Nieuws Maatregelen

Nederland had eind 2021 grootste daling winkelverkopen van EU door lockdown

In december daalden de winkelverkopen in de Europese Unie nergens zo hard als in Nederland. De consument kocht in ons land 9,2 procent minder dan de maand ervoor. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Eurostat. De oorzaak hiervan was de strenge lockdown.

Nu.nl 4 februari 2022

Avondklok straatbeeld winkelstraat

De lockdown zorgde voor lege straten en een dalende verkoop in de retail. Foto: ANP

Vanaf 19 december moesten niet-essentiële winkels in Nederland dicht, terwijl winkels in veel andere landen open mochten blijven. Gemiddeld daalden de verkopen in de EU met 2,8 procent, zo blijkt uit de cijfers.

Nederland deed het dus behoorlijk slechter en bungelt ver onderaan. Na ons land hadden Spanje en Duitsland de grootste verliezen: respectievelijk 5,7 en 5,5 procent. Letland was een positieve uitschieter, met een plus van 7,2 procent.

'Over het hele jaar namen de winkelverkopen in het eurogebied met 5 procent toe ten opzichte van 2020, waarbij de verkoop van autobrandstof een stijging van ruim 14 procent liet zien'

Cijfers Eurostat

Vooral kleding en schoenen minder verkocht, voedsel en drank stabiel

EU-burgers kochten vooral minder non-foodproducten. Daar vallen onder meer kleding en schoenen onder. De uitgaven aan eten en drinken bleven op peil.

Over het hele jaar namen de winkelverkopen in het eurogebied met 5 procent toe ten opzichte van 2020, waarbij de verkoop van autobrandstof een stijging van ruim 14 procent liet zien.

Lees ook: ABN AMRO: lockdown kost horeca 200 miljoen euro omzet per week

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws