Nieuws Maatregelen

Weer stil op straat: zo reageren ondernemers op de lockdown

Nieuwe coronamaatregelen, opnieuw een lockdown. Wat vinden ondernemers als Won Yip (horeca), Daan Broekman (retail/fashion), Ed Bindels (horeca/retail), Han de Hair (fitness/sport) en Hans van Tellingen (winkelcentrumonderzoeker)?

Van onze redactie 18 december 2021

Laatste update: 18 december 2021 20:43

Lege winkelstraat lockdown omikron corona

Lege winkelstraten in het vooruitzicht, en dat juist nu, in december. Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

,,Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten"

Ed Bindels, horeca- en retailondernemer

,,Het advies 'alles sluiten' komt over als paniekvoetbal. Dit staat in schril contrast met het beslissingsproces rond de boosterprik waar maanden te laat mee begonnen is. Ook hiervan wordt de rekening dus weer gepresenteerd bij ondernemers", stelt horeca- en retailondernemer Ed Bindels. Hij is eigenaar van de Amac-winkelketen en Food District Liemès. ,,De invloed van horeca- en winkelsluiting op besmettingen is amper onderbouwd - het lijkt zelfs amper invloed te hebben - en daarom in mijn ogen symboolpolitiek. Vermoedelijk dat ze in omringende landen daarom niet voor deze maatregel kiezen."

Ook Bindels spreekt over de financiële impact die de lockdown - weer - gaat het hebben op ondernemers. ,,Wat wel bekend is, is dat ondernemers samen vele miljoenen verlies gaan maken en daar vermoedelijk amper of geen compensatie voor krijgen. December is de maand waarin meestal dé zeer noodzakelijke winst van het jaar wordt gemaakt. De sluiting van scholen na dit weekend, al lang bij met OMT bekend als een grote infectiebron, zal vermoedelijk wel een grote impact hebben. Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten."

Lees ook: MKB-Nederland: 'Zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet'

"De doodsteek, de dolk in de rug van het volk en van ondernemend Nederland"

Daan Broekman, Thom Broekman / De Rode Winkel

'Ik leef niet meer in een democratie. Ik leef in een land waar de afstand tussen de leiders en volk gegroeid is in een onoverbrugbare kloof. Ik leef in land waar angst van virologen regeert. Ik leef in een land waar als 0,01% in het ziekenhuis ligt, het land op slot gaat.' Daan Broekman, DGA bij Thom Broekman en De Rode Winkel, is er duidelijk over, in een veelgelezen LinkedIn-post. 'Visieloos, ondoordacht, paniekzaaiers. De doodsteek, de dolk in de rug van het volk en van ondernemend Nederland.'

'Er is geen licht aan het einde van deze lockdowntunnel. Gaan wij iedere december/januari in lockdown? De steun die je voor verplichte sluiting krijgt is een doekje voor het bloeden. Als al deze steun geïnvesteerd was in zorg had je meer capaciteit en lange termijn effect gehad. 'De enige zorg die het OMT en kabinet kunnen leveren is, het zorgen dat dingen kapot gaan: zorg voor een achterstallige ontwikkeling van de jongere kinderen en jong volwassene, zorg voor een slechte fysieke mentale gezondheid, zorg dat er geen de lokale ondernemers, horeca, retail, sportscholen, cultuur meer mogen bestaan en zorg dat multinationals die geen belasting betalen en personeel uitbuit de winnaars zijn'.

Lees ook: Nederland in lockdown: dit zijn de coronamaatregelen, per 19 december

"Dit is volstrekte waanzin. De hele keten van de retail komt in de problemen"

Hans van Tellingen, winkelcentrumonderzoeker Strabo bv

,,Het is van den gekke dat retail en horeca de schade van de onzinnige maatregelen moeten dragen. Er vinden vrijwel geen besmettingen plaats in deze sectoren. Alle retail- en horeca-uitbaters hebben groots ingekocht qua voorraden. Die ze nu niet kwijt kunnen. De steun van de overheid is nog nooit, bij lange na niet, genoeg geweest en het kabinet brengt de ondernemers richting bankroet. Het is niet alleen onethisch, het is ook onnodig" stelt Hans van Tellingen, onder meer winkelcentrumonderzoeker/eigenaar van Strabo bv. ,,En als alles open mag en kan op 14 januari misschien, dan is de kans groot dat dan het coronatoegangsbewijs moet gelden. Wederom een wassen neus, het werkt namelijk niet, maar tevens een beperking van de omzetmogelijkheden tot wel 30 procent. Het kabinet brengt het MKB om zeep. En dat is laakbaar."

,,Huurachterstanden? Zeker. Dus ook financiële problemen bij de verhuurder. Deze worden, onterecht, afgeschilderd als inhalige partijen, maar ook zij hebben rekeningen en leningen te betalen. De hele keten van de retail komt in de problemen. Dus de leveranciers, die krijgen hun geld niet van de retailers, de retailers zelf, die hebben geen inkomsten, en de verhuurders, want retailers kunnen geen huur betalen. De overheid en grote delen van de samenleving snappen dat niet. En zonder retailers in de stad vervalt ook het gemeenschapsgevoel. Het is echt behoorlijk schandalig hoe er met de sector, die het fundament vormt van de maatschappij, wordt omgegaan."

Lees ook: INretail: 'Winkeliers gaan stoppen, andere winkeliers willen de deuren open houden'

"Dit is alweer de eerste misstap van ons nieuwe kabinet"

Won Yip, horecaondernemer

Horecaondernemer Won Yip moet zijn zeven zaken in Amsterdam en Scheveningen vanaf zondag weer sluiten. Hijzelf zegt het wel weer te redden, maar zegt ook: 'het is de doodsteek voor de horeca'.

,,Ze hebben honderd procent gelijk" zegt Won Yip na de persconferentie van zaterdagavond. ,,Maar dan ga ik er wel van uit dat iedereen zich aan de regels houdt. Dat studenten niet bij elkaar gaat zitten en er niet meer dan vier mensen met kerst langskomen. Dat er ook niemand naar België gaat, waar ze nog nadenken over maatregelen, als ik me niet vergis. En dat Schiphol dicht gaat zodat mensen niet nog even snel op vakantie gaan.”

Hij wil maar zeggen: ,,Dit is alweer de eerste misstap van ons nieuwe kabinet. ,Ze luisteren weer naar het OMT. Zijn daar nieuwe mensen bijgekomen? Nee, dat zijn dezelfde mensen die onderdeel zijn van het falende coronabeleid. Zij bepalen wat er wordt besloten. Ik had graag gezien dat ze er wat mensen aan hadden toegevoegd. Een coronagezant, iemand die met zakelijke en medische kennis een beleid uitstippelt.”

'Doodsteek voor horeca'

Volgens Won Yip is deze nieuwe lockdown voor de horeca 'echt een doodsteek'. Afgezien van het financiële deel, de schulden en het gebrek aan omzet. ,,Laten we hopen dat er een goede vergoeding komt voor de voorraden die iedereen heeft ingeslagen. Alle reserveringen moeten weer worden afgebeld. Je kunt wat met take away compenseren maar lang niet alles. Vooral mentaal merk ik nu om me heen: mensen zijn er klaar mee, ze kunnen niet meer.”

Yip zegt de komende lockdown-weken al het personeel aan te houden. ,,We betalen iedereen, dat hebben ze verdiend. En we wachten het af. Maar dit is wel de laatste keer want als het volgend jaar weer zo gaat, staat de AEX op 100 en gaat alles kapot. Dit kun je niet volhouden, ook de Nederlandse staat niet. Mensen kunnen straks echt geen boodschappen meer doen en dan gaat alles stuk. Mensen moeten nu echt leren leven met corona. Hoe vervelend het ook is. Daar heb je iemand voor nodig, die zowel zakelijk als medisch een beleid kan uitstippelen.”

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel: 'Ondernemers willen een nieuwe minister van Economische Zaken die hun taal spreekt'

"Wel in een volle 747 naar Ibiza vliegen om te feesten, maar ik mag mijn sportschool die 100 procent op voorkoming van besmettingen is ingericht niet openen"

Han de Hair, Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) l

,,Ondernemers die ik ken en die in een branche actief zijn die getroffen is, zijn in shock. Dit is niet meer op te brengen. Mensen willen stoppen verkopen, zijn moedeloos, murw, lamgeslagen. Je levenswerk naar de gallemiezen", zo reageert Han de Hair, voorzitter van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES), op het besluit onder meer de sportscholen te sluiten.

,,Het meest wrange zit hem in twee dingen: Hugo de Jonge beweert te pas en te onpas dat we het samen moeten doen. Dat is de gotspe van deze eeuw, komt niemand meer overheen tot het jaar 2100. En het tweede deel is de willekeur waarmee hele bedrijfstakken om zeep worden geholpen. Ik mag wel in een volle 747 naar Ibiza vliegen om daar te gaan feesten maar ik mag mijn sportschool die 100 procent op voorkoming van besmettingen is ingericht niet openen."

,,Bij ons en ook bijvoorbeeld in de horeca waar gegeten wordt is het perfect voor elkaar. Daar komen die besmettingen niet vandaan. Is ook wetenschappelijk te onderbouwen. En deze willekeur leidt tot een ramp voor de vitaliteitsmotor van Nederland, terwijl in landen als België en Spanje de sportscholen als essentieel gezien worden en daarom zo lang als mogelijk open blijven."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws