Blog Maatregelen
Cor Molenaar: 'Solidariteit kun je niet afdwingen met extra belasting'
Als het aan het CDA ligt moeten bedrijven die profiteerden van de coronacrisis extra belasting betalen om andere ondernemers te helpen. Retailexpert Cor Molenaar, die wel eerder pleitte voor een solidariteitsfonds, is niet te spreken over het idee. Solidariteit moet je niet afdwingen, schrijft hij in zijn blog. Het is maar de vraag of de belastingen terechtkomen bij bedrijven die het nodig hebben.

De solidariteitsgelden moeten ervoor zorgen dat veel bedrijven mee kunnen in de nieuwe werkelijkheid. Dat dit gebeurt is geen garantie met extra belastingen, zegt Cor Molenaar. Beeld: Shutterstock
Solidariteit is het bewustzijn dat alhoewel individuen verschillende taken, interesses en waarden hebben, de orde en samenhang van de maatschappij afhangt van het elkaar kunnen vertrouwen voor het uitvoeren van die specifieke taken. Dit houdt in dat individuen inzien dat het verdedigen of het verder helpen van andermans belangen uiteindelijk in het belang van het individu zelf is. Het kan daarmee bijdragen aan de sociale cohesie. (Bron: Wikipedia).
Met deze definitie in het achterhoofd heb ik in januari dit jaar in de kranten een oproep gedaan voor een solidariteitsfonds. De winnaars van de coronacrisis storten hierbij (vrijwillig) geld op een fonds om de getroffenen te helpen, zoals mode- en schoenenwinkels en horeca. Dit moet op lokaal niveau, omdat hiermee de zekerheid bestaat dat het geld bij de juiste partijen terecht zal komen. Bedrijven (de winnaars) waren terughoudend en dus gebeurde er niets, ondanks al het leed bij retail en horeca.
Enthousiasme over solidariteitsfonds
CDA-minister Hoekstra vond het destijds een sympathiek idee toen hij ermee geconfronteerd werd, maar wilde er na de verkiezingen pas over nadenken (!). Dit was bijna twee maanden voor de verkiezingen. Bovendien moest de solidariteit er volgens hem via een extra belastingheffing komen. Wat een onbegrip en gebrek aan inlevingvermogen.
Zelfs bij talkshow Beau werd het onderwerp aangekaart door de hoofdredacteur van het AD, Hans Nijenhuis. Unaniem werd het een goed idee gevonden, juist door de lokale en gerichte steun.
Lees ook: CDA: extra belasting voor bedrijven met forse coronawinst om mkb te helpen
Het onderwerp komt weer ter sprake nu het CDA met een voorstel komt voor een extra belasting voor bedrijven die profiteerden van de crisis. Solidariteit moet worden 'afgedwongen' via belastingen. Nu staat de effectiviteit van de Belastingdienst al volop ter discussie, daarnaast is het de grote vraag wat er met deze heffing echt gebeurt. De Belastingdienst maakt ook kosten, het geld verdwijnt ergens in een zwart gat of wordt aangewend voor de grote bedrijven (lees: KLM, Booking.com en andere). De kleine ondernemer, die zwaar in de schulden zit, ontvangt waarschijnlijk weer niets omdat deze niet aan de regels voldoet die in Den Haag zijn opgesteld.
''Tijdelijke belastingheffingen hebben een algemeen karakter, kosten geld en komen nooit terecht waar de pijn is''
Het kan zo eenvoudig zijn. Lokale supermarkten dragen bij aan het lokale noodfonds. De ondernemersvereniging of soortgelijke verenigingen van lokale ondernemers weten precies waar de pijn zit, zeker met ondersteuning van de gemeente. Dit zorgt voor lage uitvoeringskosten en de zekerheid dat zij die lijden geholpen worden. Sociale cohesie heet zoiets. Grote webwinkels betalen dan een generieke heffing over de extra omzet om ook winkelketens en horecaondernemingen te steunen (niet winsten, maar extra omzetten zijn de basis).
Momentum voor solidariteitsbelasting is voorbij
Volgens zorgminister Hugo de Jonge zal na 1 september de situatie in Nederland weer normaal zijn. De solidariteitsbelasting komt er echt niet meer dit jaar, als deze er al komt. Er zijn al veel andere perikelen in politiek Den Haag en eigenlijk is het nu ook te laat, het momentum is voorbij. De politiek heeft het laten afweten, maar de politiek kan zich ook niet inleven in de echte situatie bij de retail en horeca. De vele kleine zelfstandige ondernemers, die het huis en pensioenreserves hebben moeten opeten. De extra hulp moet nu komen in een transitievergoeding, in steun bij aanpassingen in de winkelstraat, de winkel, de horecagelegenheid en IT-faciliteiten. Zodat ondernemers beter worden in het inzetten van mobiel internet en technieken als machine learning.
Ook dit moet lokaal opgepakt worden, na sluitingstijd. Daar moet geld voor komen zodat deze ondernemers weer kunnen investeren (zonder terugbetaalplicht) in de nieuwe realiteit. Niet met Haagse regels of hulp aan de grote ketens, maar gewoon bij de ondernemers in vele dorpen en stadjes. Consultants moeten bereid zijn om kosteloos of tegen sympathieke vergoedingen deze ondernemers te helpen. De solidariteitsgelden moeten de basis leggen voor de nieuwe werkelijkheid en ervoor zorgen dat klanten weer willen kopen. De bedragen kunnen door bedrijven vrijwillig maar met naam en toenaam worden gestort op het fonds. Ook elkaar helpen op een andere wijze dan financieel zou al veel bijdragen.
Tekst gaat verder onder foto
Retailexpert Cor Molenaar.
Extra coronabelasting te algemeen
Tijdelijke belastingheffingen hebben een algemeen karakter, kosten geld en komen nooit terecht waar de pijn is. 'Tijdelijk' in politieke termen betekent ook 'voor altijd'. Het kwartje van Kok is daarbij misschien wel het meest in het oog springende voorbeeld.
Dus politiek: kom uit je Haagse binnenkamers en ga het land in. Kijk naar de sociale cohesie in veel plaatsen, juist buiten de Randstad, en faciliteer het menselijke gevoel. Stort ook mee in de lokale solidariteitsfondsen, geef het goede voorbeeld. Een betere stimulans voor de economie is bijna niet mogelijk.