Nieuws Maatregelen

OMT-leden zien niets in aparte maatregelen voor niet-gevaccineerden

Meerdere OMT-leden zien niets in aparte maatregelen voor ongevaccineerden. Ze vragen zich af of dat niet voor te veel polarisatie zorgt. Donderdag brengen ze advies uit aan het demissionaire kabinet. Dat beslist vervolgens dinsdag of er extra coronamaatregelen komen en zo ja, welke dan.

Job van der Plicht (NU.nl) 27 oktober 2021

Persconferentie 2 november omt leden maatregelen ongevaccineerden

Jaap van Dissel (RIVM) komt aan voor overleg over de oplopende besmettingscijfers. Bron: ANP Foto

Maandag, dinsdag en woensdag verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

"Ik ben er helemaal geen voorstander van", vertelt arts-microbioloog Jan Kluytmans tegen NU.nl. "Het gaat wel heel erg tegen de individuele vrijheden in."

Bovendien denkt hij dat aparte maatregelen voor mensen die geen coronaprikken hebben gehad niet uit te voeren zijn. "De helft van de ongevaccineerden woont verspreid over het land, 10 procent bevindt zich in de geloofsgemeenschappen en 40 procent komt uit de grote steden. Dan moet je in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wat gaan doen. Maar hoe ga je dat uitvoeren en wat ga je ermee bereiken?"

Persconferentie 2 november: Geen onderscheid maken

Ook viroloog Menno de Jong ziet het niet zitten om onderscheid te maken. "Gaan we daarmee niet te veel polariseren?", vraagt hij zich hardop af. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zegt als arts "geen onderscheid" te maken. "Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet."

Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is evenmin een voorstander, al noemt hij het wel een lastige beslissing. "Ik vind dat de maatschappij zich niet moet laten gijzelen door een minderheid, maar ik ben ook tegen iedere vorm van discriminatie. Ik wil dat iedereen, ook mensen die ervoor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren, aan de maatschappij kunnen deelnemen."

Lees ook: QR-code personeel verplicht in 'verschillende sectoren', wettelijk niet toegestaan

Doordat het aantal nieuwe besmettingen oploopt, neemt ook het aantal ic-opnames al een paar weken toe. Binnen de zorg is de bezorgdheid groot, omdat de reguliere zorg - net als bij de eerdere golven - weer dreigt te worden afgeschaald. Over hoe verdere verspreiding van het coronavirus kan worden voorkomen, zijn alle OMT-leden die NU.nl sprak het eens: mensen moeten zich beter aan de regels houden.

Lees ook: Oproep KHN aan kabinet: laat 12 uur-regel los en richt je op huisfeestjes

Basismaatregelen benadrukken bij persconferentie 2 november

,,Hou 1,5 meter afstand aan en werk thuis wanneer mogelijk, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Hanteer een QR-code bij bepaalde risicovolle activiteiten. Het zijn allemaal maatregelen die volgens mij nauwelijks zijn nageleefd", zegt Kluytmans. ,,Ik heb de persconferentie nog nagekeken en Mark Rutte heeft het allemaal genoemd, maar ik heb de angst dat mensen pas weer wat gaan doen als het écht misloopt.

Ook viroloog Marion Koopmans hamert op het belang van het naleven van de regels die er nog wel zijn. ,,We moeten nog één ronde met z'n allen de schouders eronder zetten."

Kluytmans: ,,Dat virus is gewoon niet weg. Ook niet met vaccinatie. Het wordt wel hanteerbaar, maar het probleem gaat niet volledig weg. Dit virus is erbij gekomen en zal zeker ieder jaar zijn tol blijven eisen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws