Nieuws Maatregelen
Mondkapjes, 1G en thuiswerken: dit zijn OMT-adviezen aan het kabinet
Over het advies van het OMT aan het kabinet is onder meer bekend dat zij voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies willen blijven hanteren.
Laatste update: 14 maart 2022 21:50

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws over (ook) de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: Liveblog coronamaatregelen: 1G per 23 maart van tafel, thuiswerkadvies vervalt per direct
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en 'generieke adviezen' tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven. Voor werkenden geldt nu nog het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Haagse bronnen meldden vorige week dat het kabinet dit advies eigenlijk zou willen intrekken. Een besluit daarover valt morgen.
Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. 'Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt', aldus het advies.
Lees ook: Van kabinet naar OMT en weer terug: wie beslist wanneer over stoppen coronamaatregelen?
Meerwaarde 1G-beleid bij evenementen 'beperkt'
Het OMT ziet geen bezwaar voor het loslaten van de testverplichting voor binnenactiviteiten en meerdaagse evenementen met meer dan 500 bezoekers. De meerwaarde daarvan is inmiddels 'beperkt', aldus het OMT.
Datzelfde geldt voor het tweemaal per week preventief zelftesten voor scholieren. Het OMT pleit er wel voor om zelftesten 'laagdrempelig beschikbaar' te houden voor schoolgaande kinderen en om te blijven testen bij klachten. Het bron- en contactonderzoek kan gerichter uitgevoerd worden, bijvoorbeeld bij instellingen waar veel personen wonen met een risico op ernstig beloop, zoals verpleeghuizen.
Lees ook: Arbo Unie: 'Werkgevers schatten dat derde personeel ongezonde leefstijl heeft'
Thuisblijven bij positieve zelftest
Het advies om thuis te blijven bij een positieve zelftest, houdt het OMT in stand. Ook adviseert het OMT om de quarantaineregels voor nauwe contacten, bijvoorbeeld met gezinsleden, nog niet aan te passen. Het advies om in quarantaine te gaan geldt nog steeds voor mensen die geen booster hebben gehad en niet corona hebben doorgemaakt.
Zorgminister Ernst Kuipers maakte zich eerder zorgen dat de samenleving ontwricht kan raken als te veel mensen in quarantaine of thuisisolatie moeten.
Lees ook: Thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag lijkt niet langer toereikend voor personeel
OMT: mondkapje in ov heeft meerwaarde bij veel besmettingen
Het heeft zin om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer als het aantal coronabesmettingen hoog is, schrijft het Outbreak Management Team in een advies aan het kabinet. Volgens de experts kan het kwetsbaren beschermen en geeft het hen een kans om op een veilige manier met het ov te reizen.
Vorige week lekte al uit dat het kabinet overweegt het mondkapje in het ov af te schaffen en ook te stoppen met het 1G-testbeleid voor grotere evenementen die binnen plaatsvinden. Het OMT "kan instemmen" met dat laatste punt. Volgens de experts is de meerwaarde van de maatregel op dit moment beperkt.
Verder denkt het OMT dat het niet meer nodig is voor scholieren om twee keer in de week preventief een zelftest te doen. Wel zouden genoeg zelftesten beschikbaar moeten blijven om het testen bij klachten te stimuleren.
Het OMT benadrukt dat de keuzes aan het kabinet zijn. Dinsdag maakt minister Ernst Kuipers bekend wat er met de nu nog geldende coronaregels gebeurt.
Volg ook onze andere liveblog, over de effecten van de oorlog in Oekraïne op het bedrijfsleven: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen
Daling aantal nieuwe coronabesmettingen, flinke stijging ziekenhuisopnames
Het aantal nieuwe coronagevallen begint inmiddels weer te dalen. Na de laatste versoepelingen van de coronaregels, die samenvielen met carnaval, was het aantal nieuwe gevallen snel gestegen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde afgelopen etmaal 45.908 bevestigde besmettingen. Precies een week geleden waren er ruim 64.000 positieve testuitslagen.
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal wel flink gestegen, met 146 naar 1920. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de hoogste stijging sinds 7 februari, toen het aantal met 149 opliep. Het stijgende aantal besmettingen zal naar verwachting leiden tot een ‘relatief beperkte’ toename van het aantal ziekenhuisopnames.