Nieuws Maatregelen

ANVR: 'Reisorganisaties kunnen deze zomer zelf testen op corona'

Het zou niet meer dan logisch zijn om reisorganisaties coronatesten te laten afnemen voor vertrek. Dat zegt koepelorganisatie ANVR in een eerste reactie op de brief van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer over het al dan niet vergoeden van coronatests voor vakantiegangers.

Van onze redactie 3 juni 2021

Vakantiedagen opnemen

Met de zomervakantie voor de deur wil het kabinet de kosten voor de tests voor de heenreis van vakanties vergoeden in de periode van 1 juli tot en met 31 augustus. Daarmee is 350 miljoen euro gemoeid. Kosten voor een test voor de terugreis worden niet vergoed. Verder wordt aangegeven dat nog niet helemaal duidelijk is wie verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de tests.

Lees ook: 'Verdubbeling boekingen' en 'enorme online drukte' bij reisorganisaties

ANVR wil dat kleinere reisorganisaties ook kunnen testen

Wordt de regie in handen gegeven van de reisbranche, dan kamp je met het probleem dat niet alle reisorganisaties een eigen testinfrastructuur hebben, beredeneren de ministers. Daarmee zou deze werkwijze door Europa als staatssteun kunnen worden gezien.

Volgens ANVR kan daar geen sprake van zijn. Waar grote reisorganisaties eigen testcontacten en -contracten hebben, maakt de ANVR zich ook hard voor kleinere reisorganisaties om dit geregeld te krijgen. Dit om er zeker van te zijn dat die niet hun positie verliezen.

Geen coronapaspoort, dan alles vergoeden

Ligt het aan de ANVR dan worden overigens alle testkosten vergoed, zolang er geen akkoord is over een coronapaspoort. De organisatie is nog in overleg met het kabinet om te bezien hoe een en andere geregeld kan worden. De ANVR waarschuwt dat vakanties voor gezinnen bijvoorbeeld veel duurder en mogelijk onbetaalbaar worden als zij volledig voor de testkosten moeten opdraaien.

Drie mogelijkheden voor opzetten testcapaciteit

Het kabinet heeft voor de uitvoering van het testen naar drie mogelijkheden gekeken. Aan alle drie zitten haken en ogen.

  1. Reisorganisaties testen laten afnemen en hen daarvoor te compenseren. Zij hebben immers al een testinfrastructuur.
  2. Een aanbesteding, maar dat duurt doorgaans vier tot zes weken. Het is dan maar de vraag of het op tijd rond is voor de vakantieperiode die het kabinet voor ogen heeft.
  3. De overcapaciteit van de GGD’en te gebruiken. Daarbij is de vraag of die voldoende kan zijn om aan alle vraag te voldoen. Zo niet, dan moet er alsnog commerciële testcapaciteit worden ingezet. Daar komt bij dat de GGD’en betwijfelen of deze vorm van testen ,,valt onder de doelstelling van de GGD (publieke gezondheidszorg)".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws