Video Maatregelen
Talkshow: drie mkb-ondernemers over hun coronacrisis
Drie mkb-ondernemers waren vorig jaar, middenin de coronacrisis en vlak voor de verkiezingen, te gast in onze talkshow De Ondernemer Kiest. De horecaondernemer had toen al zijn pensioen opgemaakt. De schoenenverkoper had een tweede hypotheek afgesloten en de eigenaar van twee kledingzaken kwam online nog niet verder dan tien procent van zijn omzet. Nu, met gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, kwamen ze opnieuw langs in het Ondernemershuis.
Dit zijn de ondernemers in de talkshow
Anke Griffioen is eigenaar van Caland Schoen in Rotterdam. Alex Verburg heeft de restaurants Gusto en Oliva in de regio Rijnmond. Daan Broekman is mede-eigenaar van De Rode Winkel en Thom Broekman mode in Utrecht. Gastheer in het Ondernemershuis in Den Haag is Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor ondernemers.
De presentatie is in handen van Thomas Hendriks, creative director bij De Ondernemer.
Om met het goede nieuws te beginnen: de drie ondernemen nog steeds en ze zijn niet van plan om te stoppen. Daarmee is lang niet alles gezegd natuurlijk, want in de talkshow vanuit het politieke centrum van Den Haag klinkt veel kritiek op de mensen die om de hoek, in en rond het Binnenhof, de steunpakketten en maatregelen organiseren. Diezelfde mensen hebben deze week van Hans Biesheuvel van ONL het ‘mkb herstelplan’ ontvangen.
,,Iedereen heeft wel door dat ondernemers gigantisch veel schade hebben opgelopen doordat er niet kon worden geïnvesteerd in het bedrijf en vooral doordat zij met veel schulden zitten", vertelt Biesheuvel in de talkshow onder meer. ,,Ondernemers hebben geen tijd meer om te wachten, ze moeten weer gaan ondernemen. Het kabinet moet nu ook echt vaart maken met het uitvoeren van een plan dat gericht is op herstel in plaats van steun.”
'Als ik in staat ben om in de komende tien jaar mijn schulden af te betalen, heb ik nog vijf jaar om iets aan mijn pensioen te kunnen doen'
Coronacrisis: veel ondernemers technisch failliet
De drie ondernemers onderschrijven deze aanpak, ieder vanuit hun eigen situatie, zo vertellen zij in de talkshow. Er wordt gediscussieerd aan de hand van drie stellingen:
Stelling 1. Veel ondernemers zijn technisch failliet. Ze moeten alle tijd krijgen om schulden af te lossen en zich te kunnen herstellen.
Daan Broekman noemt hier het voorbeeld dat voor veel ondernemers in de retail geldt: ,,We hebben twee belangrijke weken aan het einde van vorig jaar en aan het begin van het nieuwe jaar gemist door een lockdown. Die omzet hadden we nodig, maar door de goede weken ervoor komen we per kwartaal niet aan de drempel van 20 procent omzetverlies die nodig is om aanspraak te kunnen maken op steun". Anke Griffioen valt hem bij: ,,Het kabinet koopt hiermee tijd, maar betaalt niet.”
Horecaondernemer Alex Verburg, die al vorig jaar zijn pensioen had aangeboord, staat er nog steeds niet goed voor. ,,Als ik in staat ben om in de komende tien jaar mijn schulden af te betalen, heb ik nog vijf jaar om iets aan mijn pensioen te kunnen doen. En ondertussen gaan andere kosten ook gewoon door. Je moet investeren, een nieuwe zonwering, een nieuw terras.” Biesheuvel kondigde eerder al aan te pleiten voor een time-out van zes maanden wat de terugbetaling van coronaschulden betreft.
Rechts op de foto Alex Verburg, links naast hem Anke Griffioen.
'Een toekomst waarin retailondernemers samenwerken tegen de big tech'
Stelling 2. Ondernemers moeten anders gaan ondernemen.
Veel businessmodellen zijn (mede) door corona achterhaald en moeten worden aangepast. Niet alleen voor inkoop, blijkt tijdens het gesprek, maar ook bijvoorbeeld als het gaat om de relatie met personeel en toeleveranciers. Daan Broekman noemt in dit verband problemen met leveranciers die zelf problemen hebben om op tijd te leveren en de groei van ‘never out of stock’ producten die minder seizoensgebonden zijn. Alex Verburg heeft zoals hij het zelf noemt ‘UWV’tje gespeeld voor zijn personeel'. Iedereen is aangehouden en doorbetaald en dat gebaar zorgt ervoor dat zij loyaal zijn en dat hij met zijn vaste ploeg in actie kon komen toen de horeca weer open mocht.
Anke Griffoen ziet een toekomst waarin retailondernemers samenwerken in de strijd tegen ‘big tech’, de grote wereldwijde webshops. ,,Dan gaat het om het delen van voorraad en data door onze retail.” Ze verwacht ook serieuze initiatieven van het kabinet om die forse digitaliseringsslag mogelijk te maken.
Links op de foto Daan Broekman, op de foto rechts naast hem Hans Biesheuvel en presentator Thomas Hendriks.
Stelling 3. De toekomst van de binnenstad is bepalend voor de toekomst van de retail en de horeca.
De overheid (landelijk en lokaal) speelt daarbij een belangrijke rol. Anke Griffioen ziet juist ook de digitalisering als een extra stimulans voor de leefbaarheid van binnensteden met klanten die zich online oriënteren, maar nog steeds naar een fysieke winkel gaan voor advies en aankoop. En die levendigheid heeft ook een positief effect op horeca, cultuur en wonen in de binnensteden.
En: zien we de drie ondernemers volgend jaar weer terug in een derde aflevering van deze talkshow-serie? Alle drie zijn ze het erover eens: over een jaar zijn ze nog altijd aan het ondernemen. Alex Verburg voorop, hij is op dit moment zelfs met een derde horecazaak bezig, in Dordrecht.
Bekijk deze speciale aflevering van de talkshow De Ondernemer Kiest 2.0 bovenaan deze pagina.
De eerdere De Ondernemer Kiest-talkshow uit 2021 met deze drie ondernemers terugkijken? Dat kan via deze link: Over schulden, overheid en (geen) perspectief: de realiteit van drie ondernemers