Nieuws Maatregelen

Mondkapjesplicht van kracht: hoe handhaaf je dat als winkelier?

Ondernemers zijn huiverig om hard op te treden tegen klanten die zich niet houden aan de mondkapjesplicht. Wie er geen draagt in een winkel, riskeert een boete van 95 euro. Maar hoe treed je als winkeliers op tegen mensen die geen mondkapje willen dragen?

Pim Lansbergen (De Gelderlander) 1 december 2020

Mondkapjes verplicht supermarkt

Vanaf vandaag is het verplicht: iedereen een mondkapje op in de winkel. Foto's: ANP

,,Je moet iemand die zonder mondkapje binnenkomt, er direct op aanspreken’’, zegt Robert Frijlink in De Gelderlander. Hij is eigenaar van de Gelderse IJzerwarenhandel in Wageningen en binnenstadsmanager. ,,Zowel de consument als de ondernemer draagt hiervoor verantwoordelijkheid.’’

In Wageningen hebben de ondernemers dan ook afgesproken om de plicht na te leven. Maar de handhaving brengt wel twijfels met zich mee. ,,Ik ga niet als politieagent optreden, maar wijs ze op de verplichting.”

''Je houdt altijd de rotte appels die recalcitrant zijn. Maar dat zijn er hoogstens een paar. De vraag is dan hoe we ermee omgaan''

Hendrik-Jan van Beek, eigenaar beddenzaak

Mensen moeilijk te weigeren

Ook bij Geels Woonwarenhuis in Bennekom gaat harde handhaving niet gebeuren. ,,We moeten het nog zien, we kunnen moeilijk mensen gaan weigeren”, zegt eigenaresse Ada Geels.

Zorgen over confrontaties zijn er niet ,,Negen van de tien klanten droeg de afgelopen tijd al een mondkapje. We wijzen mensen erop met stickers en vragen vriendelijk de regels te volgen. Waar nodig delen we ze uit, dat moet genoeg zijn.”

Noodoplossingen als boa's en lokale politie

Ook in Rhenen zijn er vraagtekens. ,,Je houdt altijd de rotte appels die recalcitrant zijn. Maar dat zijn er hoogstens een paar. De vraag is dan hoe we ermee omgaan”, zegt Hendrik-Jan van Beek, eigenaar van beddenzaak van Beek en voorzitter van de ondernemersvereniging in Rhenen.

Mochten klanten toch lastig gaan doen, zijn er ook noodoplossingen. ,,Ik heb contact met de boa en lokale politie, dus mochten er problemen plaatsvinden, dan kan ik die tackelen.”

Klant zonder mondkapje de zaak uitzetten

Bij de Notenwinkel van Ede gaan ze klanten aanspreken, maar ze ook daadwerkelijk de zaak uitzetten blijft een heikel punt. ,,Dat is lastig, want iedereen reageert anders en je wilt vriendelijk blijven”, zegt eigenaresse Dorien Schreff. Zelf als politieagent optreden, ziet ze niet zitten. ,,Je hebt het als ondernemer te druk om daar de hele dag mee bezig te zijn. Hopelijk kan handhaving daar meer toezicht op gaat houden.”

Wie uiteindelijk de aangewezen persoon is om hard op te treden, is vaak de grote vraag. ,,Ligt de eindverantwoordelijkheid bij de winkel of bij de klant? Als wij er als winkel alles aan doen om een kapje aan te bieden, wat dan?”, zegt Roona Cassaro, eigenaresse van delicatessenzaak Piretti in Veenendaal.

Wegwerpmondkapjes uitdelen

Toch verwacht ook zij geen problemen. ,,Veel mensen houden zich er al netjes aan, en zo niet delen we wegwerpmondkapjes uit. Klanten zijn er bewust mee bezig, dus wij staan er optimistisch in.”

Lees ook: Mondkapjesplicht: 7 vragen over wie, waar en waarom

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.