Nieuws Maatregelen
Woede bij eigenaresse Brabantse modezaak: ‘Ze jagen klanten naar België en maken ons kapot’
In België en Duitsland worden de winkels overspoeld met Nederlandse klanten. Voor de eigenaresse en medewerkers van Boerenkamps Mode uit het Brabantse Deurne is de maat vol. Ze gaan de hele week protesteren door een weekmarkt met kleding te houden op hun stoep. ,,Het is mentaal allemaal te zwaar. Omdat het uitzichtloos is.”

De vrouwen van Boerenkamps Mode (met vooraan eigenaresse Monique Loverbosch) houden uit protest tegen de lockdown de hele week een weekmarkt. Foto: Rene Manders/DCI Media
Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?
Ze weet het nog precies. De dag dat de emmer overliep. ,,Het was nieuwjaarsdag en ik zat aan de keukentafel. De hele week waren we al bedolven onder de nieuwsberichten. Over al die mensen die in België en Duitsland aan het shoppen waren. En toen kwam dat bericht over die winkeliers in België er nog eens bovenop. Ze noemden het een ‘godsgeschenk’ dat Nederlanders bij hen komen kopen.”
Ze valt even stil. ,,Een godsgeschenk”, zegt Monique Loverbosch tegen het AD. Ze schudt haar hoofd. ,,Ja, toen was de maat vol. Om ons heen mag alles. En wij mogen hier niets. Terwijl de situatie overal hetzelfde is. Ik moet mijn toko beschermen, dat dacht ik. Een statement maken.”
,,Om ons heen mag alles. En wij mogen hier niets. Terwijl de situatie overal hetzelfde is"
En dus zette de 42-jarige Deurnese samen met haar team van elf vrouwen een protestactie op. De hele week houden ze een weekmarkt voor op de stoep van hun modezaak Boerenkamps. Klanten kunnen iets uit de rekken voor de winkel pakken of op twee meter afstand opdrachten doorgeven richting het personeel, dat vervolgens de kleding in tassen stopt om thuis te passen. Tot nu toe regent het steunbetuigingen. ,,Mensen snappen het allemaal erg goed. Ze staan achter ons. Dat is echt heel fijn.”
De weekmarkt voor Boerenkamps in Deurne. Foto: Rene Manders/DCI Media
Loverbosch is sinds tien jaar de eigenaresse van het familiebedrijf, dat 92 jaar oud is. ,,We hebben altijd vol gas gegeven. We zijn altijd positief, verzinnen elke keer weer een plan. Tijdens alle eerdere lockdowns maakten we paspakketten voor mensen en bezorgden die, we hielden met iedereen contact via social media. En zelfs deze derde lockdown gingen we in met een lach. Met een houding van: kom op, wij kunnen dit.”
Oproep aan gemeente Deurne
Tot ze dus massa's mensen richting België en Duitsland zag trekken. ,,Begrijp me niet verkeerd, daar vinden we niks van. We snappen dat consumenten de oversteek maken. Maar dat de overheid onze klanten de grens over jaagt en de eigen ondernemers kapotmaakt, daar kunnen we met ons verstand niet bij.”
In een emotioneel bericht op Facebook roept het winkelteam de gemeente Deurne op om te komen praten. ,,Kom eens langs… vraag hoe het met ons gaat, in plaats van boa's op ons af te sturen. Jullie mogen best weten hoe ontzettend pijnlijk deze situatie is.”
Inmiddels is er contact geweest met de gemeente, vertelt Loverbosch. ,,En we zijn in gesprek. We hebben gezegd: we houden de hele week een weekmarkt, dus daar blijven we bij.”
"We hebben zo geen vertrouwen in de toekomst en met ons alle andere ondernemers die in deze lockdown zitten"
Om de protestactie extra op te tuigen, gaat het er bij Boerenkamps buiten op de stoep extreem coronaproof aan toe. Alle personeelsleden dragen mondkapjes, ook buiten. ,,Er zijn liters handgel. We houden twee meter afstand. En we doen hier elke ochtend allemaal een zelftest. We dikken alles zo aan, om aan te geven dat het allemaal maximaal veilig kan. We willen er ook helemaal geen coronadiscussie van maken. Het gaat ons om de zakelijke discussie. Ik blijf hier weer met grote voorraden zitten, zonder compensatie. En mijn Belgische collega's spreken van een een godsgeschenk. Terwijl wij iedere dag schade hebben.”
Lees ook: Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’
‘Praat met ons over wat wel kan’
Vandaar ook haar oproep aan de politiek om druk uit te oefenen op de regering. ,,Praat met ons over wat wel kan. Dit is zo drastisch en uitzichtloos. We hebben zo geen vertrouwen in de toekomst en met ons alle andere ondernemers die in deze lockdown zitten.”