Nieuws Maatregelen
'Geen compensatie overheid voor Grand Prix Zandvoort'
Demissionair premier Rutte stelde tijdens de corona-persconferentie duidelijk dat de organisatie van de Grand Prix Zandvoort niet op overheidssteun hoeft te rekenen. Daarvoor al was vanuit Zandvoort duidelijk dat de drie organisaties achter de GP de kosten op zich zullen nemen.
Laatste update: 13 augustus 2021 20:15

Foto's: Red Bull
Het kabinet zette vorige maand een streep door meerdaagse evenementen met overnachtingen, tot 1 september. Daar valt de Formule 1 niet onder. De huidige coronamaatregelen zijn geen belemmering voor het organiseren van het evenement, meldde het ministerie van Justitie donderdag.
De organisatie achter de ‘Dutch GP’ komt echter miljoenen euro’s tekort door het feit dat maar twee derde van de bezoekers mag komen, maar: de drie organisaties achter de Grand Prix nemen de kosten op zich, zo luidt een verklaring. Het gaat om het circuit, SportVibes en TIG Sports. ,,Voor mij is het glas twee derde vol”, zegt sportief directeur Jan Lammers. ,,We gaan het gewoon doen.”
Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde
Eerder op de vrijdag was dat nog alles behalve zeker in Zandvoort, wist het AD te melden. Maar vanuit de politiek was er geen zicht op compensatie, dus wordt het gat op de begroting nu door de organisatie als ondernemingsrisico’s gezien. Het feit dat de sport in Nederland floreert en de race ook voor de komende jaren snel uitverkocht zal zijn, helpt daarbij.
Voor woensdag krijgen kaarthouders te horen of ze tot de gelukkigen horen om vanaf 3 september de eerste Grote Prijs van Nederland sinds 1985 bij te wonen. Wie er niet bij kan zijn, krijgt de mogelijkheid het ticket door te schuiven tot 2022, of geld terug te vragen. Er wordt alleen gewerkt met tribuneplaatsen, de zogenoemde kaarten voor ‘algemene toegang’ worden eruit gehaald. Op die groep bezoekers heeft de organisatie de minste grip. Maar ook de tribunes zullen niet helemaal gevuld mogen worden.
Overzicht coronamaatregelen van het kabinet komende weken:
- De regel dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo's hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.
- Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.
- Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.
- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.
- Op 17 september besluit het kabinet of de anderhalve meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden.
- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.