Nieuws Maatregelen
Willemsen (KHN): 'Dit is werken met een pappen-en-nathouden-scenario'
Koninklijke Horeca Nederland noemt het een ‘beroerde uitkomst’, de coronamaatregelen die zijn aangekondigd in de persconferentie. ,,We hadden liever gezien dat er kort en hard werd ingegrepen”, zegt voorzitter Robèr Willemsen.

Foto: ANP.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november
,,Nu werken we opnieuw met een ‘pappen en nathouden’ scenario. Ik hoop oprecht dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt en dat deze maatregelen op korte termijn de gewenste effecten laten zien, zodat we zo snel mogelijk weer volop kunnen ondernemen,” zegt Willemsen op AD.nl.
Naast volledige compensatie is het volgens Willemsen ‘minstens zo belangrijk’ dat het kabinet komt met een ‘echte exitstrategie’. ,,Want op dit moment is het dweilen met de kraan open. Men is hopelijk doordrongen van het feit dat we met name te maken hebben met een zorgcrisis. Er moet daarom een duidelijke visie komen, om te voorkomen dat we hier in de toekomst keer op keer tegenaan blijven lopen.”
Lees ook: Bonden en werkgevers willen plan om nieuwe lockdowns te voorkomen
KHN roept het kabinet op de oorzaak aan te pakken, zodat er niet telkens ingegrepen moet worden in ‘allerlei sectoren in de samenleving waar het probleem niet ligt’. ,,Het is goed om te horen dat werkgevers en sociale partners met het kabinet in gesprek gaan over een langere termijn strategie. Daar hebben we zelf ook op ingezet. KHN levert daar graag een bijdrage aan”, aldus Willemsen.
Lees ook: Uurtjes schuiven en reservering afbellen: dit doet avondlockdown met doe-horeca
Een sluitingstijd van 17.00 in plaats van 20.00 uur, (ook) de Rotterdamse horeca-ondernemer Herman Hell (Westerpaviljoen, Zalmhuis) vindt het symboolpolitiek. ,,Het probleem ligt niet bij de horeca, want er vinden amper besmettingen plaats. De oplossing ligt er dus ook niet.’’
'Dit is onnavolgbaar beleid'
,,Ik snap dat er wat moet gebeuren om de druk op de zorg te verminderen’’, vertelt Hell (foto onder) in gesprek met De Ondernemer. ,,Je kunt je alleen afvragen of het nog verder terugdringen van de horeca effect heeft. Als je een hamer wil gebruiken om de besmettingen de kop in te slaan, gebruik hem dan op de plek waar de besmettingen zijn. Die is niet in de horeca. Vorige week werd duidelijk dat nog geen drie procent van de besmettingen in de horeca plaatsvindt en twintig procent op de scholen. Waarom zouden wij dan nog verder dicht moeten? Dit is onnavolgbaar beleid," vertelt hij in dit interview onder meer.