Nieuws Maatregelen
'Mogelijk nieuwe coronamaatregelen voor 3 december'
'Betere naleving van de basisregels is nodig, anders komen er eerder dan 3 december extra maatregelen.' Hiervoor waarschuwt demissionair premier Mark Rutte maandag na overleg op het Binnenhof. Bronnen rondom het OMT bevestigden eerder al aan De Ondernemer een verzoek aan het kabinet om eerder dan 3 december (persconferentie) met een duidelijk statement te komen.

Foto's: ANP.
Liveblog personferentie
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent de aanstaande, en mogelijk vervroegde persconferentie? In deze liveblog houden we je op de hoogte over de mogelijk nieuwe corona-maatregelen.
Een week al na de vorige persconferentie van het kabinet leek er aangestuurd te worden op een vroeger 'persmoment' of toespraak van premier Rutte dan 3 december, wist deze website eerder te melden. Aangegeven vanuit bronnen rond het OMT, gelet op de inmiddels structureel ruim 20.000 besmettingen per dag, de naderende 'Code Zwart' bij ziekenhuizen en om dringende adviezen als thuiswerken en gespreid winkelen nog eens te benadrukken. Dat 'persmoment' kwam er, vandaag.
Rutte roept op tot nalaven maatregelen, anders dreigen extra lockdown-regels
De komende dagen moeten de coronacijfers een daling laten zien, anders dreigen zwaardere lockdown-regels, stelt het kabinet maandag na corona-overleg. ,,Mijn oproep aan iedereen is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD. Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel", zei demissionair premier Mark Rutte maandag na overleg op het Binnenhof. ,,Dat is cruciaal. Werk thuis, ventileer, houd die anderhalve meter in acht, overal waar geen coronapas is.”
Rutte ‘hoopt’ echter dat hij niet eerder dan drie december een coronapersconferentie hoeft houden, maar dan zijn de komende dagen cruciaal: ,,We hopen echt van harte dat we ons pas op drie december weer moeten melden, we volgen deze week scherp wat er gebeurt. Als het er slechter uitziet, dan melden we ons eerder. Of de maatregelen van vorig weekeinde werken, zien we echt pas aan het eind van deze week.”
Luister en kijk hier het interview over onder meer 'Den Haag' terug met de voorzitter van MKB-Nederland, tijdens de Week van de Ondernemer Radio: Jacco Vonhof: 'Overleg met kabinet? Er wordt ons iets meegedeeld'
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) voegde eraan toe dat er ‘lockdown-achtige maatregelen’ achter de hand gehouden worden. ,,Dat zijn sluitingstijden aanpassen, de groepsgroottes beperken, allerlei lockdown-achtige maatregelen die we kennen. En die wil je niet zomaar nemen, die zijn ook schadelijk. We willen echt die kentering zien deze week.”
Zaterdag (21 november) werden voor de vijfde dag op rij meer dan 20.000 coronabesmettingen gemeld. Het RIVM kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 21.873 meldingen van positieve tests. Dat is het een na hoogste aantal ooit, net als het aantal in een week tijd: 138.762 positieve tests. In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 230 coronapatiënten, gemiddeld bijna 33 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 14 maart. De lijn van de epidemie gaat sinds begin oktober in een rechte lijn omhoog.
'Urgentie lijkt niet door te dringen'
Met deze cijfers, de toenemende maatschappelijke onrust daarover, en 'vooral een boodschap die duidelijker moet, is een persconferentie over pas twee weken onverantwoord', stellen bronnen rondom het OMT aan De Ondernemer. Het gaat dan niet direct om nieuwe coronamaatregelen, omdat het te vroeg is te kunnen constateren of de nieuwe maatregelen sinds 13 november al dan niet voldoende resultaat hebben. 'De boodschap moet veel duidelijker. Het waarom. De urgentie lijkt niet door te dringen. Code Zwart dreigt en wat dat betekent moet niet alleen een Diederik Gommers in een talkshow aan Nederland moeten uitleggen'.
De Haagse bronnen wijzen, los van het vaccineren en testen, onder meer op de noodzaak van dringende adviezen als thuiswerken, gespreid winkelen en het strikter hanteren van de huidige QR-codecheck.
Het is niet de eerste keer dat er een roep om een eerdere coronapersconferentie komt. Vanuit de Tweede Kamer - het was PvdA-kamerlid Attje Kuiken die zich daar hard voor maakte - kwamen begin deze maand stevige signalen richting kabinet om gelet op het ook toen snel toenemend aantal besmettingen de persconferentie te vervroegen, wat uiteindelijk ook gebeurde.
Lees ook: Grapperhaus vraagt OMT om advies soepelere openingstijden horeca
België: strengere coronamaatregelen
In België treden sinds dit weekend strengere coronamaatregelen in werking. Mondkapjes worden op meer plaatsen verplicht en ook jongeren vanaf tien jaar moeten ze gaan dragen. Het aantal bezoekers van evenementen en privé-bijeenkomsten, binnen en buiten, wordt opnieuw beperkt. Thuiswerken wordt wederom de norm, tenzij de werkzaamheden dit echt niet toelaten. Op diverse plaatsen is het tonen van een geldig vaccinatiebewijs of negatieve test voorwaarde voor toegang. Het Laatste Nieuws heeft alle restricties op een rij gezet.
Lees ook: ChristenUnie stemt op congres tegen uitbreiding coronapas
Ondernemersorganisaties: begin deze week overleg in Den Haag
Begin komende week hebben INretail en KHN/MKB-Nederland hun vervolg-overleg in 'Den Haag' gepland staan na de eerder aangekondigde coronamaatregelen, een moment dat gekoppeld zou kunnen worden op kort daarop een verklaring van het kabinet, in welke vorm dan ook
Demissionair minister Grapperhaus stelde eerder deze week het OMT om advies te vragen voor mogelijke soepelere openingstijden voor de horeca. Waar KHN en MKB-Nederland, die hierin gezamenlijk optrekken en stelden voor dit weekend duidelijkheid daarover te willen, is dat niet gebeurd.
Lees ook: Jan Meerman (INretail) verwacht coronapas voor niet-essentiële winkels
Dit zijn de maatregelen in ons land sinds 13 november:
- Houd anderhalve meter afstand op plekken zonder coronapas
- Ontvang thuis nog maximaal 4 gasten (vanaf 13 jaar) per dag
- Horeca en essentiële winkels (als supermarkt of drogist) sluiten uiterlijk om 20:00 uur
- In cafés en restaurants zijn de coronapas - en vaste zitplek - verplicht
- Niet-essentiële winkels en dienstverleners (kledingwinkel, kapper, casino) moeten om 18:00 uur sluiten
- Bioscopen, theaters en concertzalen zijn niet gebonden aan de vroege avondsluiting
- Publiek bij alle sportevenementen - profs en amateurs - is niet toegestaan. Alle sportactiviteiten kunnen doorgaan
- Evenementen -waaronder bruiloften- mogen met coronapas en maximaal 1250 gasten per zaal - met vaste zitplek. Uiterlijke eindtijd 18:00 uur.
- Werk zoveel mogelijk thuis
- Na deze ‘korte klap’ met een rem op avondactiviteiten wil het kabinet ondernemers de optie bieden om te werken met een 2G-protocol: alleen genezen of gevaccineerde personen zijn dan nog welkom. 2G blijft dan een keuze, de Tweede Kamer moet hier nog wel in meegaan
- De regels gaan zaterdagavond in, de Sinterklaasintochten kunnen dus doorgaan op zaterdah
- Draag een mondkap binnen waar geen coronapas verplicht is
- Als een huisgenoot besmet is dan geldt de quarantaine ook voor alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten
- Voor het MBO, HBO en WO geldt een maximale groepsgrootte per ruimte van 75 personen. Dit geldt niet voor lokalen en zalen voor tentamens en examens
- Het kabinet komt met wetgeving zodat de coronapas ook bij bedrijven verplicht kan worden waar bezoekers al een QR-code moeten tonen (zoals in de horeca)