liveblog Maatregelen
Teruglezen: persconferentie 28 mei. Rutte: 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown'
Er komt inderdaad een versoepeling van de coronamaatregelen, stap 3 van het openingsplan nadert. Wat gaat dat voor ondernemers betekenen? Je leest het in dit LIVEBLOG. Met reacties van brancheorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven. En: ook na de persconferentie gaat deze LIVEBLOG door.
Laatste update: 29 mei 2021 08:43
Pathé opent alle dertig bioscopen ook op 5 juni
De dertig bioscopen van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, gaan vanaf zaterdag 5 juni weer open. De bioscopen zullen dezelfde maatregelen hanteren als vorig jaar.
Zo wordt een maximumcapaciteit van vijftig bezoekers per zaal gehanteerd en worden er alleen onlinetickets verkocht. Testen voor toegang is niet nodig, beklemtoont Pathé. De bioscopen zijn vanaf half december dicht geweest.

'Tot na de zomer zoveel mogelijk thuiswerken'
Mensen moeten zeker tot na de zomer nog zo veel mogelijk blijven thuiswerken, stelde demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie.
Het loslaten van het zoveel mogelijk thuiswerken staat vooralsnog gepland voor de laatste stap van het openingsplan. Dan vervallen ook alle andere maatregelen, waaronder het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje. Maar in tegenstelling tot de andere fases van het openingsplan, is voor de laatste nog geen datum voorzien. Dat deze pas na de zomer genomen wordt, lijkt zo goed als zeker.
Volgens Rutte is het ook niet mogelijk om mensen al voor die laatste stap weer naar kantoor te laten gaan door bijvoorbeeld vooraf te testen. ,,Dat betekent dat er weer veel meer bewegingen zijn." De premier benadrukt ook dat als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld voor klantenbezoek of een bijeenkomst, men dan drukte en de spits moet vermijden.
De maatregel om zoveel mogelijk thuis te werken geldt al sinds 13 maart vorig jaar. Ongeveer driekwart van de beroepsbevolking houdt zich hier ook aan.
KHN: 'Intensieve lobby werpt vruchten af'
KHN pleit er al weken voor dat bij de definitieve besluitvorming voor stap 3 in het openingsplan er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’ en heeft er ook voor gepleit om stap 3 van het openingsplan eerder te nemen dan aanvankelijk voorzien. En mét succes. Een groot deel van de horeca, waaronder restaurants, cafés en eet-en drinkgelegenheden in hotels, gaat nu in één keer open op 5 juni.
Horecaondernemers krijgen nu langzaam de verwachte ruimte om hun onderneming weer op te starten. Wel gelden er de komende periode nog wel de nodige beperkingen. De belangrijkste:
- Maximaal 4 personen aan een tafel;
- Maximaal 50 personen per ruimte (tenzij een ondernemer werkt met toegangstesten);
- Verplichte reservering, registratie, triage en placering (zitplaats);
- 22.00 uur sluiting (geldt ook voor terrassen).
Voorzitter Rober Willemsen zegt op de website van KHN: ,,Ik ben blij dat we volgende week zaterdag met meer horecabedrijven meer ruimte krijgen, al is het teleurstellend dat er geen verdere versoepelingen voor terrassen komen. Zeker met het EK in aantocht.”

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Blij dat kabinet doorpakt met openingsplan’
VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de versnelde versoepelingen van de coronamaatregelen per 5 juni en de reeds aangekondigde volgende stappen in het openingsplan per 30 juni. Ze roepen iedereen op zich aan de basisregels te blijven houden, 'zodat we inderdaad op 30 juni twee stappen tegelijk in het openingsplan kunnen zetten. Dat geeft eindelijk ook de evenementensector weer wat lucht. De Fieldlab Evenementen heeft laten zien dat er – met onder meer de inzet van toegangstesten – naar alle waarschijnlijkheid zelfs meer mogelijk is. We zijn blij dat die toegangstesten voor iedereen die nog niet is gevaccineerd gratis zijn en dat een vaccinatiebewijs straks ook als zodanig geldt'.
Plannen voor na de zomer
De ondernemersorganisaties onderstrepen het belang om nu ook al over de zomer heen te kijken en plannen klaar te hebben liggen voor ná die tijd. ‘Het is op zich logisch dat nu alle aandacht uitgaat naar de zomermaanden, maar we moeten goed voorbereid zijn op wat daarna mogelijk volgt. Een vierde of misschien wel vijfde golf met nieuwe lockdowns komend najaar moet koste wat kost worden voorkomen. Dat vraagt om een gerichte strategie met verschillende scenario’s’.
Steunpakket
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen er wel op dat ondernemers met deze versoepelingen niet meteen rendabel en uit de problemen zijn. Daarom is het goed dat het kabinet gisteren heeft aangekondigd het steunpakket te verlengen én verruimen.
Persconferentie Rutte-De Jonge in 1 minuut
Reisbranche moet rekening houden met vaccinatiebewijzen voor vakantiegangers
Vanaf 1 juli komt er een vaccinatiebewijs om op vakantie te gaan. De Jonge raadt iedereen wel aan om eerst op wijsopreis.nl te kijken. Staat een land op geel, dan kan je daar naartoe op vakantie.
,,Je kan pas een groen vinkje op een vaccinatiebewijs krijgen als je twee vaccinaties hebt gekregen. Het is logisch als we dan de kosten voor een verplichte negatieve reistest met z'n allen gaan dragen. Hoe we dat gaan doen, wordt nog besproken," antwoord De Jonge op de vraag of een negatieve PCR-test gratis gaat zijn wanneer Nederlanders op vakantie willen.
Elske Doets van Doets Reizen reageert: ,,Het is erg nobel dat De Jonge denkt dat Nederlanders hier waarde aan hechten. In de praktijk blijkt dat Nederlanders gewoon op reis gaan met een van de twee vaccinaties of een negatieve PCR-test ongeacht de kleurcode. Nederlanders zijn opportunistische ontdekkingsreizigers".
Het ministerie zet het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden van Griekenland, waaronder Kos, Mykonos en Rhodos, vanaf komende zondag weer op oranje. Reizigers die al op deze Griekse eilanden verblijven, moeten vanaf zondag voor vertrek naar Nederland een test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine, meldt het AD.
... en de volgende stappen van het openingsplan?
Minister De Jonge werd in de persconferentie gevraagd naar de laatste stappen in het openingsplan. Hij zegt dat er half juni een brief naar de Tweede Kamer wordt verstuurd over een plan van aanpak voor de overgang van de huidige epidemische fase naar de zogenoemde endemische fase.
"Dat is de fase waarin het virus nog wel aanwezig is, maar we het normale leven kunnen hervatten en er weinig maatregelen meer nodig zijn." Wat er voor die fase precies nodig is qua maatregelen is nu nog onduidelijk. "Daar willen we voor de zomer met de Kamer over in debat gaan", zegt De Jonge.
Stap 4 en 5 zouden 30 juni al worden doorgevoerd, als de dalende trend doorzet. Volgens die één na laatste stap uit het openingsplan kan de groepsgrootte binnen naar zoveel gasten ‘als er passen', mits zij met toegangstesten werken. Ook zou er vanaf dan weer meer kunnen met toegangstesten, waaronder grotere evenementen en het onder voorwaarden openen van discotheken en nachtclubs. Op grote festivals zoals Lowlands hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Een festival van die omvang gaat wel draaien op een capaciteit van 75 procent.
Het principe van 1,5 meter afstand blijft, net als het gebruik van mondkapjes. Stap 6 in het plan is de terugkeer naar ‘normaal’.
Dit zijn de versoepelingen van stap 3 van het openingsplan
- ’Doorstroomlocaties’ binnen gaan open: theaters, musea, bioscopen en binnen-attracties
- Cafés en restaurants (inclusief de terrassen) mogen open tot 22.00 uur ‘s avonds
- Binnen zijn 50 mensen per ruimte welkom, mits er afstand gehouden kan worden
- Alcoholverkoop in supermarkten en winkels wordt weer toegestaan tot 22.00 uur
- Binnensporten kan ook weer: groepslessen kunnen doorgaan, net als teamsporten
- Thuis mag je vier bezoekers ontvangen (in plaats van twee)
- Met toegangstesten kunnen restaurants en culturele instellingen meer gasten ontvangen, ook is publiek bij sportwedstrijden welkom na een entreetest
'Geen grote videoschermen tijdens EK buiten'
Horeca (restaurants en cafés) kunnen ook binnen weer gasten ontvangen. Grotere restaurants mogen meer bezoekers ontvangen met hulp van toegangstesten. Wat horeca straks niet mag tijdens het EK is grote videoschermen plaatsen; dat mag overigens nergens. Demissionair premier Rutte daarover: ,,Ik zou willen zeggen: help nog echt even mee. Dat kan echt nog niet.”

Persconferentie: Stap 3 betekent feitelijk dat er een einde komt aan de lockdown'
Met gepaste trots sprak demissionair premier Ritte zojuist de woorden uit dat 'stap 3 feitelijk betekent dat er een einde komt aan de lockdown'. Meer over de versoepeling per zaterdag 5 juni:
Op doorstroomlocaties mag één persoon per vierkante meter aanwezig zijn. Reserveren en vaste zitplaatsen zijn verplicht buiten, maximaal vijftig personen.
De horeca mag van 6.00 uur tot 22.00 uur open. Het verbod van alcohol en drinken op alcohol geldt tussen 22.00 uur en 6.00 uur. Op terrassen mogen kuchschermen neer worden gezet als alternatief voor anderhalve meten. Optredens blijven verboden. Verder is het dringend advies aan het bedienende horecapersoneel tweemaal per week een zelftest te doen.
Voor uitvaarten blijft maximaal 100 gasten gelden. De tweede uitzondering is voor grote zalen vanaf 1000 zitplaatsen een maximum gaat gelden van 250 personen, wel op 1,5 meter afstand. De derde uitzondering geldt in geval van toegangstesten. Daarvoor geldt vanaf 5 juni geen maximumaantal meer, zowel binnen als buiten. Wel blijft de afstandsregel gelden.
Persconferentie: stap 3 openingsplan inderdaad vervroegd naar 5 juni
,,Ik heb goed nieuws. Na een paar weken van rap dalende cijfers, lijken alle eerdere prognoses lijken uit te komen en dat is positief". Tijdens de persconferentie vanavond bevestigde demissionair premier Rutte wat er inderdaad ook nu vooraf al bekend was: de versoepeling van de maatregelen, stap 3 van het openingsplan, gaat eerder in en wel op zaterdag 5 juni.
Er mag veel weer open. Er komt verruiming voor horeca, naar binnen mag dus ook, sauna en zonnebankstudio's gaan weer open, de binnenruimtes in pretparken en dierentuinen, en onder meer ook rondvaartboten, bioscopen en casino's. Nachtclub en discotheken gaan nog niet openen, dat geldt ook evenementen als kermissen en festivals.
Rutte noemde de geplande versoepelingen 'ook spannend, omdat alles afhankelijk is van de coronacijfers'. Hij stelde duidelijk dat als de cijfers het alsnog niet toelaten, stap 3 van het openingsplan zal worden uitgesteld - maar dat is nadrukkelijk niet de verwachting.
Horeca mag vanaf 30 juni tot middernacht open blijven
Het kabinet wil Nederland sneller dan gepland, al vanaf 30 juni, grotendeels van het slot halen, meldt de NOS. Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid zullen dit vanavond op de coronapersconferentie aankondigen.
De maximale groepsgrootte thuis wordt dan acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. De versoepelingen komen boven op de versoepelingen die op 5 juni ingaan. Verder mag de horeca dan tot middernacht open blijven en mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan.
De aanleiding om stap 5 te versnellen is het feit dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen snel daalt. De basisregels blijven gelden, zoals anderhalve meter afstand houden, thuis blijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht. De NOS houdt wel een slag om de arm: het aantal besmettingen mag niet plotseling snel omhoog lopen.
Protest in Hilversum: kermisexploitanten eisen duidelijkheid kabinet
Ruim honderd kermisexploitanten hebben vrijdagochtend op het marktplein in Hilversum gedemonstreerd, omdat ze volgens de huidige openingsplannen van het demissionaire kabinet langer dan andere zogenoemde doorstroomlocaties moeten wachten tot ze weer open kunnen. ,,Wij willen ook weer aan de gang", zegt organisator Frans Stuy.
Volgens de plannen mogen onder andere attractieparken vanaf 9 juni de deuren weer openen. Dat kermissen daarin niet gelijkgetrokken worden is onterecht volgens Stuy, want ook zij kunnen een veilige omgeving creëren ,,en mensen weer een leuk uitje bezorgen waar ze zo behoefte aan hebben".
Als er niet snel een datum komt waarop kermissen weer door kunnen gaan, moet de branche voor de tweede keer een streep door het seizoen zetten. En dus willen de aanwezigen in Hilversum vrijdagavond van de overheid een datum horen. ,,Anders staan we binnen twee weken met 1.200 man op het Malieveld en dan pakken we het een stuk groter aan dan nu", belooft Stuy.

Startende ondernemers kunnen steun vaste lasten aanvragen
Ondernemers die nog niet zo lang geleden zijn begonnen met hun bedrijf kunnen vanaf 31 mei steun aanvragen voor het betalen van hun vaste lasten. Het gaat om startende ondernemers die zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, aldus het ministerie van Economische Zaken.
Bij de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) voor startende ondernemers wordt gekeken naar het derde kwartaal van 2020. Dit was voor veel ondernemers een relatief goed kwartaal omdat er minder beperkende maatregelen waren dan andere kwartalen sinds het begin van de coronacrisis. Mkb-ondernemers en zzp-ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar 30 procent omzetverlies hadden ten opzichte van het derde kwartaal van 2020, kunnen een aanvraag doen.
De voorwaarden voor startende ondernemers zijn grotendeels hetzelfde als van de algemene TVL-regeling. Ondernemers met minimaal 30 procent omzetverlies, 1.500 euro vaste lasten per kwartaal en een vestiging in Nederland anders dan het huisadres kunnen een aanvraag doen voor steun. Startende ondernemers kunnen tot 12 juli een aanvraag doen. Het maximale subsidiebedrag is 124.999 euro. De kosten van deze regeling zijn geraamd op 90 miljoen euro.
Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) wil speciale steunregelingen branche
Kleine reisorganisaties lopen vaak hulp uit steunpakketten mis die zijn opgetuigd wegens de coronacrisis. Dat stelt hun belangenvereniging, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Doordat veel van deze ondernemingen op een woonadres zijn gevestigd, kunnen ze bijvoorbeeld geen aanspraak maken op de tegemoetkoming in de vaste lasten. Volgens VvKR-voorzitter Ton Brinkman loopt 80 procent van de circa 400 leden de steun voor vaste lasten, bekend als TVL, mis. Dat komt omdat ze geen aparte voordeur hebben voor hun bedrijfsvestiging, terwijl dit wel een eis is voor de steun.
Kleine reisorganisaties hebben ook een ander probleem, zegt Brinkman. In tegenstelling tot grotere branchegenoten betalen zij vaak al vooraf voor hun inkoop, bijvoorbeeld voor ingekochte hotelbedden. Tegelijkertijd schrijven richtlijnen van de Europese Unie voor dat consumenten hun geld moeten terugkrijgen bij het schrappen van reizen, wat voor een lastige financiële situatie zorgt. De VvKR wil daarom dat er speciale steunregelingen voor de branche komen.
KHN teleurgesteld: voor horeca tijdens EK geen grote schermen of kijken in de kroeg
Geen voetbal kijken op een groot scherm deze zomer, hoewel sommige steden er al helemaal klaar voor waren. Als het aan het Veiligheidsberaad ligt, komt er een verbod op het buiten neerzetten van grote schermen bij de start van het Europees Kampioenschap.
De meeste burgemeesters uit het Veiligheidsberaad zijn komen daarmee tegemoet aan de eerdere oproep van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om vooral thuis te kijken. ,,Het is echt nog te vroeg om in de kroeg te kijken. Als er grote schermen worden opgehangen trekt dat alleen maar meer mensen aan’’, zei hij.
Koninklijke Horeca Nederland is teleurgesteld. ,,Met het EK gaan mensen echt niet met zijn tweeën tv kijken. Dat gebeurt toch vaak in grote groepen, in woonkamers of de tuin, of zelfs in bedrijfshallen. Daar is geen enkele controle’’, zegt Robèr Willemsen in het AD.

Ministerie kleurt Griekse eilanden weer oranje: TUI en Corendon weer in oplossingsmodus
Het ministerie zet het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden van Griekenland, waaronder Kos, Mykonos en Rhodos, vanaf komende zondag weer op oranje. Reizigers die al op deze Griekse eilanden verblijven, moeten vanaf zondag voor vertrek naar Nederland een test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine, meldt het AD.
TUI gaat 1200 klanten naar huis brengen die op dit moment verblijven op Rhodos, Kos en Karpathos. Dat hoeft volgens de reisorganisatie niet halsoverkop. TUI annuleert de vakantie van reizigers die er binnenkort naar zouden vertrekken. Zij krijgen hun geld terug. Corendon is druk bezig met het bellen van klanten die de komende weken een reis hadden geboekt naar Rhodos of Kos. Zij krijgen de mogelijkheid om te boeken naar een andere bestemming of om hun vakantie te annuleren.
Het aangescherpte reisadvies lijkt haaks te staan op de besmettingscijfers van EOYD, het Griekse RIVM. Volgens de autoriteiten is juist sprake van een forse daling van het aantal nieuwe coronagevallen: 1517 ten opzichte van 2433 een dag eerder. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt in een reactie dat een besluit niet lichtvaardig wordt genomen en niet op basis van één cijfer.
INretail: boosheid over uitblijven brede steun landelijke ketens
INretail is boos over het uitblijven van 'echte' steun voor grote landelijke winkelketens gedurende de hele periode dat zij door corona zijn getroffen. "Ondanks een oproep van de Tweede Kamer komt er na bijna vijf maanden lockdown geen passende vergoeding en blijven filiaalbedrijven onevenredig hard getroffen".
"De impact van alle coronamaatregelen over de volle breedte van de retail wordt door het demissionaire kabinet onvoldoende beseft. Sinds maart vorig jaar liepen deze bedrijven in de retail vele honderden miljoenen euro’s aan omzet mis. Toch laat de overheid hen ondanks vele gesprekken en onderbouwde argumenten nog steeds bungelen."
De huidige, scheve situatie moet worden rechtgezet, zegt de brancheorganisatie. De volledige reactie lees je via deze link.
ANVR-voorzitter Oostdam gematigd enthousiast over het besluit van kabinet
De reissector is blij met het verlengen van de toegezegde steun in de komende drie maanden, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. Tegelijkertijd vraagt de organisatie het kabinet de financiële steun door te zetten tot het einde van het jaar. Grote en kleine reisorganisaties hebben de overheidssteun namelijk hard nodig om vijftien maanden stilliggen te overleven en om de komende maanden de coronacrisis te overbruggen, aldus de ANVR. Het kabinet moet volgens de brancheorganisatie beseffen dat ook de reissector overwegend bestaat uit mkb-bedrijven die het hoofd boven water proberen te houden.
Voorzitter van de ANVR Frank Oostdam (foto onder) reageert daarom gematigd enthousiast op het besluit van het kabinet. ,,Wij zijn blij met de toegezegde steun, maar zijn er nog niet gerust op wat er na die drie maanden gebeurt." Ook geeft Oostdam aan dat er voor een grote groep zelfstandige reisagenten nog helemaal niets geregeld is. ,,Want zij kunnen van geen enkele regeling gebruikmaken."

Ondernemersorganisaties: 'Verlengd en verruimd steunpakket blijft broodnodig'
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het coronasteunpakket voorlopig met drie maanden wordt verlengd en zelfs iets wordt verruimd. Zo krijgen ondernemers meer steun doordat de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) niet langer meetelt als omzet voor de NOW, zoals zij hebben bepleit. ,,Een goede zaak is ook dat ondernemers pas in 2022 hoeven te beginnen met het aflossen van hun schulden bij de Belastingdienst en daarvoor ook langer de tijd krijgen'', aldus de ondernemersorganisaties in reactie op het steunpakket.
Over het nieuwe steunpakket hebben VNO-NCW en MKB-Nederland de afgelopen tijd intensief en uitvoerig overleg gehad met het demissionaire kabinet. Ze hadden gepleit voor verlenging tot aan het einde van het jaar, omdat dat ondernemers vertrouwen geeft en de situatie nog altijd onzeker is, onder meer voor bedrijven die het moeten hebben van de internationale handel.
Teleurstellend blijft het volgens de organisaties dat de overheid en de uitvoeringsinstanties nog altijd niet in staat zijn maatwerk te leveren. ,,Daardoor zijn er nog steeds ondernemers die wel degelijk en aantoonbaar omzetverlies lijden als gevolg van de coronamaatregelen, maar niet precies voldoen aan de regels en dus geen steun krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kleine reisorganisaties. Een tegenvaller is ook dat de concernbepaling niet wordt versoepeld en er geen aparte regeling voor vaste lasten van grote en middelgrote bedrijven komt.''

Verlenging steunpakket kost 6 miljard extra
De verlenging van het steunpakket kost de schatkist 6 miljard euro extra. De duurste maatregel is het verlengen van de loonsubsidieregeling NOW (2 miljard euro). In totaal kostten de steunregelingen in de coronacrisis tot nu toe ongeveer 80 miljard, melden de ministers die de verlenging aankondigen. De steunregelingen worden met drie maanden verlengd, tot eind september. Het huidige steunpakket zou eerst op 1 juli aflopen.
Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) hoopt 'zeer' dat steun aan bedrijven en zelfstandigen niet meer nodig is in de laatste maanden van het jaar. Pieter Hasekamp, baas van het Centraal Planbureau (CPB), en een aantal economen pleitten ervoor om de steun na 1 juli niet te verlengen. Stoppen met het pakket vond het kabinet nog niet verstandig, maar ,,die economen hebben ook een punt", zegt Hoekstra tijdens een persconferentie over het steunpakket. ,,Vanaf het eerste steunpakket heeft het kabinet moeten manoeuvreren om zo veel mogelijk onnodige faillissementen te voorkomen en tegelijkertijd de gezonde dynamiek in de economie, waar onder normale omstandigheden faillissementen aan bijdragen, zo min mogelijk te hinderen."
'Onverantwoordelijk om fitnesscentra niet volledig te heropenen'
Het is een onverantwoordelijke beslissing om fitnesscentra niet volledig te laten heropenen. Dat zei de advocaat van de Stichting Fitness Is Medicijn donderdag tijdens een kort geding tegen de Nederlandse staat. Op de basiscoronaregels na (zoals voldoende afstand houden) eist de stichting dat er geen verdere voorwaarden gelden voor de sportscholen. Volgens de stichting is sporten een primaire levensbehoefte die belangrijk is om een betere weerstand op te bouwen in coronatijd.
Later op donderdag speelt een tweede kort geding van fitnesscentra tegen de Nederlandse staat. Een groep van zestig fitnesscentra eist naast volledige heropening compensatie voor alle geleden schade. In beide zaken doet de rechter op 4 juni uitspraak. Lees hier meer over de juridische strijd van sportscholen met de overheid.
Fieldlab zegt dat evenementen met volle zalen mogelijk zijn - resultaten Eurovisie Songfestival over drie weken
Fieldlab Evenementen weet het zeker: het is mogelijk om meer mensen toe te laten bij evenementen, ook bij een hoog risiconiveau voor het coronavirus. De organisatie, die is opgezet door bedrijven die evenementen organiseren, heeft in de afgelopen maanden een paar testevenementen gehouden. Fieldlab wilde aanvankelijk niet zeggen hoeveel bezoekers van het Eurovisie Songfestival (foto onder) in Rotterdam vorige week eventueel besmet zijn geraakt. Dat gebeurt nu toch, maar pas over drie weken, als het bron- en contactonderzoek achter de rug is.

Jacco Vonhof: 'Ik ben geen Rupsje Nooitgenoeg'
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland was donderdag te gast bij 1op1, het radio-interview van Sven Kockelman. Daar sprak hij zich uit over verlenging van de steunpakketten voor ondernemers en de voorgenomen versoepeling: ,,Ik ben vooral geen Rupsje Nooitgenoeg. We blijven vooral opkomen voor de ondernemers voor wie het niet goed gaat. Als we de steunpakketten vanaf begin vorig jaar niet hadden gehad, dan was een groot deel van het bedrijfsleven er aan onderdoor gegaan." Het is volgens Vonhof 'alleen maar goed' dat de steunpakketten nogmaals worden verlengd. Lees meer bij 1op1 op Twitter.
Horeca ziet corona nog jaren terug in omzet
Nederlanders blijven de komende jaren hun geld aan eten en drinken anders uitgeven dan ze deden voor de coronapandemie. Hoewel de horeca geleidelijk weer opent, betekent dat niet dat we er direct weer net zoveel geld gaan uitgeven als voor de coronacrisis, verwacht het Economisch Bureau van ING. Supermarkten en speciaalzaken hebben in coronajaar 2020 een flink stuk marktaandeel bij de horeca weggehaald.
OMT vond sneller versoepelen 'nog geen goed idee'
'Alle seinen staan op groen', hoorden we demissionair coronaminister De Jonge vandaag zeggen. En: 'het is voor heel veel mensen een goed idee'. Het Outbreak Management Team (OMT) echter vond sneller versoepelen in het meest recente advies nog geen goed idee, omdat het risico bestaat dat het aantal patiënten weer zal stijgen. De minister brengt daar tegenin dat de cijfers sindsdien nog verder zijn verbeterd. Bovendien gaat het maar om 'een aantal dagen', aldus De Jonge. Mochten de coronacijfers toch verslechteren, dan kan het kabinet aan een "noodrem" trekken en de versoepelingen alsnog later laten ingaan.
Tweede kort geding tegen Staat om heropening sportscholen
Er speelt donderdag bij de rechtbank in Den Haag een tweede kort geding tegen de Nederlandse staat over de heropening van sportscholen. Een groep van zestig sportscholen heeft de Staat gedagvaard met de eis om volledig open te mogen. De Stichting Fitness Is Medicijn heeft een vergelijkbaar kort geding aangespannen, met dezelfde eis. Ook die zaak wordt donderdag behandeld door de rechtbank in Den Haag.
Hans Vos, die namens sportschool PurePowerGym het voortouw nam bij het kort geding, stelt dat het overgrote deel van de sportscholen in de (vecht)sport- en fitnessbranche op omvallen staat en dat de conditie van honderdduizenden mensen met de dag verslechtert.
"Er voltrekt zich een regelrechte ramp om ons heen, door de hele maatschappij. Overgewicht, psychische en lichamelijke problemen rijzen de pan uit. Onze hele samenleving gaat hieronder nog meer lijden als er niets gebeurt", zegt Vos, een voormalig profvechter. Lees het artikel via deze link.

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: 'Eindelijk licht aan het einde van de tunnel'
,,Eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Ik ben dolgelukkig voor alle ondernemers en bedrijven, en zeker voor de horeca die zo hard geraakt is en samen met de eventbranche al zolang geraakt wordt", vertelt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL als reactie op de aangekondigde versoepelingen. ,,Het is voor iedereen een ongelooflijke opluchting dat we weer verder kunnen. En iedere dag eerder dan gepland is meegenomen".
,,Het begint nu bij het heropenen, maar nu moeten we er ook voor zorgen dat bedrijven gezond verder kunnen, dat de steunpakketten doorlopen en dat er een aanpak komt voor belastingschulden". De verwachting is dat daar morgen meer over bekend wordt gemaakt; het zou mogelijk worden over vijf jaar gespreid te betalen, en dat dan wel met rente. Biesheuvel: ,,Wij lobbyen voor géén rente".
Dit houdt stap 3 van het openingsplan in
In de derde stap van het versoepelingsplan staat dat de horeca ook binnen weer gasten mag bedienen. De terrassen, cafés en restaurants moeten dan om 22.00 uur dicht, meldt een ingewijde. Hoeveel gasten ze binnen mogen ontvangen is nog onderwerp van discussie. Dertig is het voorlopige richtgetal.
Ook alcoholverkoop in winkels is vanaf 5 juni weer toegestaan tot tien uur ‘s avonds (nu is dat na achten nog verboden).
Grotere horecagelegenheden kunnen mogelijk verder open met toegangstesten. De Eerste Kamer stemde in de nacht van dinsdag op woensdag in met de wet die dat regelt.
Ook mogen culturele instellingen zoals musea de deuren weer openen.
Of de volledige derde stap van het openingsplan op 5 juni al gezet kan worden, kon De Jonge vandaag nog niet zeggen. Volgens de minister zijn er ‘een aantal uitwerkingskwesties die we moeten beslechten’. Daarover besluit het kabinet dus aankomende vrijdag, waarna er die avond om 19.00 uur een persconferentie is.

Kabinet versoepelt coronamaatregelen per 5 juni
Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Welke maatregelen worden afgeschaald, besluit het kabinet vrijdag, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Vrijdagavond om 19.00 uur geeft het kabinet daar verdere toelichting over in een extra persconferentie. Lees er via deze link alvast meer over.
Grapperhaus gunt politie en boa's rust: 'Nog even geduld met evenementen'
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vraagt 'nog even geduld te hebben met evenementen'. Vooral omdat de handhavers het afgelopen jaar keihard hebben gewerkt en veel overuren hebben gedraaid. Hij vindt dat politiemensen en boa’s rust verdienen, zegt hij in dit artikel.

Sportscholen willen helemaal open: kort geding tegen de Staat
Een groep van intussen ruim zestig sportscholen, ondersteund door in de sport- en fitnessbranche actieve bedrijven, heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat dat op 27 mei dient.
De sportscholen willen de overheid dwingen de sportscholen weer helemaal open te laten gaan. Tevens willen ze compensatie voor alle schade, waaronder de (omzet-)verliezen die zij door de sluiting hebben geleden, stellen ze in dit artikel.
