Nieuws Maatregelen
Kunnen ook de laatste coronarestricties allemaal overboord?
Als de carnaval- en wintersportgolf niet tot een toename van coronapatiënten leiden, staan de seinen op groen voor het loslaten van de laatste restricties. Eind deze week komt het OMT bijeen, daarna beslist het kabinet. ‘Alles in één keer loslaten is niet gezegd’.

Foto: ANP.
Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Na weken van daling steeg het aantal infecties de afgelopen dagen weer, tot gemiddeld dagelijks ruim 53.000. De februariversoepelingen, carnaval en wintersport fungeren als vermoedelijke aanjagers, maar in de ziekenhuizen is de situatie stabiel, met in totaal 1368 opgenomen patiënten (van wie 157 op de ic). Als dat de komende week zo blijft, staan alle seinen voor versoepelingen op groen, meldt een Haagse bron. ,,Maar het is geen gelopen race, het is niet gezegd dat alles in één keer losgelaten wordt.”
Lees ook: Minister Kuipers ontbindt kritische commissie die advies geeft over corona-apps
Zo zouden de mondkapjes in het ov en op stations wat langer verplicht kunnen blijven, om ouderen en kwetsbaren te beschermen tegen een infectie. ,,Daar zal nog over gesproken worden.” Maandag zijn de meest betrokken ministers door OMT-voorzitter Jaap van Dissel bijgepraat over de actuele stand van zaken, de gevolgen van versoepelingen en de situatie in de ziekenhuizen.
Sinds 25 februari geldt nog maar een beperkt aantal coronaregels en -adviezen: mondneusmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer en op stations, thuiswerken moet de helft van de tijd en een toegangstest is verplicht bij binnenevenementen van 500 bezoekers of meer, zoals concerten en grote feesten in nachthoreca.
Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen voor advies over de versoepelingen, de dinsdag daarna beslist het kabinet. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) zal geen persconferentie houden om 19.00 uur 's avonds, aangezien het de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen is. Vermoedelijk geeft hij die middag een korte toelichting aan de media.
Zo koerst Nederland af op een lente en zomer volgens het ‘oude normaal’, zonder coronatoegangsbewijs, afstandsplicht of mondkapjes. Maar betrokkenen wijzen erop dat de coronapandemie nog niet voorbij is.
Op het Binnenhof en binnen het OMT wordt rekening gehouden met de opleving van het virus in het najaar, eventueel met de komst van een nieuwe variant. OMT-lid en viroloog Marion Koopmans benadrukt dat de pandemie in een ‘transitiefase’ zit. ,,Waarbij je nog niet weet wat het najaar zal brengen. Je zal dus met diverse scenario’s rekening moeten houden.”
Lees ook: 2G voegt door omikron niets toe, 1G-beleid heeft meeste impact
Of komende week al besloten wordt tot het afschalen van corona als A-ziekte en eventuele aanpassingen van het (kostbare en tijdrovende) PCR-testbeleid is onduidelijk.
Het kabinet werkt nog aan een plan om de ‘pandemische paraatheid’ te vergroten, met flexibele ziekenhuiscapaciteit en een meer schokbestendige zorg. Eerder wijzigde Kuipers al de hoofddoelen van het coronabeleid: uitsluiting van risico’s is passé, uitgangspunt wordt het openhouden van de samenleving.
Ook komt de minister nog met een ‘tussenwet’ die de tijdelijke coronawet moet vervangen. De huidige wet biedt het kabinet de mogelijkheid allerlei draconische maatregelen te nemen, maar de politiek wil daarvan af nu de milde omikronvariant dominant is. Zulke heftige vrijheidsbeperkende maatregelen in ‘de gereedschapskist’ houden is dan niet verantwoord, redeneren partijen.
Zo wás het. Houden zo.