Nieuws Maatregelen
ONL en INretail kritisch over nieuw gedoe met TVL
Grote Nederlandse bedrijven worden zwaar gedupeerd door extra regels die het ministerie van Economische Zaken aan hen oplegt bij de aanvraag voor een TVL-vergoeding voor het eerste kwartaal van 2021. INretail spreekt van een 'dreun'. Tegelijk maakt ONL zich zorgen over de latere uitbetaling van TVL in het tweede kwartaal. ,,Dit is niet de kickstart om uit de crisis te komen."

Sinds kort geldt de TVL-regeling ook voor grote bedrijven, maar extra criteria dwarsbomen het groene licht voor een vergoeding voor de vaste lasten en de VGD. ,,Een bedrijf dat zwaar getroffen is door corona loopt per kwartaal zo 900.000 euro aan tegemoetkoming mis. Dat is te gek voor woorden,” vindt INretail-directeur Udo Delfgou.
Lees ook: Stap twee openingsplan: alle aangekondigde versoepelingen op een rijtje
'TVL-berekening per werkmaatschappij is realistischer'
INretail knokt voor passende vergoedingen voor alle door corona getroffen kleine èn grote bedrijven, maar Delfgou ziet een scheefgroei: ,,Nu krijgen ondernemingen die niet aan dertig procent omzetverlies op concernniveau komen helemaal niets. Dit groepsniveau-criterium heeft het ministerie van Economische Zaken geïntroduceerd. Het geldt niet voor de NOW-steun van het ministerie van SZW, waar per werkmaatschappij het omzetverlies berekend mag worden. Dat is veel realistischer.”
Door de extra regels komen ondernemingen volgens Delfgou nu niet voor een vergoeding in aanmerking. ,,Dat is het paard achter de wagen spannen, want tegemoetkomingen zijn juist nodig om zwaar getroffen ondernemingen door de crisis te loodsen. Als dit is bedacht uit angst voor mogelijke fraude dan is er sprake van een fantoomspook, want met accountantsverklaringen moeten alle aanvragen nauwkeurig onderbouwd worden."
INretail pleit voor meer vertrouwen en meer uniformiteit door de NOW-methode aan te houden. ,,Dan worden veel meer ondernemingen echt geholpen", zegt Delfgou. ,,Dat is keihard nodig, want na meer dan vier maanden zijn de winkels weliswaar weer open, maar nog steeds dreigt een kaalslag in de winkelstraten en het verlies van vele duizenden banen.”
"Ondernemingen die niet aan dertig procent omzetverlies op concernniveau komen, krijgen helemaal niets"
ONL: 'Latere uitbetaling TVL helpt ondernemers niet'
,,Langzaam gaat Nederland van het slot", reageert Hans Biesheuvel, oprichter van Ondernemend Nederland (ONL). ,,Na een zware periode hebben ondernemers zin om weer aan de slag te kunnen. Met de eindstreep van de coronacrisis in zicht lijkt Nederland nu echt de laatste fase in te gaan. Door een combinatie van factoren kan nu juist deze laatste fase voor problemen gaan zorgen. ONL voor Ondernemers hoopt op een snelle actie van het kabinet."
Ondernemers hebben geld nodig voor de heropening, om direct weer te starten met ondernemen op het moment dat het mag. Biesheuvel: ,,De spaarrekening is alleen leeg en ONL waarschuwt het kabinet dat het veel ondernemers juist nu ontbreekt aan de financiële middelen voor een succesvolle heropening. Door de lange verplichte sluiting zijn de kosten voor heropening hoog, zijn ondernemers deze maand meer geld kwijt aan de lonen vanwege het uitbetalen van vakantiegeld en blijkt ook nog dat de TVL voor het tweede kwartaal van 2021 pas halverwege juni kan worden uitbetaald. Dit is een ongelukkige combinatie van factoren die er niet toe mag leiden dat ondernemers in het zich in van de haven stranden."
Het kabinet heeft zich de afgelopen maanden keihard ingezet om ondernemers te helpen, benadrukt Biesheuvel. ,,De financiële positie van veel ondernemers is slecht, maar door hulp van het kabinet bestaan ze nog. Horeca, detailhandel, reisbureaus, de evenementensector en de cultuursector; het zijn voorbeelden van bedrijven die de steun van het kabinet echt nodig hebben gehad. Met het eind van de crisis in zicht doet ONL de volgende oproep aan het kabinet: zorg voor een snellere uitbetaling van de TVL Q2 2021 (al dan niet als voorschot) of kom met een eenmalige vergoeding voor bedrijven in de heropstartfase. Geef Ondernemend Nederland de ‘kick-start’ uit de crisis die ze verdienen!"