Nieuws Maatregelen
Shoppen op afspraak steeds vaker niet nageleefd, winkeliers kiezen voor omzet
Om de middenstand toch nog iets te laten verdienen, is winkelen op afspraak mogelijk. Dat blijkt voor winkeliers én klanten voor geen meter te werken. ,,Die minimaal vier uur wachten tussen afspraak en bezoek is een ‘killer’.”

Inge van den Broek, eigenaresse van herenmodezaak By Inge in Den Bosch, weigert dief van haar eigen portemonnee te zijn. Foto: Marc Bolsius
Vriendinnen Charlotte (20), Cheyenne (20) en Amalia (21) sjouwen met volle tassen door het centrum van Den Bosch. ,,Of wij toch een beetje aan het funshoppen zijn? Eigenlijk wel”, geeft het drietal uit Den Bosch en Boxtel lachend toe. ,,We hebben het netjes gedaan. Gisteren eerst allemaal apart, voor hetzelfde tijdstip een afspraak gemaakt en vandaag zo veel mogelijk op 1,5 meter gebleven”, zegt Charlotte. Amalia: ,,Hoe samen weer shoppen voelt? Heel fijn. De Bossche markt, de winkelende mensen; we hebben het gemist.”
Veel niet-essentiële winkels blijven nagenoeg leeg
Minstens vier uur van tevoren een afspraak maken, op 1,5 meter blijven, alleen winkelen en niet funshoppen, één persoon per 25 vierkante meter. Shoppen anno 2021 is vergeven van regeltjes, schrijft Brabants Dagblad. Het is in de weekenden te merken. Veel niet-essentiële winkels zijn en blijven nagenoeg leeg.
,,Het is stil in Den Bosch. Mijn zaak is ’s middags enkele uren open”, zegt Inge van den Broek van het mannenmodewinkeltje By Inge. ,,Er is vandaag één klant zonder afspraak in mijn zaak geweest. Die vier uur tussen afspraak en winkelbezoek werkt niet. Zeker als het niet druk is, kom je vrijwel overal zonder iets af te spreken toch binnen. Als we dat niet doen, zijn we een dief van onze portemonnee. Ik heb deze week nog niets staan. Het is hard, maar ik red het wel. Ik heb geen personeel en wel een man die een baan heeft. Ik ben bang dat er straks als het winter wordt veel leegstand is.”
"De winkeliers die ik sprak, hebben moeite met die vier uur die tussen afspraak en het winkelbezoek moeten liggen. Die wachttijd slaat ook nergens op. Waarom geen half uur of een uur"
Lees ook: Winkelen op afspraak mislukt: 'Schrap extra beperkingen winkels'
Aantal niet-nagekomen winkelafspraken loopt op tot wel 30 procent
De Raad Nederlandse Detailhandel en INretail lieten eerder weten dat zo’n 10 procent de online of telefonisch gemaakte afspraak niet nakomt. Bij grote, anoniemere winkelketens zoals de Hema of de Action, loopt het aantal mensen dat niet komt opdagen soms op tot zo’n 30 procent. ,,Schandalig”, zegt Van den Broek. ,,Maak dan geen afspraak als je toch niet komt.”
,,Het gebeurt, maar de meeste klanten bellen wel af”, aldus Joep van den Assem van de gelijknamige schoenenzaak op de Pensmarkt. ,,De eerste week hadden we veel afspraken. Je merkt na een dikke maand wel dat het systeem niet werkt. We houden die vier uur in de gaten, maar we moeten ook schoenen verkopen om onze omzet te halen. We knijpen weleens een oogje dicht als er mensen bij de ingang staan en horen dat andere winkeliers dat ook doen. Die minimaal vier uur wachten tussen afspraak en bezoek is een killer.”
Alsof er geen corona in Noord-Holland meer is
In het centrum van Schijndel (foto onder) kan je op een doordeweekse middag zowat een kanon afschieten. ,,Ik was in het paasweekend in Volendam. Daar loopt iedereen de winkels in en uit alsof er geen corona in Noord-Holland meer is”, zegt Angélique van der Steen van cadeauwinkel Steengoedkado. ,,In mijn winkel mag ik 48 mensen ontvangen. Dat aantal halen we bij lange na niet met die 4 uur tussen afspraak en bezoek. Mensen aan de deur klagen er ook over. We noteren de naam. Die mensen hebben hier dan meteen een afspraak. Dat doet zowat iedere ondernemer. Je moet de verantwoordelijkheid bij de winkeliers leggen.”
Voorzitter Suzanne Schuurmans van Ondernemers Centrum Boxtel maakt een belronde langs vier kledingzaken, één sportzaak en de Hema. ,,Ik maak eruit op dat het zelden voorkomt dat klanten in Boxtel helemaal niet komen opdagen voor hun winkelafspraak”, zegt ze. ,,Misschien heeft dat te maken met het dorpse, het ons-kent-ons-gevoel. Ik denk dat het in de stad anders is. De winkeliers die ik sprak, hebben moeite met die vier uur die tussen afspraak en het winkelbezoek moeten liggen. Die wachttijd slaat ook nergens op. Waarom geen half uur of een uur?”
'Ondenkbaar en onhaalbaar dat middenstanders zich aan die vier uur houden'
,,Het is ondenkbaar en onhaalbaar dat alle Boxtelse middenstanders zich aan die vier uur houden”, vervolgt Schuurmans. ,,Als je één persoon in je winkel hebt, terwijl er eigenlijk twaalf mensen binnen mogen zijn, waarom zou je die klant aan de deur dan zo lang laten wachten? Ik hoorde dat mensen liever geen afspraak willen maken, omdat ze zich dan bijna verplicht voelen iets te kopen. Je neemt immers de plek van iemand anders in.”
"Soms schalt er een megafoon door de winkel. Iemand roept dat de tien of twintig minuten verstreken zijn. Je kijkt steeds op je horloge"
Lees ook: Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs
Winkelen op afspraak wordt als 'niet ontspannen' ervaren
Zo redeneren klanten Jack Uyleman en Louise Vrehe uit Drunen niet, maar onder druk iets moeten kopen, vinden ze ook niet prettig. Vrehe: ,,Ik heb gekeken in kledingzaken, maar nog niets gekocht. Ik vind de tijd om zorgvuldig iets uit te zoeken vaak te krap. Soms schalt er een megafoon door de winkel. Iemand roept dat de tien of twintig minuten verstreken zijn. En dan die vier uur wachten, hè? Je kijkt steeds op je horloge.”
,,Het is niet ontspannen”, vult Uyleman aan. ,,Je voelt je inderdaad verplicht om iets te kopen. Ik heb zelf een kapperszaak. We werken al jaren op afspraak. Het is een ramp als mensen niet komen opdagen. Dat gebeurt bij de kapper gelukkig niet of nauwelijks.”