Nieuws Maatregelen
Ondernemersorganisaties: 'Nu snel om tafel voor plan dat perpectief biedt'
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden 'het triest dat het kabinet opnieuw genoodzaakt is ingrijpende coronamaatregelen te nemen die ondernemers hard treffen' en plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels. Zij hebben wel bereikt dat daar goede compensatie tegenover staat.

Foto: ANP.
Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november
Minstens zo belangrijk vinden de ondernemersorganisaties dat er nu snel een plan komt dat perspectief biedt en voorkomt dat zowel deze als volgende winter de samenleving steeds weer (deels) op slot moet. Ze zijn daarom blij dat het kabinet de uitnodiging van de sociale partners in de Stichting van de Arbeid van vanmiddag om daarover gezamenlijk in gesprek te gaan, heeft aangenomen.
,,Wij willen graag meepraten en meedenken over wat er nodig is, bijvoorbeeld in de zorg, om te kunnen leven met het virus zonder van lockdown naar lockdown te gaan’, aldus voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. ‘Want zonder zo’n plan houden we het met elkaar niet vol. En duidelijk is dat virus voorlopig nog niet weg is." De ondernemersorganisaties zien ook dat het draagvlak voor de coronamaatregelen aan het afbrokkelen is, omdat perspectief ontbreekt en de situatie voor ondernemers zo uitzichtloos wordt.
VNO-NCW en MKB-Nederland plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels.
'Extra coronamaatregelen onvermijdelijk'
VNO-NCW en MKB-Nederland begrijpen dat extra maatregelen gezien de besmettingscijfers en de dreigende code zwart in de zorg onvermijdelijk zijn. Wel plaatsen ze vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels. ‘Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden.’
De sluitingstijd van 17.00 uur is voor onder andere theaters, horeca en bioscopen feitelijk bijna hetzelfde als ‘volledig dicht’, omdat zij het juist van de avonden moeten hebben. Bovendien worden ze verder beperkt door de 1,5 meter maatregel, die betekent dat de bezetting op maximaal een derde van de capaciteit komt. Pijnlijk is sowieso dat veel van de getroffen ondernemers een goede decembermaand om het jaar nog enigszins redelijk af te sluiten, nu kunnen vergeten.
Lees ook: Willemsen (KHN): 'Dit is werken met een pappen-en-nathouden-scenario'
De ondernemersorganisaties zijn wel blij met de meteen door het kabinet toegezegde compensatie. Ondernemers hebben in elk geval deze zekerheid dat ze voor dit kwartaal op hetzelfde pakket kunnen rekenen als in het derde kwartaal. Dat wil zeggen: 100 procent TVL, 85 procent NOW en belastinguitstel. ‘Daar hebben we ons de afgelopen weken steeds hard voor gemaakt, want wat er lag was volstrekt onvoldoende. Na het debat van woensdag was al duidelijk dat de Tweede Kamer ook achter steviger compensatie stond.’
VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen de dringende oproep van het kabinet om thuis te werken, tenzij dat echt niet anders kan.