Nieuws Maatregelen
Overheid opent bij RVO loket voor door rellen getroffen winkeliers
Winkeliers die schade hebben geleden door de rellen die vorige maand uitbraken na de invoering van de avondklok, kunnen zich melden bij een loket van de overheid. Schade die ze niet vergoed krijgen van hun verzekeraar, neemt de overheid voor haar rekening. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit.
Laatste update: 9 februari 2021 15:00

Een geplunderde supermarkt van Dirk van den Broek in Rotterdam. Foto: archief
De regeling is bedoeld voor drie groepen: ondernemers met een verzekering die niet alle schade vergoed krijgen, ondernemers met een verzekering die een eigen risico hebben en ondernemers die niet zijn verzekerd tegen de geleden schade. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) benadrukt dat in principe de verzekeraar eerst aan zet is. Ondernemers hebben immers jarenlang premie betaald, ook om dit soort risico's af te dekken.
Lees ook: Ondernemers zwaar getroffen tijdens rellen in Breda en Eindhoven: 'Alles is weg en kapot'
Het Verbond van Verzekeraars heeft al laten weten dat de geleden schade "veelal gedekt" wordt, aldus Grapperhaus. ,,De ervaring leert dat 25 procent van de claims doorgaans binnen een week bij het Verbond bekend wordt en 80 procent binnen drie maanden”, schrijft de minister. ,,Daar komt bij dat verzekeraars in de regel snel uitkeren bij meldingen van materiële schade."
Verplicht geldbedrag voor Schadefonds Geweldsmisdrijven
Hoewel de politie al over veel camerabeelden beschikt, verwacht Grapperhaus niet dat het altijd mogelijk zal zijn precies te achterhalen welke relschopper voor welke schade verantwoordelijk is. De minister kijkt samen met het Openbaar Ministerie of het mogelijk is daders van wie vaststaat dat zij schade hebben veroorzaakt, te verplichten een geldbedrag te betalen aan bijvoorbeeld het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
,,Het is niet vanzelfsprekend dat de overheid in dit soort situaties bijspringt", benadrukt Grapperhaus. Het is immers de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers om zich tegen calamiteiten te verzekeren. ,,Het gaat hier echter om een zeer uitzonderlijke situatie, in een uitzonderlijke tijd, die voor geen van de betrokkenen was te voorzien."
Volgens verzekeraars is er zeker voor 1 miljoen euro aan schade toegebracht
De rellen die ontstonden na de invoering van de avondklok hebben voor zeker 1 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat schat het Verbond van Verzekeraars op basis van de schademeldingen die zijn leden tot nu toe hebben ontvangen.
De raming gaat puur om de verzekerde schade, waarschuwt de branchevereniging. De totale schade voor ondernemers is groter, omdat niet alle getroffen ondernemers verzekerd waren tegen dit soort schade of niet alle risico's hadden afgedekt. Bij de meeste schade die bij verzekeraars binnenkwamen, gaat het om glasschade of vernielde winkelvoorraden. In veel gevallen wisten winkeliers ernstige schade te voorkomen doordat ze op tijd de ramen hadden dichtgetimmerd.
Ondernemersorganisaties blij met snelle schaderegeling na plunderingen
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden dat de compensatie voor de avondklokplunderingen met de regeling volledig is. Dat was ook de inzet, stellen ze. ,,Of je nu wel of niet voor dit soort schade bent verzekerd, of bijvoorbeeld een eigen risico op de polis hebt, ondernemers moeten in deze uitzonderlijke situatie voor de volle 100 procent worden gecompenseerd.”
Loket komt bij RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - RVO - gaat de regeling uitvoeren. Gedupeerde ondernemers die niet alle schade door de verzekering krijgen vergoed kunnen terecht op www.rvo.nl of bellen met 088-0422500. Als zij kunnen aantonen dat zij schade hebben en dat die niet geheel verzekerd is "dan gaan wij voor het ontbrekende deel gewoon uitbetalen", belooft Grapperhaus. ,,We gaan niet strenger doen dan verzekeraars."
Omzetverlies en immateriële schade worden niet vergoed.