Video Maatregelen
Videoboodschap schoenenretailer Anke Griffioen: 'Nu is het klaar. Er móet ander beleid komen'
Nog een noodkreet van een ondernemer die door de huidige coronamaatregelen op omvallen staat. Waren het vorige week vooral kappers die op hun onvrede lieten blijken, dit weekend was het onder meer schoenenretailer Anke Griffioen die via social media op video haar verhaal deed. 'De winkels moeten 3 maart weer open. We zijn tot het gaatje gegaan door steeds maar weer offers te brengen, maar nu is het klaar. Er móet ander beleid komen.'
‘Ja, beste mensen. Het is fantastisch weer, de eerste mooie lentedag en dus redenen genoeg voor vrolijkheid. Normaal gesproken zou dit ook een goeie shopdag zijn waarbij klanten kunnen proeven van de nieuwe collectie.’ In de bovenstaande, intussen veelbekeken video bezigt Griffioen deze zin als introductie van haar boodschap. Puur om aan te geven dat ze als eigenaar van Caland/Schoen opnieuw misgrijpt op een dag die doorgaans rendabel voor haar is. De retailer, die eveneens bestuurskundige/filosoof en adviseur voor retail- en gebiedsontwikkeling is, zegt in het vervolg van haar betoog dat de 'zeer ongelijke verdeling van de kosten van dit beleid niet meer te rechtvaardigen is'.
Om het grote probleem van retailers zoals Griffioen helder op tafel te krijgen, schetst ze een situatie die laat zien hoe groot de verliezen zijn en hoe deze tot stand komen. ,,In de schoenenbranche heb je bij 100.000 euro omzet circa 94.000 euro aan kosten en maak je 6.000 euro winst. Bij een omzetdaling van 100.000 euro ontvangen we 14.000 euro overheidssteun. Dus bij 100.000 euro omzetdaling komen we alsnog 80.000 euro tekort. Dit kan een gezond bedrijf een paar maanden dragen, maar niet langer dan een jaar. En dat jaar is nu voorbij.”
'Ik ben marktleider in grote schoenen waardoor iedereen dacht dat de crisis voor mij als specialist wel mee zou vallen. Dat is dus niet zo. Door de crisis vertonen klanten ander gedrag en daar horen anderen behoeften bij'
Rake klappen al in de eerste coronagolf
Waar veel retailers van buiten de Randstad volgens Griffioen pas in de tweede besmettingsgolf in de problemen raakten, ving zij al tijdens de eerste golf rake klappen. ,,Ik ben marktleider in grote schoenen waardoor iedereen dacht dat de crisis voor mij als specialist wel mee zou vallen. Dat is dus niet zo. De animo voor nieuwe schoenen en kleding is sterk verminderd omdat er simpelweg geen feestjes en bijeenkomsten meer zijn. Door de crisis vertonen klanten ander gedrag en daar horen anderen behoeften bij. Uit de cijfers over 2020 lijkt de economische schade mee te vallen, maar wie de deksel van de retail verder optilt, ziet dat bepaalde branches zoals de mode-, schoenen- en sportbranche extreem zwaar geraakt zijn. Met name in de Randstad. Ik heb daar twee winkels en vanaf maart zie je al gelijk enorme omzetdalingen.”
'Dit is hét moment om met deze boodschap te komen'
,,Dit is hét moment om met deze boodschap te komen. Het is inmiddels een jaar geleden dat we met het virus te maken kregen en dus kunnen we nu reflecteren op de manier waarop de bestrijding heeft plaatsgevonden. Bovendien hebben we over twee weken landelijke verkiezingen en in de aanloop daarnaartoe zou ik dan ook maar wat graag een nationaal covid-dialoog willen voeren. Ik wil dat het kabinet gaat doen wat wij als ondernemers ook steeds moeten doen, namelijk aanpassen. Het kabinet moet verschillende scenario’s doorrekenen, keuzes helder onderbouwen en de lasten eerlijk en effectief verdelen.”
'Dialoog op NPO met Herstel NL, VNO-NCW en Red Team'
Griffioen pleit voor dialoog op NPO waarin Herstel NL, VNO-NCW en het Red Team in gesprek gaan met de betrokken ministers. De retailer verwijt demissionair premier Mark Rutte lef en goed leiderschap.
,,Ik heb rapporten van het Red Team gelezen en half oktober uitgebreid contact gehad met epidemioloog Arnold Bosman. Hij zei toen tegen mij: ‘Anke, ik snap dat jij je winkel open wilt houden, maar de beste strategie is om de winkels nu een maand lang te sluiten en daarbij gedegen bronnen- en contactonderzoek te doen’. Die optie heb ik met een aantal betrokken ondernemers in Rotterdam besproken en na enige aarzeling bleken zij ervoor open te staan als het écht waar was wat Bosman had gezegd.”
,,Wat ik probeer te zeggen is dat Den Haag dit zelf had kunnen oppakken als ze het lef hadden gehad. Als ze naar het Red Team en andere deskundigen hadden geluisterd. Regeren is vooruitzien. Rutte had ons destijds de nare boodschap moeten brengen dat de winkels dicht moesten. Dát is besturen. De feiten lagen op tafel. Ik snap dat het draagvlak er toen niet of nauwelijks was, maar een echte bestuurder creëert dat draagvlak. Kijk eens waar we nu zijn. Er wordt ons gevraagd om nog langer vertrouwen te hebben in deze slechte aanpak. Leg het mij uit! Als ik goed begrijp waarom bepaalde keuzes worden gemaakt, dan doe ik wat mij gevraagd wordt. Maar ik snap het niet meer. En daarom vraag ik nu aan Rutte waarom ik mijn bedrijf moet opofferen terwijl het kabinet maar blijft blunderen.”
Lees ook: Ook Kapper Sonja mogelijk weer open: 'Blij, maar toch ook twijfels'
'3 maart open is reëel'
Als het aan Griffioen (op de foto hieronder) ligt, gaan de winkels dus 3 maart weer open. Hetzelfde geldt voor de horeca en de cultuursector. Maar is dat wel reëel? Ja, zegt de eigenaresse van de 106 jaar oude schoenenwinkel. Ze denkt daarbij aan winkelen op afspraak. ,,Rutte begrijpt ondertussen ook wel dat hij het niet kan verkopen om de winkels nog langer dicht te houden. We moeten met elkaar in gesprek gaan over de manier waarop we invulling geven aan de uiteindelijke oplossing.”