Nieuws Maatregelen

Haagse bronnen: invoering QR-code winkels wordt uitgesteld tot 12 januari

Haagse bronnen melden aan De Ondernemer dat de veelbesproken invoering van de QR-code check bij niet-essentiële winkels wordt uitgesteld tot in elk geval 12 januari. De eerdere verwachting was dat invoering ervan nog voor de kerstdagen doorgevoerd, en tijdens de persconferentie-Rutte bekend gemaakt zou worden.

Van onze redactie 14 december 2021

Winkelstraat lockdown mall corona

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Eerder zette INretail-directeur Jan Meerman in zijn blog voor De Ondernemer alles en iedereen op scherp rondom de invoering van de QR-code check bij niet-essentiële winkels. Dat gaat tot ongewenste situaties leiden, voorspelt Meerman. Zijn roep om op z'n minst onder meer discussie en breder politiek draagvlak, lijkt gehoord.

'Impact QR-code check wordt onderschat'

,,Het wordt door de overheid enorm onderschat wat invoering van het CTB betekent voor winkeliers. Uit onze peilingen blijkt dat ondernemers er slecht van slapen. In Den Haag denken ze: dat doen jullie wel even met 56.000 winkels waar dit georganiseerd moet worden. In 98 procent van de gevallen gaat dat wel. Maar winkels met veel klanten per dag kunnen dit niet aan. De impact van klanten die niet mee willen werken wordt enorm onderschat", zegt Meerman.

,,Mijn hartekreet is: op macroniveau is het misschien een goede maatregel, maar kijk ook naar het menselijke deel. Als je als medewerker van begin 20 wel 10 keer per dag met zo’n situatie te maken krijgt, dan is de lol er snel af en wil je weg."

Lees ook: Winkeliers niet blij met mogelijke verlenging vervroegde sluiting

De eerdere verwachting was dat tijdens de persconferentie vanavond bekend gemaakt zou worden dat de QRcode-check voor niet-essentiële winkels nog voor de kerstdagen zou worden ingevoerd. De Haagse bronnen melden nu uitstel 'omdat demissionair minister De Jonge er G2 aan wil koppelen'.

Daarover is binnen de Tweede Kamer sowieso nog veel discussie; een discussie die gelet op het regeerakkoord dus gevoerd gaat worden in de overgang van het demissionaire kabinet naar een nieuw, volgend kabinet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws