liveblog Maatregelen
Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties
In dit liveblog lees je tot en met het weekend na de persconferentie-Rutte/De Jonge over de coronamaatregelen, met reacties van ondernemers, branche-organisaties en andere experts uit het bedrijfsleven.
DEZE LIVEBLOG IS BEËINDIGD. Via deze link kun je alle artikelen over de coronamaatregelen eenvoudig terug lezen. Voorafgaand aan de volgende persconferentie op (vermoedelijk) 4 december starten we een nieuwe Liveblog.
Laatste update: 15 november 2021 00:01
Michel van Stratum van Advocatenbureau Van Stratum uit Nootdorp doet aangifte tegen burgemeester Paul Depla van Breda, meldt AD.nl. De burgemeester zei zaterdagavond begrip te hebben voor de actie van de horeca in Breda die besloot om, in weerwil van de coronaregels, na 20.00 uur open te blijven. De advocaat doet aangifte van opruiing en het negeren van de coronamaatregelen.
De advocaat vindt dat de burgemeester (op de foto hieronder) van een gemeente daarbij ‘een belangrijke voorbeeldfunctie heeft voor het maatschappelijk leven’ en ‘het voorkomen van besmetting van burgers’.
Hij stelt dat Depla openlijk heeft opgeroepen tot het negeren van die regels en zich dus strafbaar heeft gemaakt aan overtreding van genoemde wet- en regelgeving. ,,In verband met voornoemde strafbare feiten doe ik hierbij klacht c.q. aangifte, om ook duidelijk te krijgen wat een burgemeester van een grote stad in deze lastige tijden wel en niet behoort te doen.”

Meeste horeca houdt zich aan regels, Breda uitzondering
Door het hele land hebben de meeste horecaondernemers zich uiteindelijk toch gehouden aan de opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. De uitzondering is Breda waar veel horecazaken ‘gewoon’ tot 00.00 uur open waren. Burgemeester Depla zegt begrip te hebben voor de actie en heeft niet ingegrepen. In Leeuwarden trad de ME kort op tegen een groep relschoppers. Vijftien van hen werden gearresteerd.
In meerdere steden sluiten horeca vanavond om 20.00 uur niet
Vele horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur die vanaf zaterdag geldt. Een rondgang door het ANP in verschillende steden maakt duidelijk dat veel ondernemers niet van plan zijn de deuren eerder dicht te gooien, is te lezen in dit artikel.
Lees ook: Zakelijke evenementenbranche: laat overheid met weloverwogen maatregelen per segment komen
Volgende week spoedbijeenkomst KHN en kabinet
Vandaag heeft er een spoedoverleg plaatsgevonden tussen demissionair minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en KHN over de - begrijpelijk - opgelopen emoties bij horecaondernemers na het nieuws van de persconferentie van vrijdag. KHN heeft de zorgen van horecaondernemers opnieuw onder de aandacht gebracht. Dit meldt KHN op haar website.
KHN gaf onder meer aan het nogmaals te willen hebben over een slimmere manier van de maatregelen inzetten zoals het ‘inloop tot 20 uur-model', waarbij gasten slechts tot 20 uur bij een horecagelegenheid naar binnen mogen.

Café's in Leeuwarden vanavond gewoon open
In Leeuwarden blijven de café's vanavond open. Dat zegt Ton Eijer, eigenaar van feestcafé Shooter's en voorzitter van de afdeling Leeuwarden van Koninklijke Horeca Nederland in dagblad Trouw. Eijer spreekt namens veertig horeca-ondernemers uit de Friese hoofdstad.
,,We willen met de actie laten zien dat we klaar zijn met de maatregelen. Het is mooi geweest. Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid. We hebben de afgelopen anderhalf jaar altijd braaf meegewerkt: met openingstijden, QR-codes, zitplaatsen, looproutes, het beperken van mensen.’’
Het gaat volgens Eijer om een eenmalige actie. ,,We weten dat het niet mag. Wij hebben als horeca ook een opvoedende taak, naar onze klanten toe, hoe die zich 's nachts moeten gedragen. Maar de frustratie heeft nu een bepaald niveau bereikt. Soms moet je een beetje dwars zijn.”
UPDATE - De horeca in Leeuwarden sluit toch om 20.00 uur. Dat heeft burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden afgesproken met de horecawoordvoerder Ton Eijer, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,We gingen er niet vanuit dat de gemeente zou dreigen met een boete. Die kan niemand betalen", legt Eijer uit tegenover Omrop Fryslân
Week van de Ondernemer gaat door, richtlijnen worden strikt gevolgd
De 24e Week van de Ondernemer gaat door, en vooral: juist nu. ,,Het is belangrijker dan ooit om ondernemers te supporten", stelt Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer. ,,Wij gaan door en volgen de richtlijnen strikt, zoals die vrijdag door het kabinet zijn bekendgemaakt. Voor onze radio-uitzendingen bijvoorbeeld kunnen en zullen we de anderhalve meter prima in acht nemen en is er een maximum aantal aan studiogasten bepaald. Ook bij ons Groeicollege-event voldoen we aan alle voorwaarden, bovendien: we hanteren bij alle activiteiten de QR code-check."
Prins Constantijn is aanwezig om de opening van 'de Week' te verrichten, en is co-host tijdens de live radio-uitzending. Lees er hier alles over.
Dirk Beljaarts (KHN): 'Laat gasten horeca tot 20.00 uur binnenlopen'
Waar eerder nog het tijdstip van 19.00 uur genoemd werd, dat was het advies van het OMT, en de burgemeesters zich via het Veiligheidsberaad hard maakten voor 22.00 uur, is het volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) uiteindelijk 20.00 uur geworden.
Directeur Dirk Beljaarts: ,,Wij lobbyen nog voor een inloop van gasten tot bijvoorbeeld 20.00 uur, om dan daarna niemand meer binnen te laten en wie dan weg wil, ook weg kan. Dan zijn er niet meer de vervoersbewegingen tegelijkertijd en geen sprake van het kroeghoppen. Zo'n verspreide uitstroom van gasten betekent dus geen piek, wat veel beter is voor de handhaving en bovendien minder besmettingen zou moeten betekenen".
Dit is de persconferentie-Rutte in 4 minuten
Efteling neemt beslissing over coronatoegangsbewijs: zónder, vanaf zondag geen toegang
Bezoekers van de Efteling komen vanaf zondag niet meer binnen zonder een coronatoegangsbewijs (CTB). Het attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel heeft daartoe besloten op dwingend advies van de gemeente, meldt het op zijn website. Reden is het kabinetsbesluit om mensen weer verplicht anderhalve meter afstand te laten houden op plekken waar geen CTB verplicht is.
Het kabinet kondigde eerder aan een CTB verplicht te gaan stellen voor pretparken en dierentuinen. Onduidelijk is nog wanneer deze maatregel wordt doorgevoerd. Vooruitlopend hierop scant de Efteling vanaf zondag al de QR-codes van bezoekers aan de poort. ,,Het is voor ons gewoonweg niet mogelijk om in dit korte tijdsbestek alle bewegwijzering en belijning opnieuw aan te brengen en zo de 1,5 meter afstand te garanderen. Ons park is 65 hectare groot en we hebben tweehonderd locaties. We kunnen dus niet anders dan nu al een CTB vragen bij de entree, als we ons aan de maatregelen willen houden", aldus het pretpark.
De Efteling zegt niet blij te zijn deze stap te moeten zetten. ,,We voelen ons gedwongen om nu deze keuze te maken en het doet pijn dat we niet de toegankelijkheid kunnen bieden die we al bijna 70 jaar nastreven, vanuit de gedachte dat iedereen in de Efteling welkom is."
Op initiatief van de gemeente komt vanaf zondag op het Efteling-parkeerterrein ook een testlocatie van Testen voor Toegang, voor zowel inwoners van de gemeente Loon op Zand, als gasten van de Efteling.
Ondernemersorganisaties: ‘Omzetderving 100 procent compenseren'
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer teleurgesteld over de - zoals de ondernemersorganisaties het benoemen - 'nieuwe lockdown' voor de horeca die dicht moet vanaf 20 uur, evenementen die niet kunnen doorgaan en winkels die ’s avonds dicht moeten. Ook andere sectoren zoals toerisme en cultuur krijgen opnieuw een stevige knauw door alle maatregelen, stellen zij in hun reactie op de persconferentie, te lezen via deze link.
‘Het is wrang om te zien dat ondernemers in zwaar getroffen sectoren opnieuw het kind van de rekening zijn door beperkingen van overheidswege en de gebrekkige zorgcapaciteit. Juist zij hadden het al zwaar met een flinke schuldenberg en begonnen net weer vooruit te kijken. Daarom moet hun omzetderving honderd procent worden gecompenseerd. Over de precieze invulling van compensatie zijn we met het kabinet in gesprek,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
INretail: spreiding cruciaal, coronapas onwerkbaar
INretail gelooft in spreiding en afstand creëren en plaatst grote vraagtekens bij het kabinetsbesluit om niet-essentiële winkels om 18.00 uur te sluiten. Het coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels wordt bij invoering onwerkbaar, voorspelt INretail. In dit artikel zegt de brancheorganisatie onder meer: ,,De regeling kan door gebrek aan handen niet uitgevoerd worden, veroorzaakt ongewenste discussies bij de winkeldeur en heeft daarom geen draagvlak.”
Rutte: 'Personeel om coronatoegangsbewijs vragen is verdedigbaar'
Als de demissionair premier Rutte wordt gevraagd naar de mogelijkheid voor werkgevers om hun personeel naar een coronatoegangsbewijs te vragen, zegt hij tijdens de persconferentie: ,,Ik vind deze beslissing absoluut verdedigbaar". Werkgevers en werknemers moeten er volgens hem zelf uit komen in hoeverre de maatregel straks ook gebruikt wordt.
In de komende weken wordt de wetgeving verder opgesteld, voegt De Jonge eraan toe. ,,Er zijn nog veel dingen om verder uit te werken."
Rutte: 'Bedoeling is getroffen sectoren ruimhartig te steunen'
Volgens de premier is er nog geen beslissing genomen en kon deze ook nog niet genomen worden, omdat het OMT pas deze week kon overleggen over de situatie en er in de afgelopen dagen eerst over vergaderd moest worden. ,,Dat is stap 1, dat je dat doet." Rutte stelde tijdens de persconferentie dat nu in kaart wordt gebracht welke ondernemers geraakt worden en hint op een nieuw steunpakket. ,,We moeten het eerlijk doen. En hoe we dat gaan doen, dat gaan we de komende tijd beslissen. De bedoeling is om de getroffen sectoren ruimhartig te steunen".
Tijdens de persconferentie stelden media dat sectoren daar geen genoegen mee nemen, omdat die vinden dat het kabinet onvoldoende actie heeft ondernomen om de zorg te steunen. De sectoren zou 100 procent compensatie willen voor inkomstenverlies, maar Rutte stelt geen 100 procent garantie te kunnen geven.
De Jonge over 2G-regel: 'Wordt mogelijk om in kroegen alleen nog gevaccineerden en genezen Nederlanders toe te laten'
Over de geopperde 2G-regel, die inhoudt dat een negatieve coronatest niet meer volstaat voor een coronatoegangsbewijs, stelde De Jonge tijdens de persconferentie 'dat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld in kroegen alleen nog gevaccineerden en genezen Nederlanders toe te laten, omdat daar de meeste besmettingen plaatsvinden. Ook hamert de minister op de bescherming die vaccins bieden. Zo is de kans vele malen kleiner om na coronaprikken in het ziekenhuis te belanden'.
Deze nieuwe maatregelen gaan niet meteen in, aldus De Jonge. ,,Daar is een wetswijziging voor nodig. Als die rond is, helpt dat ons de maatschappij te heropenen én deze open te houden." Hij ziet dat niet als een vaccinatieplicht. ,,De keuze om jezelf te laten vaccineren, blijft jouw keuze. De verstandige keuze is echter om het wél te doen. Vrijheid gaat hand in hand met verstandigheid."
De GGD'en en huisartsen blijven de komende tijd acties uitvoeren om vaccinatiegraden in wijken en dorpen te verbeteren. "We blijven vaccineren. Dat doen we wijk voor wijk, arm voor arm, deur voor deur."
'Coronatoegangsbewijs wordt ook verplicht in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening'
Het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt ook verplicht in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. In de supermarkt is het coronatoegangsbewijs dus niet verplicht, bleek vanavond tijdens de persconferentie-Rutte/De Jonge.
In diverse sectoren wil De Jonge werkgevers de mogelijkheid bieden om het coronatoegangsbewijs te vragen van bezoekers en het personeel. Ook in het hoger onderwijs wil het kabinet kijken naar de inzet van een coronatoegangsbewijs.

'Alle coronamaatregelen worden 3 december onder de loep genomen'
Rutte erkende in de persconferentie dat 'langer dan normaal' is overlegd over de maatregelen. ,,Wat we nu doen, is snel het aantal contactmomenten terugbrengen. Dus ook achter de voordeur. Het virus zit overal en moet ook overal bestreden worden."
Alle maatregelen worden op 3 december onder de loep genomen, vertelt Rutte. ,,Ondertussen houden we een vinger aan de pols en werken we aan nieuwe typen maatregelen die de virusverspreiding kunnen vertragen." Via deze link: de nieuwe coronamaatregelen.
Lees ook: Zakelijke evenementenbranche: laat overheid met weloverwogen maatregelen per segment komen
Persconferentie Rutte: 'Ik weet: vervelende boodschap, met vervelende besluiten'
Demissionair premier Rutte: ,,Met alleen basisregels en adviezen komen we er niet." Hij waarschuwde in de persconferentie voor 'harde klappen'. De nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf zaterdag 18.00 uur. De verplichting om anderhalve meter te houden komt terug en is verplicht op locaties waar het coronatoegangsbewijs niet geldt. In horecagelegenheden waar op het coronatoegangsbewijs gecontroleerd wordt, is afstand houden dus niet nodig.
En inderdaad, de sluitingstijd horeca en alle essentiële winkels moet per morgen van 20.00 tot 06.00 uur voor horeca (reguliere afhaal mag wel) sluiten. De niet-essentiële detailhandel moeten gesloten zijn van 18.00 tot 06.00 uur, en dit gaat ook gelden voor evenementen. Theaters en bioscopen blijven open.
KHN bevestigd: horeca inderdaad dicht om 20.00 uur, burgemeesters wilden 22.00 uur
Waar eerder nog het tijdstip van 19.00 uur genoemd werd, dat was het advies van het OMT, en de burgemeesters zich via het Veiligheidsberaad hard maakten voor 22.00 uur, is het volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) uiteindelijk 20.00 uur geworden.
Directeur Dirk Beljaarts: ,,Wij lobbyen nog voor een inloop van gasten tot bijvoorbeeld 20.00 uur, om dan daarna niemand meer binnen te laten en wie dan weg wil, ook weg kan. Dan zijn er niet meer de vervoersbewegingen tegelijkertijd en geen sprake van het kroeghoppen. Zo'n verspreide uitstroom van gasten betekent dus geen piek, wat veel beter is voor de handhaving en bovendien minder besmettingen zou moeten betekenen".
Coronamaatregelen per zaterdag 13 november, 18.00 uur, onder meer:
- Basismaatregelen blijven van kracht
- Werk zoveel mogelijk thuis
- Draag een mondkap binnen waar geen coronpas verplicht is
- Dringend advies: maximaal vier bezoekers thuis ontvangen
- Anderhalve meter wordt weer ingevoerd, voorlopig nog een 'dringend advies'
- Anderhalve meter geldt niet op plekken waar het coronatoegangsbewijs geldt
- Placeringsplicht ook bij coronatoegangsbewijs-inrichtingen
- Sluitingstijd horeca: van 20.00 tot 06.00 uur voor horeca (reguliere afhaal mag wel)
- Niet-essentiële detailhandel gesloten van 18.00 tot 06.00 uur, supermarkten van 20.00 tot 06.00 uur
- Evenementenverbod van 20.00 tot 06.00 uur (met uitzondering van voetbal zonder publiek en uitvaarten)
- Bioscopen, theaters en concertzalen zijn niet gebonden aan de vroege avondsluiting
- Publiek bij alle sportevenementen - profs en amateurs - is niet toegestaan. Alle sportactiviteiten kunnen doorgaan
- Evenementen -waaronder bruiloften- mogen met coronapas en maximaal 1250 gasten per zaal - met vaste zitplek. Uiterlijke eindtijd 18.00 uur.
Lees via deze link ook de coronamaatregelen voor de langere termijn.
Ook onbegrip bij horeca-ondernemer Bindels: 'Waarom, waarom weer de horeca?'
Horeca-ondernemer Ed Bindels kan het met deze uitspraak niet duidelijker stellen als horeca, en dus ook zijn onlangs geopende Food District Liemès, inderdaad per zaterdag om 19.00 uur moet sluiten. ,,Dit slaat helemaal nergens op. Waanzin".
In dit artikel zegt de eigenaar het onlangs geopende Food District Liemès (foto) en nachtclub Basis in Utrecht onder meer: ,,Iedereen kent de RIVM-cijfers: het probleem ligt niet in de horeca. En toch lijken we weer geraakt te gaan worden. Dit kabinet heeft op andere gebieden inschattingsfouten gemaakt, handhavingsfouten ook. Die 'Dansen bij Jansen'-opmerking van De Jonge eerder, hoe verzin je het? En dan ga je daarna de clubs sluiten. Er is gefaald, en wie gaat de rekening straks betalen? Met Liemès zijn we net aan het opbouwen, dit dreigt een enorme strop te worden. Het is bovendien nog maar de vraag of we gecompenseerd gaan worden".

Cristel van de Ven (VZN): 'Besluiteloos kabinet breekt zelfstandig ondernemers nu op'
,,Het kabinet is al bijna een jaar demissionair. Het neemt al tien maanden geen grote besluiten. Dat breekt zelfstandig ondernemers nu op", stelt Cristel van de Ven, voorzitter van VZN in een reactie op de uitgelekte coronamaatregelen. ,,Nederland heeft een te beperkte IC-capaciteit om de aanwas van coronapatiënten te kunnen bolwerken. Het demissionaire kabinet draait in de coronamaatregelen steeds aan dezelfde twee knoppen: burgers en ondernemers. Zij moeten hun werkwijzen en gedrag aanpassen om het virus keer op keer in te dammen".
Lees hier het volledige artikel met de reactie van Cristel van de Ven.
Bronnen dichtbij OMT: 'Over tien dagen coronapas voor winkels'
Het kabinet gaat de coronapas op de winkelvloer verplichten. Dat zeggen bronnen dichtbij het OMT. Als de benodigde wetgeving is goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, wordt het coronatestbewijs ingevoerd in alle ruimtes die publiekelijk toegankelijk zijn, dus ook winkels. Voor de evenementenbranche is er enigszins goed nieuws: events blijven mogelijk tot 18 uur.
Wel lijken de regels voor de evenementenbranche iets soepeler te worden dan eerdere geruchten. Zo blijven evenementen mogelijk tot 18 uur. Dat de niet-essentiële winkels om 19 uur moeten sluiten, lijkt te worden bevestigd. Supermarkten moeten om 20 uur de deuren sluiten, zo verklaren de bronnen.
Lees ook: Eerdere sluiting horeca, thuiswerken, QR-check, groepsgroottes: dit bespreekt het kabinet vandaag
KHN-directeur Beljaarts: 'Begrijpelijk als horeca sluiting om 19 uur negeert'

Het water staat de horeca aan de lippen, dus vindt KHN-directeur Dirk Beljaarts het te begrijpen als kroegen en restaurants morgen na 19.00 uur open blijven. ,,Uit het laatste bron en contactonderzoek blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen in de horeca plaatsvindt”, weet Beljaarts, wiens branche naar eigen zeggen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing opnieuw slachtoffer wordt van een hoop ellende. ,,Het gaat niet mis in het café of restaurant, maar juist thuis. Tijdens de borrels en feestjes die daar gehouden worden. Waarom moeten de ondernemers in onze branche vanaf zaterdag dan om 19 uur hun deuren gaan sluiten?"
Kabinet denkt na over extra steun voor ondernemers
Nu er ingrijpendere maatregelen tegen het coronavirus op tafel liggen, zoals het vroeger sluiten van kroegen en winkels, denkt het demissionaire kabinet ook weer na over extra steun aan bedrijven die daardoor worden getroffen. Eerder riep de voorzitter van MKB-Nederland al daartoe op.
Ondernemers die veel omzet misliepen konden vanaf het voorjaar van 2020 gebruik maken van allerlei steunpakketten. Daarmee zijn bedrijven en banen gered, maar naarmate de economie zich herstelde, werd de steun geleidelijk afgebouwd. Sinds oktober gelden alleen nog gerichte maatregelen voor de nachthoreca en de evenementenbranche.
Of er weer op grote schaal steun komt voor bedrijven is overigens nog lang niet zeker. Haagse bronnen wijzen erop dat het economisch nog steeds erg goed gaat en dat de maatregelen die vrijdag worden aangekondigd beperkt en van korte duur zijn. Eerst zal goed bekeken moeten worden hoe groot de impact voor ondernemers wordt.
Demissionair premier Mark Rutte zal vrijdagavond tijdens de persconferentie vermoedelijk wel toezeggen dat het kabinet oog houdt voor de gevolgen van de aangescherpte maatregelen voor ondernemers. Maar de verwachting is niet dat er al concrete steunmaatregelen worden aangekondigd.
KNVB hekelt 'beleidsarmoede' Den Haag in aanloop naar interlands
Met de komende interlands van Oranje in aantocht heeft de KNVB een pittig statement uitgevaardigd. De voetbalorganisaties noemt het houden van evenementen in de buitenlucht, zoals voetbalwedstrijden in stadions, veilig. ,,In de stadions zit men op een stoel in de buitenlucht, terwijl bezoekers van sectoren die nu niet of minder worden geraakt door de maatregelen binnen zitten of juist constant door elkaar lopen. Er zijn sinds de eerste lockdown weer honderden wedstrijden met publiek gespeeld en geen enkele wedstrijd heeft geleid tot grote coronabesmettingshaarden. Dit bevestigen ook de cijfers van het RIVM en GGD. We hebben volop meegewerkt aan de fieldlabs en daarna de pilots met het coronatestbewijs. Hierdoor hebben we (wetenschappelijke) kennis en ervaring opgedaan die we met andere sectoren konden delen. De controle van het coronatoegangsbewijs verrichten wij al heel lang met zelfs een 100% score en dat verloopt in het betaald voetbal probleemloos," zeggen bestuurders Marianne van Leeuwen, Jan de Jong en Marc Boele in een verklaring. De bestuursorganisatie noemt het beleid van de regering 'beleidsarmoede'.

Winkeliers vinden uitgelekte maatregelen 'symboolpolitiek'
De mondkapjesplicht in de winkels is werkbaar, net als de anderhalve meter. Als het moet, is ook een winkelsluiting om 19.00 uur niet onoverkomelijk. Maar het is wel 'symboolpolitiek', menen INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Over het invoeren van een coronacheck bij niet-essentiële winkels zijn de brancheorganisaties eensgezind. Volgens hen is de maatregel niet-uitvoerbaar. Niet alleen hebben veel winkels te weinig mankracht om iemand aan de deur op QR-codes te laten controleren. Het scannen daarvan houdt ook de doorstroom op en er kleven te veel mankementen aan het systeem, aldus Eus Peters van RND in dit artikel.

Kabinet koerst op ‘korte klap’ tegen virusgolf: horeca dicht om 19.00 uur is optie
Het kabinet broedt op een ‘korte klap’ tegen de agressieve opleving van het coronavirus, meldt het AD. Een horecasluiting om 19.00 uur en later een 2G-beleid - waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn - zijn nu serieuze opties, is in dit artikel te lezen.
Vandaag vergaderen ministers verder; alle ontwikkelingen en ook reacties na de persconferentie (19.00 uur) zijn te volgen via onder meer deze Liveblog.
Veiligheidsberaad uitgesteld naar vrijdag
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio is verplaatst naar vrijdagochtend. De burgemeesters zouden donderdagavond digitaal bij elkaar komen om nieuwe coronamaatregelen te bespreken. Maar het kabinet vergadert er donderdagavond nog over en er zijn nog meer overleggen over coronabeleid gaande. De burgemeesters praten daarom pas vrijdagochtend met elkaar, laat een woordvoerder weten. Het is nog niet bekend of bewindspersonen vrijdag deelnemen aan het beraad. Meestal zijn ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bij het beraad.
De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving van de coronamaatregelen. Zij bespreken of de aangescherpte maatregelen die het kabinet vrijdagavond bekend wil maken in de praktijk uitvoerbaar zijn. Soms leidt dat nog tot aanpassingen van het beleid op het laatste moment.
Horeca houdt adem in op weg naar mogelijk scherpere maatregelen
Record: niet eerder zoveel coronabesmettingen
Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen 16.364 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen.
Poppodia: 'geen begrip meer'
Topman Riemens van RAI Amsterdam: ‘Met kanon op een muis schieten’
Paul Riemens, topman van de RAI Amsterdam, doet een dringend beroep op het kabinet om zijn congreshal niet twee weken te sluiten. ,,Het levert niks op en kost ontzettend veel geld", zegt hij. ,,Je kunt niet even twee weken de RAI uitzetten. Dat heeft een economisch effect op de rest van en jaar en zal doorlopen naar volgend jaar. Het vertrouwen holt van je af en de concurrentie met andere steden is moordend.” De RAI zou met de huidige evenementen dit jaar op de nullijn uitkomen, maar als de boel op slot gaat, verwacht Riemens zeker 10 miljoen euro verlies. Hij noemt het OMT-advies ,,met een kanon op een muis schieten".
Alliantie van Evenementenbouwers en het EventPlatform zeggen begrip te hebben voor de mogelijke maatregelen. Ze begrijpen alleen niet dat er ‘gepakt wordt wat makkelijk is, in plaats van aan te pakken wat moet’. ,,Dat de vertroebeling van bijvoorbeeld carnaval ertoe leidt dat heel Nederland een waas voor de ogen krijgt, en dat goed georganiseerde, veilige evenementen daar de dupe van worden. We kunnen na zo’n lange periode en zoveel modellering niet beter en zorgvuldiger handelen.” Ook organisator Yves Gijrath van Masters EXPO, voorheen Masters of LXRY, heeft het kabinet opgeroepen het OMT-advies niet te volgen. ,,Doe het onze hele branche en sector niet aan", schrijft hij in een persoonlijk bericht. ,,Het is de genadeklap."
Kabinet nog niet eens over maatregelen, overleg later verder
Het demissionair kabinet is het donderdagmiddag nog niet eens geworden over de te nemen coronamaatregelen. Het overleg gaat in de avond verder. Dat melden ingewijden in Den Haag aan het ANP. Op het Catshuis spraken de betrokken ministers donderdag over de stijgende besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting. Jaap van Dissel praatte de bewindslieden bij over het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat een dag eerder vergaderde. Waarom het overleg nu is onderbroken, of wat de twistpunten zijn binnen het kabinet, is onbekend. Premier Mark Rutte wilde na het overleg alleen kwijt dat het gaat om ,,ingewikkelde vraagstukken" en verder nergens op vooruitlopen.
Het OMT oppert volgens bronnen onder meer om de horeca vroeger dicht te laten gaan, of theaters en bioscopen te sluiten. Ook een 2G-maatregel, waarbij mensen alleen nog met een inenting of recent doorgemaakte besmetting een QR-code kunnen krijgen, zou op tafel liggen.

Premier Mark Rutte verlaat het Catshuis. Foto: ANP
Poppodia en popfestivals: 'symboolpolitiek'
,,Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en in horeca plaatsvinden. Niet in poppodia of bij evenementen", zegt Directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). ,,Het staat als een paal boven water dat de toename in besmettingen niet wordt veroorzaakt door bij de VNPF aangesloten organisaties. De concerten en evenementen worden professioneel georganiseerd en het coronatoegangsbewijs wordt overal strikt gecontroleerd." Schans spreekt daarom van 'symboolpolitiek.
Een ander probleem dat zich bij een eventuele nieuwe lockdown kan gaan voordoen is dat de waarde van een toegangskaart afneemt. ,,Door concerten steeds maar weer uit te stellen wordt het kopen van een kaartje onderhand een valse belofte", zegt Schans. De VNPF merkt ook dat het verschuiven van concerten er steeds vaker toe leidt dat mensen niet komen opdagen. ,,In een sector waar de ticketopbrengst over het algemeen naar de artiest gaat en de overige publieksinkomsten (o.a. horeca) voor de organisator zijn, is dat zeer bedreigend."
Lees ook: MKB-voorzitter Vonhof: 'Als er maatregelen komen die het MKB schaden, dan moet er compensatie komen'
MKB-Nederland/VNO-NCW: nieuwe lockdown zou triest zijn
Het zou 'triest zijn als een nieuwe lockdown voor onder meer theaters en bioscopen wederom nodig is. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het nieuws dat het Outbreak Management Team (OMT) een korte lockdown zou adviseren aan het kabinet.
,,We wachten de besluitvorming af, maar vragen de politiek werkelijk alles uit de kast te halen om nieuwe lockdowns te voorkomen. We hebben het kabinet hier gisteren ook toe opgeroepen. Essentieel is nu vooral dat we versnellen met de (derde) boosterprik, nieuwe covid-medicatie en een gerichte vaccinatiestrategie", aldus de organisaties in een verklaring.
OMT adviseert korte lockdown, dit ligt er op tafel
KHN rekent op uitblijven extra beperkingen
,,Wij gaan ervan uit dat er geen beperkende maatregelen komen'', zegt Koninklijke Horeca Nederland-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Het zou ook heel dom zijn om horeca eerder te laten sluiten, als je bedenkt dat mensen dan privé meer samenkomen". Volgens hem stralen eerdere sluitingstijden negatief af op de branche, waardoor gasten wegblijven. Dit kost ondernemers omzet. ,,En als je weer 1,5 meter afstand wil en niet wil dat mensen kriskras door elkaar lopen, dan zeg je eigenlijk dat de QR-code niet werkt. Waarom controleren we die dan überhaupt?"
Horecabedrijven zien volgens Willemsen nu al dat zo'n 60 tot 70 procent van de partijen die bedrijven doorgaans houden in de decembermaand niet doorgaat. Veel bedrijven zijn te huiverig om te reserveren wegens mogelijke maatregelen of annuleren de al eerder gemaakte reserveringen voor bijvoorbeeld kerstborrels. KHN vindt dat als er beperkende maatregelen worden ingevoerd, er ook meer steun van de overheid voor getroffen ondernemers moet komen. In oktober eindigden alle generieke steunmaatregelen die het kabinet wegens de pandemie had genomen, alleen de nachthoreca kon nog aanspraak maken op financiële hulp.
Jan Meerman (INretail) rekent op coronapas voor alle niet-essentiële winkels
Het kabinet kondigt vrijdag zeer waarschijnlijk wel aan dat er een coronapas gaat gelden voor alle publieke ruimtes en alle winkels met uitzondering van de essentiële winkels. Jan Meerman, namens INretail doorgaans dicht bij het vuur, kan in zijn nieuwe blog voor De Ondernemer maar één conclusie trekken: het kabinet gaat over de rug van de ondernemer het leven van niet gevaccineerden lastiger maken.
'Schieten met een kanon op een mug. Anders kan ik het voornemen van het kabinet om het Corona Test Bewijs (CTB) breder te gaan inzetten niet noemen', schrijft hij in de blog die hier te lezen is.

Is het een 'lockdown' of 'stevig pakket coronamaatregelen'?
Enige consternatie in Den Haag over de via de NOS uitgelekte mogelijk nieuwe coronamaatregelen die onder de noemer 'lockdown' naar buiten zijn gekomen, melden bronnen uit datzelfde Den Haag. Het kabinet zou namelijk liever spreken over 'een stevig pakket aan coronamaatregelen' en niet van 'een lockdown', hoe 'zacht' die ook zou zijn - die aanpak zou ook een andere discussie op een ander moment in de Tweede Kamer opleveren. Het OMT zou er voorstander van zijn de nieuwe coronamaatregelen direct maandag in te laten gaan.
Vandaag meldde dat de NOS dat gedurende een periode van twee weken zouden theaters en bioscopen dicht moeten, horeca weer geplaceerd moeten en sluitingstijden aan moeten passen, en zouden groepsgroottes beperkt moeten worden, is onder meer te lezen in dit artikel.
Lees ook: Consumentenpsycholoog: 'Met een term als lockdown willen OMT en kabinet ons wakker schudden'
Advies OMT: 'Twee weken lockdown, daarna 2G-beleid'
Er moet een korte lockdown van twee weken komen om de besmettingen tegen te gaan, daarna zou horeca alleen nog open moeten voor mensen die gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Dat is het advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet, zo melden bronnen aan het AD en de NOS. In de lockdown-periode zouden theaters en bioscopen dicht moeten, horeca zou weer geplaceerd moeten, sluitingstijden aan moeten passen en groepsgroottes beperken. Het is nog niet bekend naar welke omvang de laatste twee maatregelen zouden moeten. Ook evenementen zouden niet door mogen gaan, daarbij is het eveneens onbekend vanaf welke groepsgrootte dat zou gelden. Klein lichtpuntje voor personeel met (kleine) kinderen, de scholen zouden wel open mogen blijven, is in dit artikel te lezen.
Voordat het advies al dan niet wordt overgenomen zijn er nog diverse overleggen en besprekingen tussen kabinet en brancheorganisaties. Het is dus ook niet zeker of de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk maatregelen worden.
Heropening horeca zonder testen voor toegang
De mogelijkheid om te testen voor toegang zou volgens het OMT-advies moeten vervallen. Daarmee zou horeca alleen open gaan voor mensen die zich hebben laten vaccineren of hersteld zijn van een corona-besmetting. De huidige mogelijkheid om met een negatieve test een groene QR-code te krijgen zou daarmee dus vervallen.
- ,,Begin eens met handhaven! Ik ben nog nooit gecontroleerd. Andere horecaondernemers die ik spreek ook niet." Ed Bindels, de ondernemer achter Liemès Food District, club Basis en de Amac-stores in Nederland, liet zich voor de gelekte maatregelen al kritisch uit over het handhaven van de maatregelen.
Kabinet bespreekt verdere coronamaatregelen in Catshuis
Welke nieuwe maatregelen er nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, is de vraag die donderdag in het Catshuis moet worden beantwoord. In de ambtswoning van de premier overlegt het kabinet welke stappen er nodig zijn. Hier lees je wat, wanneer wordt besproken over de maatregelen in aanloop naar de persconferentie van morgen.
De tekst gaat verder onder de foto van Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. Bron: ANP Foto.

De betrokken bewindspersonen worden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het Outbreak Management Team (OMT) zal toelichten. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels. Een overzicht van tot nog toe bekende maatregelen die bekend worden gemaakt bij de persconferentie van 12 november.
Bedrijven annuleren massaal zakelijke evenementen
Sinds de laatste coronapersconferentie annuleren bedrijven massaal geplande zakelijke evenementen, zoals congressen. Met enorme schade voor de evenementenbranche tot gevolg, zegt branchevereniging CLC-VECTA tegen BNR. ,,De schade is niet met tientallen miljoenen euro's af te dekken, het gaat echt om grotere bedragen.''
Na de persconferentie van vorige week is het sentiment rondom de zakelijke evenementen gekanteld, zegt directeur Riemer Rijpkema. ,,Er is een grote terughoudendheid ontstaan, eigenlijk van de ene op de andere dag. Dat heeft tot gevolg dat bedrijven nu in groten getale aan het annuleren en aan het uitstellen zijn.''
,,Sommige bedrijven hebben op miraculeuze wijze weten te overleven en nu alles weer een beetje kan, lijkt deze donkere wolk over ons heen te komen,” stelde Rijpkema al in aanloop naar de vorige persconferentie-Rutte, in dit artikel.
Nieuwe coronamaatregelen raken weer horeca: verplichte placering en eerdere sluiting
Nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie-Rutte vrijdag worden aangekondigd, zijn onder meer een verplichte placering en eerdere sluiting van de horeca. Dat melden meerdere bronnen aan De Ondernemer. 'Die focus op horeca is wederom volledig misplaatst', reageert Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in dit artikel.

Evenementenbranche vreest dat alle talentvolle werknemers weglopen bij hernieuwde maatregelen
De evenementenbranche vreest een brain drain als er nieuwe maatregelen komen. Geld repareert weliswaar de financiële schade, maar op het psychologische aspect heeft het geen invloed. Van Hoff, ceo van Tribe Company, dat onder andere Vrienden van Amstel Live en The Streamers organiseert, is al op de hoogte van het mogelijke slechte nieuws: terugkeer van de zitplicht, waarmee de lucht uit het evenement verdwijnt. Hij ziet zijn bedrijf langzaam naar de knoppen gaan, zegt hij teleurgesteld.
,,Dit soort maatregelen brengen alleen maar onduidelijkheid met zich mee. Onze mensen stoppen al hun creativiteit en enthousiasme in het organiseren van de mooiste evenementen, maar als deze telkens moeten worden verplaatst door corona, kunnen ze er geen voldoening uit halen. Op deze manier verdwijnt het moraal uit ons bedrijf. Talent loopt weg en het duurt zomaar twee tot drie jaar voordat je qua kennis en kunde weer een beetje op niveau bent.”

MKB-voorzitter Vonhof: 'Meer steun als er maatregelen komen'
Liever wil Jacco Vonhof geen nieuwe coronamaatregelen, maar een juiste aanpak: opschalen ic-capaciteit, in acht nemen basisregels en versnelde uitreiking van de boosterprik voor kwetsbare groepen. Maar als er maatregelen komen die het MKB gaan treffen, zo schrijft de voorzitter van MKB-Nederland in zijn blog op onze site, dan moet er ook compensatie komen. Want als we van lockdown naar coronacheck naar avondklok gaan, dan vàlt er gewoon niet te ondernemen.
Evenementenbranche en KNVB willen dat kabinet zich op 'de feiten baseert'
Organisatoren van alle grote evenementen en festivals in Nederland en de KNVB roepen het kabinet op zich op de feiten en cijfers te blijven baseren nu de coronabesmettingen weer snel stijgen. De partijen, die hun krachten hebben gebundeld in de Alliantie van Evenementenbouwers, vrezen dat het demissionaire kabinet weer restricties gaat opleggen aan voetbalclubs en evenementen, terwijl de feiten volgens de sector al een jaar aantonen dat deze veilig en professioneel worden georganiseerd.
,,In de zomer was de eerste reflex na de dansen met Janssen-piek om de evenementen dicht te gooien," stelt Gijs de Jong, die namens de KNVB in de Alliantie zit. ,,Er waren geen feiten en cijfers die dat besluit ondersteunden, integendeel. Met de Fieldlab-experimenten hebben we geleerd en aangetoond hoe het mogelijk is om veilig grote evenementen goed te organiseren. Die methode bewijst zich nu al maanden, ondanks de trends in de besmettingen."
Bronnen rond kabinet: 'Nog geen QR-code op werkvloer, mogelijk beperkingen voor horeca'
Het ziet ernaar uit dat de QR-code nog niet op de werkvloer en in het hoger onderwijs wordt ingezet. Vermoedelijk gaat de coronacheck in dierentuinen en pretparken ingevoerd worden, zo melden bronnen rond het kabinet. Voor de horeca zou de terugkeer van de zitplicht en beperking van de sluitingstijd op de rol staan. Dat zijn volgens de meest recente geruchten de nieuwe maatregelen van de persconferentie van komende vrijdag. Vandaag komt het OMT bijeen om de strategie te bespreken.
Oproep ondernemersorganisaties: 'Alles op alles om nieuwe lockdown te voorkomen'

Haal de corona-boosterprik versneld naar voren in de tijd, schaf versneld COVID-medicatie aan en voer een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Dat, samen met het naleven van de basisregels, moet nieuwe corona-lockdowns en andere beperkende maatregelen voor burgers en bedrijven voorkomen.’ Daartoe roepen VNO-NCW en MKB-Nederland het kabinet op vooruitlopend op de persconferentie van aanstaande vrijdag.
Welke adviezen gaat het OMT geven?
Vandaag begint het weer, de stappen richting de persconferentie, richting mogelijk weer nieuwe coronamaatregelen. Van OMT tot ministerraad en kabinet, wie vergadert waarover, wanneer en met welke bevoegdheid? We hebben het op een rijtje gezet, te lezen via deze link.
Strenge coronamaatregelen Oostenrijk: Sunweb en TUI geven kans om te boeken
Reisorganisaties Sunweb en TUI geven vakantiegangers die worden gedupeerd door de strengere coronaregels in Oostenrijk de kans om hun reis om te boeken. Wie een wintersportvakantie heeft geregeld bij Sunweb krijgt de mogelijkheid voor een omboeking naar alternatieve bestemmingen als Frankrijk of Italië. Topman Mattijs ten Brink zegt dat klanten daarover door het bedrijf zullen worden benaderd. TUI laat weten met reizigers 'mee te denken' als mensen niet op reis kunnen vanwege de nieuwe inreisvoorwaarden in Oostenrijk dat kan ook leiden tot een omboeking, aldus TUI in dit artikel.
In Oostenrijk is de zogeheten 2G-regel ingevoerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van Covid nog hotels en restaurants in mogen. Ook zijn vaccinatiebewijzen er korter geldig en één prik met het Janssen-vaccin is er straks niet meer voldoende.

Aantal positieve tests stijgt voor vierde dag op rij
Het aantal positieve coronatests is dinsdag voor de vierde dag op rij boven de 11.000 uitgekomen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het RIVM 11.352 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 10.971 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al weken.
Het kabinet scherpte dinsdag 2 november een aantal maatregelen aan om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Zo keerde het mondkapje terug in winkels en supermarkten en werd de coronapas uitgebreid. Als de trend niet keert, is het niet ondenkbaar dat er medio november nieuwe coronamaatregelen volgen. Een van die maatregelen zou kunnen zijn dat werknemers in sectoren waar bezoekers al verplicht worden een coronapas te tonen, dan ook hun coronapas moeten laten zien om te mogen werken. Daarbij gaat het onder meer om de horeca. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland liet al weten geen voorstander te zijn van een verplichting.
Woensdag komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bijeen. Op basis van het advies van het OMT hakt het kabinet vrijdag de knoop door over nieuwe maatregelen.
Oostenrijk zet Europees reisbewijs met nieuwe eisen op losse schroeven
De reisbranche was opgelucht toen afgelopen zomer eindelijk een gezamenlijk Europees reisbewijs tot stand was gekomen. Iedereen kon met een coronabewijs binnen Europa met een gerust hart op vakantie. Oostenrijk heeft nu de regels aangepast. Dat is op zich al erg genoeg voor de sector, maar het werpt ook de vraag op of meer landen zullen volgen met eigen beleid en we zo weer terug bij af zijn. ,,Je verwacht toch dat we er in ieder geval binnen Europa één gezamenlijk beleid op na kunnen houden", zegt Mirjam Dresmé van de ANVR tegen Nu.nl. ,,Ik heb geen glazen bol om te kunnen zien of andere landen dit voorbeeld zullen volgen, maar je mag toch hopen van niet."
Oostenrijk eist niet alleen een bewijs van genezing van een coronabesmetting of vaccinatie voor toegang tot pistes en horeca, maar heeft ook eigenhandig de geldigheidsduur van vaccinaties ingekort tot 270 dagen (negen maanden). De ANVR zegt te begrijpen dat landen maatregelen nemen om het oplopende aantal besmettingen een halt toe te roepen. ,,Maar als landen weer grenzen optrekken, dan wordt het een stuk ingewikkelder.", aldus Dresmé. ,,We zullen dit ook in Europees verband aankaarten. Want zo houdt Europa alweer snel op één te zijn."
Supermarkten hebben de 1,5 meter formeel nooit losgelaten
De mondkapjes zijn terug is in de supermarkten en her en der hebben winkelmedewerkers ook weer hesjes aan, met de tekst om afstand te houden. Stickers op de vloer bij de kassa's zijn nog zeldzaam, maar volgens supermarktkoepel CBL is de capaciteit in de winkels nog steeds afgestemd op 1,5 meter afstand.
,,Het is op zeker moment even heel strak geweest, dat er één klant per 10 vierkante meter de winkel in mocht. Later is dat bijgesteld naar één klant per 5 vierkante meter en dat is nooit losgelaten", zegt een woordvoerder van het CBL in gesprek met Nu.nl. Hoeveel mensen de winkel in mogen, wordt vastgesteld aan de hand van het aantal beschikbare winkelwagentjes en -mandjes. Verder is het advies om 1,5 meter afstand te houden en moeten winkels en supers extra aandacht besteden aan een schone winkel én frisse lucht.

Drukte bij drogisterijen: coronazelftesten
Voorraad is er nog genoeg, maar bij drogisterijen en apotheken vliegen de coronazelftesten over de toonbank. ,,Eerst verkochten we 20.000 tests per maand, maar dat zijn er nu ongeveer 20.000 in een week", aldus een woordvoerder van BENU Apotheken dat in Nederland 340 filialen telt.
Ook webwinkel Drogist.nl zien dat de verkoop 'enorm is toegenomen', zo'n 300 procent meer. Bij De Online Drogist zijn, op enkele speekseltest na, de zelftests uitverkocht. Kruidvat en Trekpleister zien eveneens een stijging van de verkoop sinds de laatste coronapersconferentie. Lege schappen zijn binnen een dag weer gevuld, stellen zij.
Deel Kamer dringt aan op start deze week van boostervaccinatie
Een deel van de Tweede Kamer dringt erop aan om binnen 48 uur te beginnen met de toediening van boosters van het coronavaccin aan ouderen. JA21, SP, GroenLinks, Volt en de Kamerleden Omtzigt en Den Haan stelden spoedvragen daarover aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer drong vorige week al aan op een zo spoedig mogelijke start met de boosters voor 60-plussers, omdat het coronavirus opnieuw flink oplaait.
De minister hoopt tegen het eind van de week meer informatie te hebben over de extra boostershots. Het is daarmee niet waarschijnlijk dat daar over 48 uur al mee begonnen kan worden. Het ministerie benadrukt dat de boosters uit voorzorg worden gegeven, zoals de Gezondheidsraad adviseert. Alle vaccins zouden nog goed werken als bescherming tegen een ernstige corona-infectie, dus een booster zou volgens de Gezondheidsraad niet helpen om de huidige coronagolf te bestrijden. In andere landen is al wel begonnen met de boosters.
Afspraak coronatest maken lastig: site overbelast
Noodkreet Limburgse ziekenhuizen: 'Dit kan zo niet langer'
De Limburgse ziekenhuizen hebben dinsdag gezamenlijk een noodkreet gericht aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. ,,Dit kan zo niet langer", schrijven ze. ,,Limburg stevent af op een zorginfarct." Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en 'per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen'.
Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. Daarmee is Limburg de eerste regio die tegen grenzen aan zit, aldus de ziekenhuizen. ,,We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen."