ogen. ,,Die kunnen nu al zeggen: laten we weer iets meer thuis gaan werken. Of burgemeesters kunnen bepalen dat gelegenheden waarbij grote groepen mensen dicht op elkaar komen even niet meer doorgaan. Ik snap niet waarom we maar blijven wachten."

OMT-leden willen geen maatregelen voor ongevaccineerden
Verschillende leden van het Outbreak Management Team willen geen maatregelen alleen gericht op mensen die niet gevaccineerd zijn. Zo blijkt uit een rondvraag van NU.nl. De leden vinden dat bij de persconferentie van 2 november de maatregelen voor iedereen gelijk moeten zijn om onder meer de polarisatie tegen te gaan (Menno de Jong), je met splitsing van de maatregelen 'groepen wel erg tegenover elkaar zet'(Diederik Gommers) en het ingaat tegen 'individuele vrijheden'(Jan Kluytmans. Meer reacties en onderbouwingen lees je in dit artikel.
De OMT-leden lijken daarmee de mening van de Tweede Kamer te delen, ook daar zijn velen tegen de gesplitste maatregelen voor gevaccineerden en ongevaccineerden:
Horeca meldt schrappen kerstborrels en bedrijfsfeesten
Bedrijfsfeesten en kerstborrels worden de laatste tijd steeds vaker afgezegd, merken horecaondernemers. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt 'een zorgelijke trend' waar te nemen, zonder exacte aantallen te noemen.
De afmeldingen van bedrijven komen in aanloop naar de feestdagen en op het moment dat de besmettingscijfers weer snel oplopen. Volgens KHN worden de borrels en partijen afgezegd 'vanwege de maatschappelijke gevoeligheid' rond onder meer het coronatoegangsbewijs (CTB) dat nodig is om de horeca binnen te komen, is in dit artikel te lezen.
België: dragen van mondkapjes in winkels opnieuw verplicht
In België wordt vanaf vrijdag het dragen van mondkapjes opnieuw verplicht in winkels, bedrijven en overheidsgebouwen en ook tijdens cultuur- en sportevenementen. Dat heeft premier Alexander De Croo namens de Belgische regering vanavond bekend gemaakt in een persconferentie.
Een geldige coronapas - die al verplicht was voor discotheekbezoek - moet vanaf 1 november ook overlegd kunnen worden bij bezoek aan horeca en fitnessinstellingen. Deze maatregel gold al in Brussel en Wallonië al het geval, maar geldt per 1 november ook voor Vlaanderen. De regering doet verder een 'sterke aanbeveling voor thuiswerk waar dat kan'.
Horeca Nederland: kabinet moet af van 12 uur-regel
Het kabinet moet de omstreden 12 uur-regel in de horeca zo snel mogelijk loslaten zodat het hoge aantal besmettingen in de thuissituatie kan worden teruggedrongen. Dat is de boodschap van Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.
De brancheorganisatie meent dat scherpere maatregelen voor de horeca de huidige stijging van het aantal besmettingen niet tegengaan. ,,Veel mensen belanden nu om 00.00 uur tegelijkertijd op straat en zetten hun avond bij iemand thuis of op een illegaal feestje voort”, zegt Willemsen tegen het AD.

RIVM: 'Aantal positieve coronatests stijgt in week tijd met 50 procent'
Bij het RIVM zijn de voorbije week bijna 39.000 positieve testen gemeld, meldt NOS.nl. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal gingen ruim 224.000 mensen naar de GGD-teststraten, 26.000 meer dan een week eerder. Ook het percentage van hen dat een positieve uitslag kreeg, ging omhoog: van 12 naar 15,3 procent. Volgens het RIVM "lijkt de toename van het aantal positieve coronatesten samen te hangen met de versoepelingen van ruim vier weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect".
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5791 nieuwe meldingen, aldus ANP. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5536 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al bijna een maand onafgebroken.
Veiligheidsberaad maandag bijeen over handhaving mogelijk nieuwe coronamaatregelen
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreekt komende maandag de handhaving van mogelijk nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet wil een dag later op dinsdag 2 november in een persconferentie bekendmaken of, en zo ja welke, aanvullende maatregelen er nodig zijn nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt.
De burgemeesters zijn als voorzitter van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van maatregelen. Het is eerder voorgekomen dat plannen nog werden bijgesteld als het Veiligheidsberaad aangaf dat maatregelen nauwelijks uitvoerbaar zouden zijn. Meestal zijn minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge bij het overleg. Het zou maandag eigenlijk de laatste keer zijn dat het Veiligheidsberaad speciaal voor coronazaken bij elkaar zou komen, omdat eerder werd verwacht dat maatregelen nauwelijks meer nodig zouden zijn.
OMT-lid Illy: 'Maatregelen als thuiswerken doen niet zo veel pijn'
OMT-lid Kluytmans: 'zorgcapaciteit moet structureel omhoog'
,,Je kunt jezelf veilig wanen omdat je gevaccineerd bent, maar je blijft onderdeel van de transmissieketen. Ik denk echt dat als we allemaal weer wat serieuzer omgaan met het virus, dat we dan kunnen voorkomen dat er opnieuw echt vervelende maatregelen nodig zijn." Aldus Jan Kluytmans, arts-microbioloog en lid van het OMT in het Algemeen Dagblad vanochtend.
Tegelijk is de specialist verre van positief over de ontwikkeling van het virus in Nederland de komende jaren. ,,Ik zie nog geen reden om te denken dat het virus de komende jaren niet meer terugkomt". Daarom is volgens Kluytmans een serieuze uitbreiding van de zorgcapaciteit nodig, met name in de winter.
OMT-lid: 'Huidige maatregelen beter uitvoeren'
Het Outbreak Management Team (OMT) zal in de eerste plaats het kabinet adviseren de huidige maatregelen beter uit te voeren in strijd tegen het stijgende aantal coronabesmettingen. Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten ziet nu namelijk dat maatregelen die eerder zijn geadviseerd 'anders' worden uitgevoerd, zo zegt hij bij Nieuwsuur. Meer over zijn reactie en hoe hij kijkt naar verschillende maatregelen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden lees je hier.

Ook België gaat eerder in conclaaf
Ook de Belgische autoriteiten buigen zich eerder dan gepland over nieuwe coronamaatregelen. De verantwoordelijke ministers van de zes Belgische regeringen zouden eigenlijk vrijdag bijeenkomen, maar dat wordt dinsdag. Een nieuwe lockdown wordt niet verwacht, maar vanaf maandag is het wel weer verplicht een mondkapje te dragen in winkels. Ook wordt thuiswerken weer aangeraden. België zit in de vierde besmettingsgolf van de epidemie, zegt de regering.
Arbodiensten pleiten voor 'snotneusprotocol'
Werkgevers zouden met een zogenoemd 'snotneusprotocol' hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. Daarvoor pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter, zo stellen de arbodiensten in dit artikel.
Nieuwe kabinetsagenda coronamaatregelen: 28 oktober en 2 november
Het Outbreak Management Team (OMT) komt donderdag 28 oktober met een spoedadvies, dinsdag 2 november -eerder dus de geplande vrijdag 5 november - is er de coronapersconferentie met demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Deze aangepaste kabinetsagenda werd definitief na ministerieel overleg over de nieuwste opmars van het coronavirus. ,,De ziekenhuisopnames stijgen harder dan verwacht, daarom moet het kabinet zich nu beraden op aanvullende maatregelen”, stelde De Jonge.
Alle opties liggen op tafel. Zowel ingrepen in regionale brandhaarden als maatregelen die exclusief voor niet-gevaccineerden gelden. Tot dusver was dat taboe op het Binnenhof.
INretail-directeur Meerman verwacht geen herinvoering mondkapjes

Jan Meerman, directeur van INretail, verwacht geen herinvoering van het mondkapje in de retail. Zo vertelde hij eerder in gesprek met De Ondernemer, via deze link te lezen.
,,Het OMT zal het voor de absolute veiligheid wellicht wel opperen bij premier Rutte en De Jonge, maar ik geloof niet dat zij het aan zullen pakken. Wij gaan er dus vanuit dat de winkels gewoon op dezelfde voet door kunnen gaan zoals ze dat nu doen. Uiteraard wel met inachtneming van het huidige hygiënebeleid.”
De Jonge voor maatregelen 2 november: 'in toenemende mate een epidemie van niet-gevaccineerde mensen'
De Jonge vindt dat 'de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname'. ,,Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden."
De Jonge zegt dat de komende tijd veel overleg zal zijn over de maatregelen en hoe deze zich verhoudt tot de huidige situatie. ,,We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom. Over deze 'echt ingewikkelde dilemma's', zal overleg zijn met deskundigen, met de zorg en met collega's. Ook vanuit de samenleving en de economie kijken we naar de maatregelen die je treft. Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin." De Jonge sluit niet uit dat wetgeving moet worden aangepast. Hier lees je waarom het kabinet nu grijpt naar extra maatregelen.
Kabinet reageert op kritiek door maatregelen te vervroegen
De vervroegde persconferentie is niet alleen een reactie op de stijgende besmettingen, maar ook op de groeiende kritiek op het kabinet. Afgelopen weekend waren er verschillende politieke partijen en zorg-medewerkers die het kabinet opriepen om in te grijpen. De hieronder getoonde kop is ondertussen achterhaald: de persconferentie is vervroegd van 5 naar 2 november.