Nieuws Maatregelen

Stichting Coronaclaim MKB wil sanering van 20 miljard euro belastingschuld voor ondernemers

Stichting Coronaclaim MKB wil dat de overheid de inmiddels tot 20 miljard euro opgelopen schuldenberg van mkb-ondernemers saneert. Daartoe bereidt de claimorganisatie een bodemprocedure voor op basis van bestaand recht voor compensatie bij overheidsingrijpen.

Van onze redactie 15 maart 2022

Cafe gesloten

De horeca is een sector die de afgelopen twee jaar hard is geraakt door corona. Foto: Shutterstock

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws over (ook) de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Door de coronamaatregelen van de overheid zitten mkb-ondernemers met 20 miljard euro belastingschulden opgescheept, zo becijfert de stichting. Daarbij is er ook nog 6 miljard euro aan extra leningen en ingeteerd vermogen, plus er naar schatting 30 miljard euro aan gemiste inkomsten.

,,Gedupeerde mkb-ondernemers hebben niet alleen een gigantische belastingschuld, ze hebben ook hun spaarrekeningen moeten leegtrekken en betalingsregelingen bij verhuurders en andere kredietverstrekkers moeten treffen", stelt initiatiefneemster Pascale Petiet. ,,Velen hebben zelfs leningen bij vrienden en familie moeten aangaan."

Lees ook: ‘Geef ondernemers een time-out van zes maanden voor terugbetaling coronaschulden’

'Golf van faillissementen dreigt'

Er zijn 274.000 ondernemingen met belastingschulden, aldus Petiet. De totale belastingschuld van 20 miljard bedraagt omgerekend 5,8 procent van de rijksbegroting. ,,De coronamaatregelen zijn door de overheid genomen om de gezondheid van de hele bevolking te beschermen en gezondheidszorg is een zaak van ons allemaal", vindt de initiatiefneemster. ,,Mkb-ondernemers zijn uiteindelijk de financieel gedupeerden van de coronacrisis. Stichting Coronaclaim MKB vindt dat het tijd wordt om de balans op te maken na twee jaar en de rekening te verdelen. Zonder compensatie komt er een golf van faillissementen aan dat weer gevolgen heeft voor andere ondernemingen."

"Vanuit de politiek verwachten we niet veel actie, dus zijn we genoodzaakt om via de rechter onze schade aan te kaarten"

Pascale Petiet, Stichting Coronaclaim MKB

Voor een mkb-ondernemer is het verhalen van de schade bij de Staat in zijn eentje vrijwel onbetaalbaar. ,,Maar met een heleboel ondernemers samen lukt dat wel", zegt Petiet. ,,Daarom is Stichting Coronaclaim MKB een crowdfunding gestart om de rechter de schade te laten vaststellen. We hebben 450.000 euro nodig voor een bodemprocedure tegen de Staat. Het bestuur werkt onbezoldigd voor de stichting. We willen niets verdienen aan andermans ellende. En de advocaten ontvangen een bescheiden vergoeding. We werken al ruim een jaar aan de zaak. De juridische argumenten voor compensatie zijn gevonden in zowel Nederland als Europees recht."

Crowdfunding voor coronaclaim

Voor een bijdrage van 450 euro kunnen ondernemers hun schade claimen op coronaclaim.nl. Hieruit worden tien tot twintig schrijnende maar representatieve voorbeelden geselecteerd zodat de rechter hier uitspraak over kan doen. De overige deelnemers krijgen beschikking over het juridisch dossier zodat individueel de schade kan worden geclaimd. Ook kan de actie worden gesteund door geld te doneren op Getfunded.

Petiet noemt het 'onbegrijpelijk' dat het mkb niet de aandacht en support krijgt die het verdient. ,,Vanuit de politiek verwachten we helaas niet veel actie. Daarom zijn we genoodzaakt om via de rechter onze schade aan te kaarten. De rechtszaak gaat niet over de coronamaatregelen maar uitsluitend over de compensatie voor mkb-ondernemers."

Lees ook: MKB-Nederland: 'Zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet'

Stichting Coronaclaim MKB is een initiatief van Pascale Petiet, Pancras Pouw en Erik Koper. Petiet is CEO van financieel dienstverlener OAMKB. Pouw is oprichter en voorzitter van mkb-belangenorganisatie BeUnited, dat meer dan 40.000 leden heeft. Koper is eigenaar van de winkels Gute Laune. De stichting wordt ondersteund door het maatschappelijk betrokken advocatenkantoor Brandeis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws