Nieuws Maatregelen
Nachtclubs riskeren boete tot 50.000 euro als ze zaterdag open gaan
Fikse boetes dreigen voor ondernemers in de nachthoreca die zaterdag opengaan. Dat blijkt uit brieven van burgemeesters aan ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland. Wie in Amsterdam opengaat, riskeert een boete van 5000 euro, terwijl in Haarlem zelfs een boete tot wel 50.000 euro tot het risico behoort. Of er gehandhaafd wordt is nog de vraag. De boabonden hebben hulp gevraagd aan de Nederlandse Arbeidsinspectie om te onderzoeken of zij zaterdagnacht onder veilige omstandigheden hun werk kunnen doen.

Archieffoto.
Ondernemers die zaterdagnacht hun deuren opengooien riskeren een boete tot wel 50.000 euro. Dit geldt onder andere voor ondernemers in Haarlem, meldt de lokale nieuwssite Haarlem105. Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie riskeren een boete van 4500 euro als ze zaterdag de deuren openen, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland. Vrijdag krijgen de individuele clubs eveneens een brief, die dan direct geldt als waarschuwing. Bij herhaling van de overtreding van coronaregels riskeren ze zelfs sluiting.
Halsema schrijft dat ze de frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief vanuit de nachtclubs begrijpt. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur zich houdt aan de landelijke coronaregels, ‘zoals we dat telkens hebben gedaan‘. ,,Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat”, aldus de burgemeester. ,,Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u.”
‘Overheidsdreigementen’ maken geen verschil
Desondanks zijn de clubs in de hoofdstad van plan de deuren te openen, laten ze in reactie op de dwangsom weten. ,,Ik heb begrip voor de positie van de burgemeester en dat ze moet handhaven, maar we hopen dat de gemeente ervoor kiest ons niet direct een boete op te leggen’’, zegt Pieter de Kroon, initiatiefnemer van de actie De Nacht Staat Op. ,,Deze mogelijke dwangsom verandert niks voor de clubs, wij gaan gewoon open. We hebben nog steeds niet genoeg perspectief geboden gekregen vanuit Den Haag. Om weer een avondje open te kunnen en heel veel blije mensen om ons heen te hebben, betekent heel veel voor ons.’’
Een woordvoerder van poppodium Paradiso denkt de mogelijke boete van 4500 euro ‘er wel uit te halen’ door zaterdagavond open te blijven. Eelko Anceaux van de Amsterdamse club De Marktkantine laat weten dat ‘overheidsdreigementen’ geen verschil zullen maken of de Amsterdamse clubs hun deuren openen of niet.
Dat boa’s niet zullen handhaven tijdens De Nacht Staat Op is volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, niet waar. ,,Er wordt een relletje gemaakt dat er niet is”, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. ,,Dat hebben de boa’s niet gezegd. Toen ik vanochtend opstond hadden wij nog geen arbeiderszelfbestuur.”
In het gesprek uit Bruls kritiek op vakbondsvoorzitter Richard Gerrits, met de opmerking dat hij helemaal niet over de inzet van boa’s gaat. ,,Maar daar ga ik wél over”, aldus Gerrits. ,,Ik sta voor mijn mensen, en als ik signalen krijg van boa’s dat ze zich zorgen maken om een bepaalde koers die gemeentes gaan varen, dan moet ik daar wat van zeggen.”
Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen
'Boa mag geen slachtoffer worden van dadendrang burgemeesters'
Vakbond BOA ACP en de Nederlandse BOA Bond zeggen ‘een dringend beroep’ te doen op de arbeidsinspectie om in te grijpen. ,,Normaliter doen boa’s dit werk alleen in samenwerking met de politie. Hierdoor komt de veiligheid van de boa’s ernstig in het geding. Een boa in uniform, die nog steeds niet over de benodigde verdedigingsmiddelen beschikt, mag niet het slachtoffer worden van dadendrang van de burgemeesters'', schrijven de bonden in een gezamenlijke verklaring.
,,Voor zover ik nu kan zien gaat er door ons niet gehandhaafd worden op openings- en sluitingstijden. Waar je aan moet denken is dat boa’s in burger bepaalde dingen noteren en vervolgens weer vertrekken. Later kunnen ondernemers dan een bestuurlijke boete krijgen.”
,,Als boa’s in uniform moeten gaan handhaven zonder back-up van de politie, dan kan dat wel eens verkeerd aflopen”, zegt hij tegen het AD. De arbeidsinspectie neemt het verzoek in behandeling, bevestigt een woordvoerder. ,,We gaan de klacht nu onderzoeken.”
Lees ook: Nachthoreca draait overuren richting De Nacht Staat Op: 'Niet legaal, wel legitiem'