Nieuws Maatregelen

Organisaties roepen op horeca 'niet rücksichtslos te sluiten', routekaart op straat

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om de horeca vanavond niet rücksichtslos te sluiten of ernstig te beperken, maar mee te gaan in de slimme plannen die de sector zelf heeft gemaakt om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Van onze redactie 13 oktober 2020

Restaurant haarlem corona maatregelen

Een horecaondernemer aan het werk in een Haarlems restaurant. Foto: ANP

Of het volledig sluiten wordt of om 18.00 uur dicht, zoals in de media circuleert, duidelijk is dat het kabinet vanavond opnieuw met ingrijpende maatregelen voor de horeca komt. Dat zou serieuze gevolgen hebben voor bedrijven en banen in de branche, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

De organisaties vragen het kabinet de plannen van de branche zelf niet ter zijde te schuiven, maar te benutten. ,,Deze zwaar getroffen branche heeft zelf slimmere maatregelen voorgesteld, die effectief zijn op het virus maar hun bedrijfsvoering niet opnieuw keihard raken. Het is doodzonde om daar níet iets mee te doen.''

''Deze zwaar getroffen branche heeft zelf slimmere maatregelen voorgesteld, die effectief zijn op het virus maar hun bedrijfsvoering niet opnieuw keihard raken''

VNO-NCW en MKB-Nederland

Ingrijpen wanneer nodig in horeca

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het bijvoorbeeld niet uit te leggen dat een restaurant dat zich keurig aan de regels houdt en daarin heeft geïnvesteerd, na vanavond misschien de deuren weer volledig zal moeten sluiten. ,,Dat draagt ook weinig bij in de strijd tegen het virus. Maar waar het mogelijk misgaat in de horeca, daar moet je natuurlijk ingrijpen. Dat zit ook in het plan van Koninklijke Horeca Nederland.''

Lees ook: Won Yip over sluiting horeca: ‘Liever een grote brand dan lang smeulen’

Tool Koninklijke Horeca Nederland

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelde vorige week voor dat de maatregelen voor de horeca afhankelijk zouden moeten zijn van onder meer de functie en de beschikbare ruimte. Door dat in een slimme tool in te voeren zou ieder horecabedrijf dan eigen maatregelen krijgen. Die kunnen dan ook meebewegen met het stoplichtsysteem dat de overheid momenteel ontwikkelt.

Lees ook: Koninklijke Horeca-campagne moet juist gedrag in Brabantse horeca stimuleren

Routekaart met vier scenario's

Een versie van de routekaart voor de coronacrisis, die het kabinet vanavond wilde presenteren, ligt al op straat. En het meest verregaande scenario laat veel maatregelen zien die de afgelopen dag al zijn uitgelekt. De Volkskrant wist de kaart op de kop te tikken. Volgens een Haagse bron gaat het inderdaad om een versie van de originele routekaart.

  • Deze routekaart kent vier scenario's die oplopen van ‘waakzaam’ via ‘zorgelijk’ en ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’. In welk scenario we belanden, hangt af van het aantal positieve testen per 100.000 inwoners per week. We stevenen in werkelijkheid nu hard af op het zwaarste risiconiveau, met meer dan 250 positieve testen op weekbasis. Momenteel staat de teller al op 40 per dag.
  • In het zeer ernstige scenario geldt een dringend advies om thuisbezoek te beperken tot 3 personen, een verbod op alle evenementen (met uitzondering van markten, drive-inbioscopen/theaters, beurzen, congressen en wedstrijden), een beperking van de maximale groepsgrootte naar 4 personen en maximaal 30 personen in zaaltjes of aparte ruimtes.
  • Verder moeten alle eet- en drinkgelegenheden sluiten, gaat de detailhandel om 20.00 uur dicht en zijn er geen koopavonden meer, met uitzondering van supermarkten. Tot slot komt er een verbod om na 20.00 uur alcoholische dranken te verkopen of nog te nuttigen in het openbaar.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.