liveblog Maatregelen
LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde
Liveblog over de corona-persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge met reacties van ondernemers, branche-organisaties en andere experts uit het bedrijfsleven.
* DEZE LIVEBLOG IS BEËINDIGD *
Laatste update: 16 augustus 2021 07:00
MKB-Nederland en VNO-NCW: blij met duidelijkheid kabinet
MKB-Nederland en VNO-NCW stellen 'blij te zijn dat het kabinet ondernemers meer duidelijkheid biedt over het gefaseerd afbouwen van de coronamaatregelen'. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat per maandag 20 september voor alle sectoren de anderhalve meter komt te vervallen – mits de besmettingscijfers het toelaten. Het kabinet hoopt op 1 november alle maatregelen los te laten.
Beide organisaties hadden graag gezien dat de maatregelen al veel eerder losgelaten kunnen worden. 'Toch is dit vooruitzicht goed nieuws voor de meeste ondernemers in Nederland. Ondernemers zijn immers gebaat bij zekerheid. Zij hebben tijd nodig om vooruit te plannen, voorraden in te slaan, en dat lukt simpelweg niet als het beleid om de twee of drie weken wijzigt'.
ID&T-directeur van Straalen: 'Kabinet liegt en bedreigt, waardeloze partner'
Directeur Ritty van Straalen van festivalorganisator ID&T heeft hard uitgehaald naar de overheid. Op LinkedIn schrijft hij dat het kabinet 'een waardeloze partner' is die 'liegt en bedriegt'.
,,Boos, verdrietig, verbijsterd, teleurgesteld... zomaar wat woorden die we al inmiddels 18 maanden gebruiken om ons te uiten in persberichten, socials etc. Keer op keer worden we teleurgesteld en in de hoek gezet", aldus de ID&T-directeur op LinkedIn, en ook in dit artikel.
Reisbranche: 100 miljoen euro aan annuleringen
De ANVR denkt dat ook volgend jaar reisbedrijven nog steun nodig hebben. De huidige steunpakketten lopen tot 1 oktober, maar de reisbranche denkt tot in het tweede kwartaal van 2022 steun nodig te hebben. ,,Daarna zal dat ongetwijfeld voor bepaalde reisbedrijven nog gelden. Verre reisbestemmingen liggen nog altijd op z'n gat." De brancheorganisatie voorspelt dat de komende tijd zeker de helft van de reisbedrijven nog de helft minder omzet draaien.
De hoge besmettingsaantallen die ontstonden na de versoepelingen van de coronamaatregelen eerder dit jaar hebben de reisbranche ongeveer 100 miljoen euro gekost aan annuleringen, is in dit artikel te lezen.

Westermann, Vereniging van Evenementenmakers: 'De rek is er uit'
Volgens Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) is de rek er inmiddels wel uit. Aan het AD vertelt hij: ,,We zijn in onze branche al heel veel mensen kwijtgeraakt, die iets anders zijn gaan doen omdat ze geen werk meer hadden. De mensen die we nog wel hebben, raken nu opnieuw teleurgesteld. Als ik om me heen kijk, zie ik veel emotie bij mensen die aan het eind van hun geduld en uithoudingsvermogen zijn.’’
Westermann ging vrijdagavond met vertrouwen voor de televisie zitten. ,,Er zijn meerdere aanleidingen om optimistisch te zijn over de mogelijkheden in september,” vertelde hij ons in dit artikel.
Ondernemers reageren: 'Teleurstellend, eigenaardig, onacceptabel!'
De persconferentie waarin de meeste coronamaatregelen werden verlengd tot 20 september of later zorgde voor weinig blije gezichten bij ondernemers. Veel branchevertegenwoordigers spraken zich direct uiterst kritisch uit over het aangepaste coronabeleid.
Evenementenbranche houdt 21 augustus protestmars
,,Op 21 augustus wordt een protest georganiseerd waarbij wij onze achterban, fans, toeleveranciers, artiesten en andere eventprofessionals oproepen zich aan te sluiten en opening per september af te dwingen,” aldus Rosanne Janmaat, COO van de ID&T Groep. In dit artikel lees je er meer over.
Ruim driehonderd organisatoren van festivals en evenementen gaan de straat op om te demonstreren. Onder andere de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda zijn van de partij.
Streep door evenementen Paaspop, A State Of Trance en A Day At The Park
Het zojuist aangekondigde kabinetsbesluit om de geldende corona maatregelen door te trekken tot 20 september, betekent dat er definitief een streep gaat door ‘A State Of Trance (ASOT)’ op vrijdag 3 en zaterdag 4 september. Ruim 55.000 bezoekers, waarvan 30.000 uit het buitenland, waren van plan af te reizen naar de Jaarbeurs in Utrecht voor de duizendste show van Armin van Buuren’s succesvolle trance-concept. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022 vindt de nieuwe ASOT1000 viering plaats in de Jaarbeurs.
,,Ik ben enorm teleurgesteld dat ASOT1000 niet kan plaatsvinden in september. Ik keek er naar uit om weer op het podium te staan en samen deze mijlpaal te vieren. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022 hoop ik iedereen weer te zien in de Jaarbeurs Utrecht, om dan toch écht de duizendste ASOT-show te vieren", zo reageerde Armin van Buuren in een Instagram-video voor zijn fans, via deze link te bekijken.
Ook de organisatie van Paaspop besloot na de persconferentie een streep door het evenement te zetten (zie bericht Liveblog hieronder).
Kort geding KHN tegen de Staat: 'Geen enkel begrip voor nieuwe coronabesluiten'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat om af te dwingen dat nachtclubs en discotheken eerder weer open kunnen dan het kabinet nu voorstelt. KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt "geen enkel begrip" te hebben voor de nieuwe coronabesluiten van de persconferentie van vrijdagavond. Hij vindt het niet kunnen dat de overheid zijn sector met strenge maatregelen de dupe laat zijn van de virusuitbraak, terwijl bijvoorbeeld in voetbalstadions wel al veel mensen op de tribune mogen zitten.
Discotheken en nachtclubs mogen volgens premier Mark Rutte in elk geval tot 1 november nog niet heropenen. Willemsen vindt dat veel te laat. Wat hem betreft zouden de clubs voor mensen met een test- of vaccinatiebewijs nu al toegankelijk moeten zijn. Ook wil de horecavoorman af van andere beperkende maatregelen voor cafés en restaurants.
Paaspop gaat ook dit jaar niet door, organisatie verbijsterd dat Formule 1 wél mag
Paaspop kan ook volgende maand niet doorgaan. De organisatie trekt vanwege de verlengde coronamaatregelen definitief de stekker uit de editie van 2021, laat festivaldirecteur Peter Sanders weten aan het ANP. Ook vorig jaar kon het evenement niet doorgaan.
,,Het lijkt wel alsof de evenementensector als symbool wordt gebruikt om het besmettingsgetal laag te houden”, zegt festivalbaas Peter Sanders, doelend op het feit dat er al sinds vorig jaar geen festivals mogen worden georganiseerd. ,,We zijn echt compleet verbijsterd dat het weer niet doorgaat. We ontvangen 35.000 bezoekers per dag, dat zijn er minder dan dat ik heb zien zitten bij PSV. Bij de Formule 1 zeggen ze nu dat maar een deel van de volledige capaciteit van bezoekers mag komen, maar het zou me niks verbazen dat straks iedereen weer welkom is.”
Wat de financiële impact gaat zijn van de afgelasting en welke kosten kunnen worden verhaald bij het garantiefonds, weet Sanders nu nog niet. ,,Dat moeten we nog even afwachten. Eerst moeten we dit allemaal laten bezinken.”
Persconferentie Rutte in 150 seconden
Overzicht van de maatregelen van het kabinet voor de komende weken:
- De regel dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo's hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.
- Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.
- Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.
- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.
- Op 17 september besluit het kabinet of de anderhalve meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden.
- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.
Rutte: 'Regels voor horeca, evenementen en theaters blijven zoals ze zijn'
Tijdens de persconferentie vanavond meldde demissionair premier Rutte dat het kabinet hoopt per maandag 20 september de volgende stap te kunnen zetten en alle maatregelen in de samenleving los te kunnen laten. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld afscheid genomen wordt van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de plicht om zoveel mogelijk thuis te werken.
Rutte zet hier wel een kanttekening bij. ,,Dit is geen zekerheid, maar met potlood getekend. Half september vragen we het OMT om advies om de cijfers van dat moment mee te kunnen nemen. Op 17 september wordt een besluit genomen."
Rutte vertelde verder onder meer dat de besluiten van vandaag voor horeca, evenementensector en theaters betekenen dat in elk geval tot 20 september alles blijft zoals het is. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten.
Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september.
Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

Kabinet: discotheken en nachtclubs blijven ook komende weken dicht
De persconferentie is begonnen! Meteen een domper voor veel horeca-ondernemers: discotheken en nachtclubs blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen ook na 20 september nog niet weer open. Het is in clubs en disco's niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Het kabinet hoopt dat die regel vanaf 20 september niet meer hoeft te gelden voor de meeste plekken in de samenleving, maar ook als de afstandsregel vervalt blijven de dancings dicht.
De nachtclubs en discotheken krijgen na 1 oktober financiële steun, vertelde Rutte.
Kabinet mikt op loslaten anderhalve meter medio september
Laatste geruchten vóór de start van de persconferentie: het demissionaire kabinet mikt erop om op 20 september de anderhalvemetermaatregel in het hele land los te laten, zo melden Haagse bronnen aan de NOS en andere media. Er wordt ook gekeken of er vanaf 20 september meer kan in de horeca en voor evenementen, al blijft bij evenementen wel het testen voor toegang van toepassing. De mondkapjes in het openbaar vervoer zouden misschien ook per half september afgeschaft kunnen worden. Het kabinet schat in dat per 1 november alle maatregelen kunnen worden geschrapt. Als dat zo is, kunnen dan ook clubs en discotheken weer open.
Coronaregels gaan niet van tafel op middelbare scholen, wel in hoger onderwijs
Voor wie dacht dat deze persconferentie het begin van het einde zou zijn van de anderhalvemetersamenleving, komt vanavond bedrogen uit. De Telegraaf meldt op basis van goed ingewijde bronnen dat de coronaregels die nu gelden op middelbare scholen, zoals 1,5 meter afstand houden tot leraren en het dragen van mondkapjes in gangen en kantines, voorlopig nog van kracht blijven. Er leek even sprake van dat het kabinet deze regels wilde gaan schrappen, maar dat gebeurt alleen op het mbo en hoger onderwijs. Volgens de Haagse bronnen kijkt het kabinet medio september opnieuw naar wat er mogelijk is.
ID&T verbijsterd dat versoepeling uitblijft
Het ongeloof is groot bij festivalorganisator ID&T Groep. Nu versoepelingen uit lijken te blijven, kan er een streep door de festivals die ID&T nog op de planning had staan. Het steekt vooral dat er in het buitenland al van alles mogelijk is als het gaat om festivals met duizenden bezoekers.
Ook het doorgaan van de GP van Zandvoort doet zeer. ,,Het is niet meer uit te leggen aan onze bezoekers dat wij niets mogen terwijl volle voetbalstadions blijkbaar wel kunnen en we met 70.000 man naar de Formule 1 in Zandvoort mogen", zegt Rosanne Janmaat van ID&T Groep. ,,Met alle logistieke uitdagingen die daarbij horen. Het enige wat wij volgens Den Haag kunnen, is samenkomen met 750 mensen. Dat is simpelweg niet rendabel te maken."
Won Yip is sceptisch over persconferentie
Won Yip, horeca-ondernemer en bekend van Dragon's Den, heeft geen hoge verwachtingen van de persconferentie als het gaat om versoepeling voor de horeca die na middernacht nog veel klanten trekt, zoals zijn zaken in Amsterdam. ,,Kun je rekenen? Reken maar nergens op!" Yip denkt dat er niet veel zal veranderen. ,,Ze gaan niets doen, na het debacle van 'Dansen bij Jansen'. Persoonlijk vind ik het ook een dilemma. Wat is wijsheid? Er komen de komende weken heel veel mensen terug van vakantie. Waar gaat dat toe leiden?"
De ondernemer kijkt terug op een zwaar jaar waarin zijn klanten (hoofdzakelijk toeristen) gedwongen wegbleven. ,,Voor de Yip Groep was 2020 een rampjaar. 2021 zal een overgangsjaar worden; ik verwacht een minimaal positief bedrijfsresultaat." Eerder wees hij al in zijn blog op een ontwikkeling rond de TVL die nog voor onrust zal zorgen. ,,Het worden nog spannende en uitdagende tijden. De grotere bedrijven en concerns hebben per 30 juni geen TVL meer. Die is namelijk gemaximaliseerd tot 1,8 miljoen euro over de periode vanaf maart 2020 tot en met juni 2021. Hoe gaat dat uitpakken?"

Wat zou er vanavond gezegd gaan worden?
Kabinet 'kijkt vooruit' met persconferentie
Met de nieuwe corona-persconferentie van vrijdag blikt het kabinet vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Maar afgezien van het hoger onderwijs zitten nieuwe versoepelingen er nog niet direct in. Voor het nieuwe collegejaar op universiteiten en hogescholen is het kabinet van plan de 1,5 meter los te laten, aldus bronnen. Verdere versoepelingen worden nu niet verwacht. Dat betekent dat de beperkingen die er bijvoorbeeld gelden voor de horeca, festivals en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven. Half september is er een nieuw beslismoment.
Minder publiek Grand Prix Zandvoort: wie draait op voor gemiste inkomsten?
Het lijkt goed nieuws dat de Dutch Grand Prix, waarschijnlijk als eerste grote evenement in Nederland, op 5 september mag doorgaan. Maar met naar verluidt slechts twee derde van de totale bezetting moet iemand opdraaien voor de gemiste inkomsten. De organisatie loopt miljoenen euro's mis.
Vanuit Zandvoort blijft het stil, afgesproken is dat er pas morgen na de persconferentie van het demissionaire kabinet wordt gereageerd, weet het AD te melden. Lees mee.

'Groen licht voor Formule 1 in Zandvoort'
De Formule 1-races op het circuit van Zandvoort die plaatsvinden van 3 tot en met 5 september kunnen doorgaan. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Het kabinet zal daar morgen groen licht voor geven, aldus de ingewijden.
Het is een meerdaags evenement, maar zonder overnachtingen op de locatie en er zijn vaste zitplaatsen op de buitentribunes, is de gedachte. Vermoedelijk gaan er wel toegangseisen gelden, zoals een vaccinatiebewijs of een recente negatieve coronatest. Onder die voorwaarden mogen de tribunes van het circuit voor tweederde met publiek worden gevuld.
Milieuclub verliezen rechtszaak: zandhagedis kan Dutch Grand Prix niet tegenhouden
Natuur- en milieuorganisaties hebben donderdag de rechtszaak verloren die ze hadden aangespannen tegen de provincie Noord-Holland. De rechter vindt dat het openbaar belang van de Dutch Grand Prix in Zandvoort groter is dan het belang van de zandhagedis en de rugstreeppad, die in de buurt van het circuit leven. Onder meer Stichting Duinbehoud en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen hadden beroep ingediend tegen de door de provincie verleende ontheffing op de wet Natuurbescherming. Zonder succes dus, lees je hier.
Nederland geen rode vlek meer op Europese coronakaart: lichtpunt voor reisbranche
Nederland is niet langer een rode vlek op de coronakaart van Europa. Voor het eerst in een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen dat ze de kleur oranje hebben gekregen. Het gaat om de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland. Reiskoepel ANVR is blij met de aanpassing. Voor de reisbranche komt 'Nederland op groen' weer een stapje dichterbij.
Lees ook: Dramatische tijden: ‘Helft verrereisexperts valt dit jaar om als wereld niet van slot gaat’
TUI ziet toekomst weer zonnig in door toename boekingen van zomervakanties
Reisconcern TUI profiteert van extra boekingen van zomervakanties. Dat komt doordat reisbeperkingen in grote delen van Europa werden versoepeld na daling van het aantal coronabesmettingen. Sinds mei kreeg de touroperator er anderhalf miljoen boekingen bij.
,,Vooral in Duitsland en de rest van continentaal Europa laten de boekingscijfers zien dat er veel opgekropte vraag is die wordt ingehaald", zegt topman Fritz Joussen van TUI. ,,De reizen vanuit Engeland konden pas in juli worden hervat. De stijging van het aantal boekingen zal daardoor pas in het volgende kwartaal te zien zijn."
Lees hier meer.
Eventbranche luidt noodklok op Malieveld
Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche kwamen daags voor de persconferentie van premier Rutte bijeen voor een protest op het Malieveld in Den Haag. Zij rolden daar onder meer een spandoek uit van 20 bij 20 meter, met daarop een noodkreet gericht aan politiek en bestuurlijk Den Haag: geef de branche (goed voor een jaarlijkse omzet van 5,2 miljard euro) per direct duidelijkheid over coronamaatregelen. Lees hier meer.

'Door invloed van zomervakantie komen maatregelen nu te vroeg'
Epidemiologen en andere wetenschappers vinden het te vroeg om nu te besluiten over het versoepelen van maatregelen, zo zeggen ze op NOS.nl. ,,Er zijn door vakanties veel minder mensen aan het werk", zegt Gowri Gopalakrishna, hoogleraar publieke gezondheid van VUmc en lid van het Red Team dat het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseert over het coronabeleid. ,,Er is dus minder mobiliteit en dat betekent minder virusoverdracht. Dat zijn allemaal factoren die meespelen bij de lage cijfers van nu. Maar straks zijn de vakanties voorbij en hoe ziet het er dan uit?"
Christina Vandenbroucke-Grauls, emeritus hoogleraar microbiologie aan het VUmc, valt Gopalakrishna bij: ,,Je moet niet midden in de vakantie besluiten over versoepelen. Die vakanties beïnvloeden de cijfers." Ook veldepidemioloog en lid van het Red Team Amrish Baidjoe vindt het te vroeg om te kijken of versoepelingen kunnen, evenals emeritus hoogleraar epidemiologie Jan Vandenbroucke van het LUMC. Lees alle reacties hier.
Burgemeesters bespreken nieuw maatregelenpakket coronacrisis
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen donderdag digitaal bijeen om het nieuwe maatregelenpakket tegen de coronacrisis te bespreken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie schuift ook virtueel aan. De burgemeesters hebben er vorige maand op aangedrongen dat er een vergoeding of compensatie komt voor de zogenoemde 'dorpsfeesten'. Dat zijn lokale of regionale evenementen die door vrijwilligers worden georganiseerd en die niet door konden gaan toen het kabinet in juli de maatregelen weer aanscherpte. Dergelijke feesten vallen niet onder bestaande garantieregelingen.
Ook is de burgemeesters beloofd dat het systeem met toegangstesten in de horeca voor 13 augustus opnieuw beoordeeld zou worden. ,,Als mensen vrij in en uit en heen en weer mogen lopen, kan er ook zonder opzet van alles misgaan. Daar hadden we al voor gewaarschuwd en dat is gebleken door diverse uitbraken in de nachthoreca", aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Vereniging van Evenementenmakers ziet persconferentie met vertrouwen tegemoet
,,We moeten open en hopelijk ziet men dat ook in Den Haag. Het zou mooi zijn als dat nog in augustus zou gebeuren, maar in september moet alles in volle capaciteit worden opengesteld", vertelt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in dit artikel.
,,Het kabinet heeft aangegeven dat iedereen aan het begin van september volledig gevaccineerd kan zijn. Dat betekent dat je een evenwicht bereikt tussen de volksgezondheid en de economie. Dit is het moment om te gaan kijken hoe we vooruit kunnen."
Duidelijkheid is voor zakelijke eventbranche vrijdagavond enige wat telt
De zakelijke evenementenbranche snakt naar duidelijkheid van het kabinet. Zelfs als Rutte vrijdagavond zou zeggen dat de coronamaatregelen voor evenementen nog tot het eind van het jaar duren, zou dat volgens directeur Pieter Bas Boertje van D&B Eventmarketing en topman Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels beter zijn dan dat hij iedereen in het ongewisse laat. Lees via deze link hun volledige reactie.
'Mark Rutte kán bij persconferentie niet zeggen: F1 Zandvoort gaat door'
Volgens natuurorganisaties kan demissionair premier Rutte vrijdag tijdens de persconferentie geen groen licht geven omdat 'de vergunning volgens de huidige Covid-19 maatregelen niet is toegestaan.' Ze eisen duidelijkheid, en snel, van de burgemeester van Zandvoort.
Zandvoort en evenementenorganisatie Zandvoort Beyond lieten eerder al weten 'gewoon door te gaan' met de voorbereidingen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix, blijkt ook uit dit artikel.
Ook organisator 402 Automotive sleept Staat voor rechter
Het bedrijf verwijt de Staat met betrekking tot de coronaregels geen duidelijk beleid te schetsen over bijeenkomsten op zogeheten doorstroomlocaties. 402 Automotive heeft vanaf half september een zevental autoshows gepland.
Directeur Ronald van den Broek benadrukt in dit artikel dat ook gemeenten vaak niet weten waar ze aan toe zijn en dat het ene evenement indoor wel kan doorgaan terwijl een ander evenement buiten niet mogelijk is, of met grote beperkingen zoals testverplichtingen en een maximaal aantal van 750 bezoekers.

Nico Dijkshoorn: 'Pinkpop en Lowlands hebben zitten slapen: had gewoon stoeltjes neergezet'
Zo begrijpt Nico Dijkshoorn de huidige wetgeving: zet stoelen neer en doe wat je anders ook doet. Niks aan de hand. Krankzinnig besmettingsgedrag kan achteraf worden uitgelegd als enthousiasme. De opklapstoel wordt het nieuwe mondkapje. Ah fijn, voor iedereen die hoe dan ook betrokken is bij evenementen, verplichte kost, deze blog van Nico Dijkshoorn.

Vrijdag persconferentie coronamaatregelen: wat gaat Rutte zeggen?
Zoals het er nu naar uitziet zijn extra coronamaatregelen nu niet nodig, vertelde demissionair premier Mark Rutte maandag de media. De coronacijfers lieten immers de afgelopen week een dalende trend zien. Maar: vrijdagavond is er wel weer een persconferentie en daar kijken vooral organisatoren van evenementen naar uit.