Nieuws Maatregelen

Reiswereld op omvallen: ‘Nog één mislukte zomer en het is klaar’

Het faillissement van D-Reizen staat niet op zichzelf, de hele reiswereld wankelt. En zelfs als we weer op stap mogen, is de kans groot dat er deze zomer helemaal geen reizen beschikbaar zijn. ,,Mijn vak gaat naar de knoppen.''

Redactie Het Parool 8 april 2021

Reizen vakantie koffer mondkapje corona

Foto's: Shutterstock.

'Met pijn in ons hart moeten wij u mededelen dat het faillissement voor ons reisbureau is uitgesproken. Het doet ons onbeschrijfelijk veel verdriet dat ons avontuur hier stopt; dat we niet meer kunnen doen wat we het liefste doen en wij uw droomreis niet meer kunnen verwezenlijken.’

Net de veertig niet gehaald. Griekenlandspecialist Interfact Travel, dat met vijf mensen vanuit De Pijp in Amsterdam kleinschalige pakketreizen naar onontgonnen Griekse plekjes aanbood, had het altijd goed voor elkaar. Tot vorig jaar de coronacrisis uitbrak. ,,In feite zijn er sinds eind februari 2020 geen inkomsten meer geweest,'' aldus de curator in Het Parool.

Maar de kosten liepen door. Niet alleen de vaste lasten, maar ook klanten die geld of vouchers kregen omdat hun reis was geannuleerd.

Lees ook: D-reizen failliet, ANVR vreest voor domino-effect

,,Interfact heeft zoveel mogelijk gedupeerden uitbetaald, maar op enig moment was dit niet meer haalbaar. De gevolgen van het coronavirus en het gebrek aan perspectief, heeft ertoe geleid dat de eigenaar faillissement heeft aangevraagd,'' schrijft de curator. Een doorstart wordt niet eens geprobeerd. Gedupeerde klanten worden door garantiefonds SGR geholpen.

Ook de groten in de reiswereld wankelen

Niet alleen de kleintjes in de reiswereld wankelen. Dinsdag 6 april ging gigant D-reizen failliet. De vakantieverkoper, opgericht door supermarktfamilie Van den Broek (van Dirk) kan miljoenen euro’s aan reisvouchertegoed niet aan gedupeerde vakantieboekers terugbetalen. Omdat het zelf geen pakketreizen samenstelt, maar die van partijen als TUI of Corendon verkocht, heeft het nauwelijks toegang tot het voucherfonds dat de Nederlandse overheid vorige week instelde.

Ook Corendon zat met smacht op dat fonds te wachten, met 20.000 tegoedbonnen die nog te gelde gemaakt moeten worden. ,,Het voucherfonds is er niet voor niets,” zegt topman Steven van der Heijden van Corendon. ,,Wij lenen er nu maximaal van, 50 miljoen euro. Daarnaast hebben we extra bankfinanciering geregeld. We hebben het maximale gedaan. Daarmee hebben we ons voortbestaan zeker gesteld.”

''Overheidshulp is mooi, maar wij moeten nu omzet maken. Duitsland heeft al een luchtbrug naar Mallorca. En wat doen wij?''

Hans Mosselman, Solfly

Pakketreisaanbieders: 50 tot 80 procent minder omzet

,,We zijn geen TUI, dat 4 miljard euro krijgt van de Duitse overheid of Sunweb met een kapitaalkrachtige moeder. Onze aandeelhouders (waaronder Van der Heijden zelf) hebben zich persoonlijk garant moeten stellen.” Ook is het hotelbezit van Corendon verpand.

Daarmee zijn de problemen niet voorbij. Omdat de vooruitzichten over de aanpak van het virus in Nederland onzeker blijven, zijn de vooruitzichten voor reisbedrijven somber. Voorzitter Frank Oostdam van branchevereniging ANVR denkt dat pakketreisaanbieders dit jaar 50 tot 80 procent minder omzet maken dan in 2019. ,,Geen enkel bedrijf houdt het een jaar vol zonder inkomsten. Als we een tweede mislukte zomer krijgen, dan is het klaar.”

Geen zicht op versoepelingen reisbranche

,,We kunnen geen kant op,” zegt ook reisveteraan Hans Mosselman van Solfly, eerder van Sudtours (nu Sunweb) en vakantievlieger Dutchbird. ,,Overheidshulp is mooi, maar wij moeten nu omzet maken. Duitsland heeft al een luchtbrug naar Mallorca. En wat doen wij? Wij gaan met het Songfestival door. Mijn vak gaat naar de knoppen. Soms denk ik: je bent nu 70, ben je wel goed bij je hoofd?”

,,Nederland zet sinds vorig jaar alles op oranje, terwijl er gebieden in Zuid-Europa zijn waar nauwelijks corona is. Dat is op het misdadige af, de hele economie daar draait op toeristen. Mijn zoon heeft voor Solfly vier weken op La Palma gezeten. Nul besmettingen. Die had een wereldtijd.”

'Bijna iedereen wil met vakantie maar niemand boekt'

Omdat het kabinet nauwelijks duidelijkheid geeft over de plannen voor het versoepelen van reisbeperkingen na 15 mei, wordt er nauwelijks geboekt. ,,Bijna iedereen wil met vakantie maar niemand boekt. Voor de meivakantie hadden we heel veel klanten, die moesten we allemaal afbellen. Dat doet zoveel pijn, ook voor de klanten. De verwensingen die we naar ons hoofd krijgen, die wil ik niet herhalen. Terwijl wij er niets aan kunnen doen. Dit moet echt ophouden. We zijn aan het einde van ons Latijn.”

,,Als je nu de accountants laat kijken, zijn alle reisbedrijven technisch failliet. We moeten met zijn allen de tijd krijgen om weer reizen te verkopen, omzet te maken zodat we onze rekeningen kunnen betalen. Maar dan moet het kabinet ons wel lucht geven.”

''Nu is er nog steun, straks komen de uitgestelde facturen, belastinguitstel en de schulden bij banken en het voucherfonds''

Steven van der Heijden, topman Corendon

Schaalvergroting beste manier om te bezuinigen

Corendonbaas Van der Heijden, eerder topman van reisgiganten TUI en Thomas Cook, verwacht dat de crisis de consolidatie in de reisbranche alleen maar zal aanjagen. ,,De beste manier om te bezuinigen is schaalvergroting. Groot wordt groter. Wie nu wil groeien, kan relatief goedkoop aan slachtoffers komen.”

,,Nu is er nog steun, straks komen de uitgestelde facturen, belastinguitstel en de schulden bij banken en het voucherfonds. Wij denken die te kunnen betalen, maar of dat voor kleinere organisaties ook geldt, is de vraag. Als er een waterval aan problemen komt, is dat sneu. Maar als de overheidssteun stopt, gaat een behoorlijk deel van de reisbedrijven alsnog over de kop.”

Lees ook: Reisbranche nog niet gered door voucherfonds: 'Met tweede mislukte zomer is het klaar'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws