Nieuws Maatregelen
30 procent van sportschoolklanten zegde afgelopen jaar abonnement op
Sportscholen verloren sinds het begin van de coronacrisis zo'n 30 procent van hun klanten, meldt brancheorganisatie NL Actief. Ze verwachten de komende tijd nog rode cijfers te schrijven, maar zien wel beterschap wanneer alle maatregelen vervallen.

Een medewerker maakt een fitnessapparaat schoon in de zomer van 2020, toen de sportscholen weer tijdelijk opengingen. Foto: ANP
Als alles goed gaat, mogen sportscholen volgende week woensdag weer de deuren openen. Wel mogen er maximaal twee personen samen sporten, moet er gereserveerd worden en zijn er maximaal dertig personen per ruimte welkom. Uitbaters zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen, al verwachten ze in de eerste maanden geen geweldige cijfers.
,,Het punt waarop sportscholen break-even draaien ligt erg hoog omdat er veel vaste lasten betaald moeten worden", zegt Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief op NU.nl. ,,Bij de meeste fitnesszaken ligt dat op achthonderd klanten per maand en het is moeilijk om dat op dit moment te halen."
Lees ook: Stap twee openingsplan: alle aangekondigde versoepelingen op een rijtje
Populariteit van buitensport kost sportscholen abonnees
Winst zullen de fitnessclubs dus nog niet meteen draaien, denkt Wouters. 30 procent van de klanten zegde dan ook al het abonnement op uit onzekerheid over wanneer de sportclubs weer zouden openen of omdat ze buitensport ontdekt hebben. Volgens de sportorganisatie NOC NSF heeft 50 procent van de mensen de sportkledij intussen volledig aan de haak gehangen.
Om die reden is NL Actief een campagne gestart om nieuwe klanten te trekken en werkgevers ervan te overtuigen hun personeel vaker tijdens het werk te laten sporten. ,,Vroeger lagen de piekmomenten altijd 's ochtends en 's avonds", zegt Wouters. ,,Maar als mensen ook tijdens het werk gaan sporten is er meer spreiding, wat belangrijk is tijdens deze coronacrisis. En ook bedrijven worden er beter van als hun werknemers, die nu de hele dag stilzitten, vaker aan sport doen." De vereniging is daarover in gesprek met de werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW.
Sportschool is meer dan alleen een plek voor bodybuilders
Wanneer alle coronamaatregelen opgeheven worden, zien de sportclubs hun toekomst wel rooskleuriger in. ,,We merken dat mensen graag willen gaan sporten, maar we moeten ons imago wat aanpassen. Veel mensen denken bij sportscholen nu nog aan bodybuilders met veel spieren, maar tegenwoordig organiseren we ook wandelingen en geven we lessen over gezonde voeding", zegt Wouters.
''Ook bedrijven worden er beter van als hun werknemers, die nu de hele dag stilzitten, vaker aan sport doen''
Voor een personeelstekort vrezen de fitnessclubs niet. Door de NOW-steun voor loonkosten konden de meeste werknemers tijdens de lockdown aanblijven. De vacaturesite Indeed zag sinds januari wel een stijging in het aantal vacatures bij sportscholen en die versnelt sinds maart.