Nieuws Maatregelen
Oproep KHN aan kabinet: laat 12 uur-regel los en richt je op huisfeestjes
Het kabinet moet de omstreden 12 uur-regel in de horeca zo snel mogelijk loslaten zodat het hoge aantal besmettingen in de thuissituatie kan worden teruggedrongen. Dat is de boodschap van Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. De brancheorganisatie meent dat scherpere maatregelen voor de horeca de huidige stijging van het aantal besmettingen niet tegengaan. ,,Veel mensen belanden nu om 00.00 uur tegelijkertijd op straat en zetten hun avond bij iemand thuis of op een illegaal feestje voort”.

Bezoekers van De Après Skihut op de dansvloer. Foto: ANP.
Maandag, dinsdag en woensdag verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Dat is en blijft de belangrijkste ‘setting van besmetting’, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland. Bij elkaar op bezoek gaan leidde in bijna 16 procent van de gevallen tot een besmetting. Dat is hoger dan in voorgaande weken.
Aantal besmettingen in de horeca neemt toe
Maar ook het aantal besmettingen in de horeca neemt toe. Half september kon 1,6 procent van de besmettingen worden herleid naar de horeca, half oktober was dit gestegen naar 3,3 procent en vorige week was het de bron voor 4,3 procent van de positief geteste mensen. Ondanks de stijging laten de cijfers volgens Willemsen niet zien dat het probleem in de horeca zit. ,,Dat zit overduidelijk in de thuissituatie. Daar vindt veruit het allergrootste deel van de besmettingen plaats.” Willemsen constateert dat de overheid in de paniekmodus schiet en ‘meteen aan extra maatregelen denkt’. ,,Maar het is belangrijk dat er op de juiste manier naar de cijfers wordt gekeken.”
"Maak meer mogelijk in het nachtleven, zodat niet iedereen in één klap op straat terechtkomt. Geef ons de ruimte om ons ding te doen en te handhaven op de coronaregels"
In de strijd tegen de stijgende cijfers kunnen de horeca en het nachtleven een steentje bijdragen, denkt Willemsen. ,,Maak meer mogelijk in het nachtleven, zodat niet iedereen in één klap op straat terechtkomt. Geef ons de ruimte om ons ding te doen en te handhaven op de coronaregels. Zo houden we het overzicht en houden we de bezoekers ook bezig. We weten allemaal dat zij niet om vijf over twaalf naar bed gaan. Die borrelen bij een ander nog na, of gaan nog naar een illegale houseparty. Door opnieuw de horeca de schuld te geven los je het probleem niet op, er is een andere focus nodig”, stelt Willemsen. Zijn brancheorganisatie zegt vanuit gemeenten bovendien complimenten te krijgen over de wijze waarop de maatregelen nageleefd worden.
De verplichte sluitingstijd van 00.00 uur ziet KHN het liefst verdwijnen. Ruim een derde van de horecabedrijven ondervindt last van die maatregel en bij de zogenoemde natte horeca, zoals kroegen, is dat bijna 60 procent. Een goed alternatief is wat de woordvoerder betreft om na 00.00 uur enkel de inloop te verbieden, ‘zodat na die tijd geen nieuwe gasten de horecagelegenheid meer in mogen‘.
Lees ook: OMT-lid: huidige coronamaatregelen moeten beter uitgevoerd worden
Evenementenbranche hoopvol
Door het oplopende aantal ziekenhuisopnames komt het kabinet binnenkort mogelijk met aanvullende coronamaatregelen, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Evenementen in de Ziggo Dome, Rotterdam Ahoy en Afas Live gaan door zolang dit van het kabinet mag, zo laten de locaties aan het ANP weten. Zij zeggen eerst de coronapersconferentie van komende dinsdag af te wachten en erop te rekenen dat evenementen door kunnen gaan.
De concerten van de Toppers in Ahoy zijn onder meer afgelast vanwege de onduidelijkheid rond de coronamaatregelen, zo meldde de organisatie eerder. Volgens Ahoy-directeur Jolanda Jansen ligt de keuze om de concerten te annuleren geheel bij de organisatie en niet bij Ahoy Rotterdam.
Andere evenementen, zoals de Groots Met Een Zachte G-concerten van Guus Meeuwis, gaan volgens Jansen dan ook gewoon door zolang dit kan. ,,Je ziet dat de besmettingen vooral thuis en op scholen plaatsvinden en niet zozeer bij evenementen. Wat ons betreft is er dan ook geen aanleiding om hier anders naar te kijken.” Ze heeft goede hoop dat er tijdens de komende persconferentie geen aanvullende maatregelen komen voor de evenementensector. ,,Ik hoop dat ze het bij feiten houden. Die laten zien dat deze sector niet verantwoordelijk is voor de ziekenhuisopnames.”
Lees ook: INretail-directeur Meerman verwacht geen rentree van het mondkapje
Ziggo Dome: 'Wij gaan er vanuit dat alles gewoon doorgaat'
Ook een woordvoerster van AFAS Live zegt dat de dertig evenementen die tot en met december gepland staan ‘gewoon doorgaan’ als de maatregelen niet veranderen. ,,Natuurlijk hebben we afgelopen anderhalf jaar gezien dat de evenementenbranche als eerste op slot gaat. Toch houden we goede moed en hopen we dat de huidige maatregelen blijven zoals ze nu zijn voor de evenementenbranche.”
Dat optimisme deelt Ziggo Dome-directeur Danny Damman. In de Ziggo Dome wordt onder andere Holland Zingt Hazes gehouden, met meer dan 10.000 bezoekers. ,,Wij gaan ervan uit dat alles wat in de agenda staat gewoon doorgaat.” Tot nu toe heeft Damman nog niets gehoord over nieuwe maatregelen voor de evenementensector. De huidige maatregelen, zoals de controle op coronatoegangsbewijzen, zullen blijven, denkt hij. ,,Ik verwacht dat het daarbij blijft. Nou ja, dat hoop ik.”