Nieuws Maatregelen
Dit bedrijf wil herziening van NOW-regeling en schrijft open brief aan ministeries
Via een open brief aan verschillende ministeries en Tweede Kamerleden heeft Eduard Schaepman als ceo van Tribes (aanbieder van kantoren en flexwerkplekken) gevraagd om de NOW-regeling te herzien, zodat het bedrijf ook in aanmerking komt voor het steunpakket. Hij luidt de noodklok om te voorkomen dat er onnodig veel banen in Nederland op de tocht komen te staan.

Tribes-ceo Eduard Schaepman schreef een open brief aan politiek Den Haag. Hij wil de NOW-regeling herzien hebben. Foto: Tribes
'Er staan meer dan 100.000 banen op de tocht doordat de NOW-wetgeving niet juist voorziet in de voorwaarden van de subsidie i.v.m. de Groep en moeder-dochterrelatie’, zo begint de brief. Hiermee doelt Schaepman op het feit dat voor de NOW onder concern door de NBA ook als een moeder-dochterrelatie wordt gezien. Daardoor wordt de omzetdaling van Tribes niet beoordeeld als op zichzelf staande entiteit, maar wordt er op het hoogste niveau geconsolideerd.
Omzetdaling van tenminste 20 procent aantonen 'praktisch onhaalbaar'
Om dat te bewerkstelligen, zal een bedrijf hoge accountingskosten moeten maken die hoger kunnen uitpakken dan dat er aan subsidie zou worden uitgekeerd, helemaal wanneer het om een buitenlands moederbedrijf gaat, zoals in het geval van Tribes. De consequentie daarvan is dat het praktisch onhaalbaar is een omzetdaling van tenminste 20 procent aan te tonen, en veel bedrijven niet in aanmerking komen voor de regeling. Daarvan zijn niet alleen de werkgevers de dupe, maar ook de werknemers.
"Als je eenmaal die aanvraag wilt gaan indienen, lees je pas hoeveel voorwaarden en restricties er nog bij komen kijken"
Het gevolg van alle voorwaarden en restricties op de regeling, is dat veel bedrijven die in een moeder-dochterrelatie zitten, werknemers zullen moeten ontslaan om te kunnen overleven. Deze werknemers zullen vervolgens bij het UWV aankloppen en een uitkering ontvangen. De steun die de bedrijven wordt ontzegd door hen op het allerhoogste niveau te beoordelen, wordt dan als UWV-steun uitgekeerd.
Nauwelijks nog aanvragen voor nieuwe kantoren
Ook bij Tribes heeft dit gevolgen: ‘Als aanbieder van flexibele kantoorruimte en vergaderzalen hebben we een flinke klap gehad. De omzet van vergaderzalen stortte in, en we krijgen nauwelijks aanvragen voor nieuwe kantoren. Om die klap op te vangen hebben we al stappen genomen, zoals het sluiten van een tweetal vestigingen en het niet verlengen van tijdelijke contracten, maar we willen voorkomen dat er onnodig veel banen op de tocht komen te staan’, aldus Schaepman in zijn brief.
Communicatie omtrent NOW-regelingen 'misleidend'
Schaepman vindt dat de communicatie omtrent de NOW-regelingen misleidend is. ‘Je kunt geen krant openslaan of nieuwsuitzending volgen zonder te lezen: als je 20 procent of meer omzetdaling hebt, dan gaan we je helpen. Maar als je eenmaal die aanvraag wilt gaan indienen, lees je pas hoeveel voorwaarden en restricties er nog bij komen kijken. Daardoor vallen een hoop bedrijven alsnog buiten de boot.'
Schaepman hoopt dan ook dat hij met zijn brief en appel een herziening van de voorwaarden teweeg kan brengen, waardoor Tribes alsnog aanspraak kan maken op de steunpakketten.
Over Tribes
Tribes is aanbieder van flexibele werkplekken, kantoren, vergaderzalen en virtual offices. Het is in 2015 opgericht door Eduard Schaepman en Jasper Bekkering en in deze korte tijd heeft het bedrijf 21 vestigingen geopend in Nederland, België en Duitsland.