Nieuws Maatregelen
Besmettingen onder personeel doet horecaondernemers preventief de deur sluiten
Verschillende ondernemers gooien tijdelijk hun horecatent dicht. Zij zien zich daartoe genoodzaakt vanwege het oplopend aantal besmettingen, ook onder het eigen personeel. ,,Als de helft van je personeel positief is getest, kun je niet anders.”
Voor de Groningse horecaondernemer Marcel Levee is het een hard gelag. Dacht hij ruim twee weken geleden nog te gaan knallen, nu is het alweer uit met de pret, schrijft AD. Tijdelijk dan. Uit voorzorg sluit hij zijn vijf horecatenten in Groningen, waaronder Feestcafé Klein, Shooters en Twister.
,,We zitten in een rollercoaster", vertelt hij. ,,Tot maandag leek alles goed te gaan, maar sinds die tijd test het ene na het andere personeelslid positief.” Ook zelf is hij positief getest. Hij houdt nu maar de deuren van zijn zaken uit voorzorg gesloten, in de hoop dat het over anderhalve week weer ‘rustiger is’. ,,Het is een combinatie van het waarborgen van de veiligheid van personeel en bezoekers en het tekort aan personeel.”
'Het was al lastig om aan personeel te komen'
Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, hoort ook van andere ondernemers dat hun personeel corona heeft opgelopen. ,,Dit is echt een trend. In de horeca werken veel jonge mensen en zij zijn de afgelopen tijd naar festivals en aan het feesten geweest. Het was al lastig om aan mensen te komen en als dan de helft van je personeel opeens positief test, kun je niet anders dan tijdelijk de deuren sluiten.”
In Amsterdam houden Club Nyx en café Exit de deuren dit weekend gesloten. Datzelfde geldt voor club 1841 in Sneek en Bon Bini Veendam. Hoeveel horecazaken precies dicht blijven, durft Koninklijke Horeca Nederland niet te zeggen. Het gaat om enkele tenten, klinkt het. Volgens de brancheorganisatie is er zeker geen sprake van een trend. ,,Uiteindelijk maken horecaondernemers zelf die afweging.”
Lees ook: Liveblog: nieuwe maatregelen raken horeca en evenementen
FNV Horeca: kabinet kan niet alles schuld in schoenen van horeca schuiven
Edwin Vlek van FNV Horeca begrijpt de keuze van de ondernemers en vindt het een hele verstandige: zij moeten een veilige omgeving voor hun bezoekers en personeel kunnen bieden. Vlek denkt dat bij verschillende horeca de controles het eerste weekend onvoldoende waren, maar wijst erop dat het systeem ook niet waterdicht was. Bovendien vindt hij dat het kabinet na de uitglijder met ‘dansen met Janssen’ niet alle schuld in de schoenen moet schuiven van de horeca.
Demissionair minister Grapperhaus waarschuwde deze week nog: zonder beter toezicht gaat de tent dicht. Zowel het ministerie van VWS en het RIVM hebben te kennen gegeven dat als er wordt versoepeld de kans op besmettingen toeneemt. ,,Leidend voor zorg van het kabinet was altijd de situatie in ziekenhuizen, qua opnames en de ic-capaciteit. Daar is, zoals minister De Jonge deze week aangaf, nog geen stijging en dus geen reden tot zorg.”
Besmettingen zijn nooit 100 procent uit te sluiten
KHN en FNV Horeca doen wel een klemmende oproep aan jongeren om zich aan de basisregels te houden en bij coronatoegangsbewijzen de regels na te leven. ,,Maar zelfs wanneer alle maatregelen worden nageleefd, zijn besmettingen natuurlijk nooit 100 procent uit te sluiten. Niet bij een club of discotheek, maar ook zeker niet bij evenementen of andere plekken waar mensen samenkomen, zoals op het werk of bij mensen thuis”, aldus de woordvoerder van de brancheorganisatie.