Nieuws Maatregelen
Prijzenslag om vakantiewerkers: extra uurloon, scooter van de zaak of gratis woonruimte
Zelden was het voor jongeren zo gemakkelijk een goed betaalde vakantiebaan te vinden. In de jacht op tijdelijke werknemers is de concurrentiestrijd zo groot, dat jongeren het werk voor het kiezen hebben. Werkgevers bieden extra salaris om ze binnen te halen.

Chef Matthijs van Kleij van ZafVino in Arnhem brengt het eten zelf naar een gast direct vanuit de keuken vanwege een personeelstekort. Foto ter illustratie. Foto: Rolf Hensel.
Veel bedrijven hebben tijdens corona op hun vaste personeel bezuinigd. De vraag naar tijdelijke krachten is daarom enorm. Sectoren waar werkgevers staan te springen om personeel zijn de horeca, detailhandel en logistiek. Uit navraag bij werkplatforms voor jongeren blijkt dat zij nu bijna overal makkelijk aan de slag kunnen, zo weet het AD te melden.
Er is toch al sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft online bestellen een vlucht genomen in tijden van corona, waardoor bezorgers bijvoorbeeld erg gewild zijn, zegt Bas Klip van uitzendbureau Tempo-Team in Gelderland.
Scooter van de zaak of gratis woonruimte
Alle registers worden opengetrokken om vakantiekrachten binnen te slepen. Zo zijn werkgevers bereid 15 tot zelfs 20 euro netto per uur te betalen voor bijvoorbeeld magazijn- of schoonmaakklussen. Ter illustratie: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg het gemiddelde uurloon voor 20- tot 25-jarigen vorig jaar 13,69 euro bruto.
"Wij hebben het zelf niet meer voor het zeggen. We zijn echt afhankelijk van het personeel dat zich aanbiedt, maar mensen bieden zich niet aan"
Ook komen werkgevers met allerlei extra’s om tijdelijke krachten te lokken. Een uitzendorganisatie in Twentebiedt een elektroscooter van de zaak aan om naar het werk te rijden. Een horecabaas in Winterswijk stelde onlangs gratis woonruimte in het vooruitzicht voor nieuw personeel.
Directeur Pim Graafmans van YoungOnes, een landelijk onlineplatform waar bedrijven tijdelijke banen aanbieden aan jongeren, zag het gemiddelde uurtarief voor de jeugd de afgelopen maanden flink toenemen. ,,Absoluut. Verdiende een jongere die via onze app aan de slag ging een tijdje terug gemiddeld nog 14 euro per uur, nu ligt dat al op 16,50 euro.”
Lees ook: Horeca werft door sluiten test- en priklocaties werkloze GGD'ers
GGD is grote concurrent; horeca-loon is de markt 'uitgeschaald'
Horecabedrijven moeten de lonen bijna wel verhogen, zegt de Nijmeegse horecaondernemer Dennis Dekkers. Hij is tevens voorzitter van de afdeling van Koninklijke Horeca Nederland in Nijmegen en omgeving. ,,Wij hebben het zelf niet meer voor het zeggen. We zijn echt afhankelijk van het personeel dat zich aanbiedt, maar mensen bieden zich niet aan.”
Iets wat hij zelf ook merkt. Om jongeren ‘enthousiaster’ te maken voor een vakantiebaan als afwasser of in de bediening, krijgen zij in sommige gevallen volgens Dekkers zo’n 20 procent extra betaald. ,,Maar dat zit nog ver van het GGD-salaris. Stel dat wij 10 euro betalen, dan zitten zij op 15 euro. De GGD heeft onze salarissen eigenlijk de markt ‘uitgeschaald’, waardoor het niet meer interessant is zomaar terug te gaan naar de horeca. En dat doet pijn.”
Een mbo-student aan de slag bij de GGD in Leiden. De GGD is de grootste concurrent van de horeca in de slag om personeel. Foto: mboRijnland
Gevolgen pas te voorspellen als de arbeidsmarkt stabieler wordt
Wat de hogere uurlonen voor vakantiewerk precies betekenen voor de arbeidsmarkt, vindt vakbond FNV op dit moment lastig te zeggen. Keert voormalig keuken- en bedieningspersoneel dat nu nog voor de GGD werkt straks bijvoorbeeld terug in de horeca? ,,Als de arbeidsmarkt weer wat stabieler wordt, zien we pas echt wat de gevolgen zijn”, zegt een woordvoerder.
FNV geeft wel aan dat buitenlandse seizoenswerkers in principe niet meeprofiteren van de hogere salarissen, omdat zij veelal afhankelijk zijn van uitzendbureaus. De vakbond pleit daarom ook voor hen voor een minimumloon van 14 euro per uur vanaf 18 jaar.