Nieuws Maatregelen

Taxibranche stort opnieuw volledig in elkaar: 'Wie dit overleeft, kan alles aan'

Ook taxibedrijven lijden onder de gevolgen van het coronavirus. Horeca, reiswereld en evenementenbranche leveren nauwelijks nog klanten op. De helft van de omzet is dan ook verdampt. Werkloosheid en faillissementen dreigen.

Tim van Boxtel | Foto: Moreno Molenaar/ Pix4profs 12 oktober 2020

Tonny groen taxibranche instorten overleeft

Tonny de Groen van Taxibedrijf De Groen: ,,Ik ben blij dat we in een land als Nederland wonen, met een verstandige overheid die ons steunt."

Een angstvallige rust heerst op taxistandplaatsen, meldt AD. Geen draaiende motoren meer op uitgaansavonden. Chauffeurs hoeven nauwelijks iemand naar huis of het vliegveld te brengen. Ook het zakelijk vervoer ligt plat. De West-Brabantse taxibranche drijft sinds half maart, toen de coronacrisis begon, alleen nog maar op contractvervoer, de ritjes van en naar bijvoorbeeld scholen en zorginstellingen.

Die tak vormde normaal gesproken maar een gering deel van de omzet. Om te kunnen overleven worden auto’s verkocht of geschorst (uit de verzekering gehaald). Tientallen medewerkers met een tijdelijk contract staan intussen op straat.

Aan het begin van de crisis zat de taxibranche ook al nagenoeg zonder klanten. Je leest hier wat de opleving in de zomer met deze ondernemers deed. Taxi’s geven weer gas: van lege achterbank naar dorpsvervoer

Het Roosendaalse Taxibedrijf De Groen bestaat in 2023 zestig jaar; een grotere crisis kan eigenaar Tonny de Groen zich niet herinneren. ,,Als je dit overleeft, kun je alles aan. Op het dieptepunt van de crisis hadden wij nog maar 7 procent van onze normale omzet, inmiddels zitten we op maximaal 50 procent.”

Het kost hem ook veel geld om busjes in te zetten, zodat mensen voldoende afstand kunnen houden. Maar één of twee passagiers in zo’n voertuig is geen efficiënte manier van werken. Het heeft bij De Groen al geleid tot een krimp van het personeelsbestand, van 300 naar 250 mensen. Vooral tijdelijke contractanten kregen slecht nieuws. ,,Ik ben blij dat we in een land als Nederland wonen, met een verstandige overheid die ons steunt.”

'Alle medewerkers tot op heden nog aan boord'

Zijn collega Geers in Bergen op Zoom heeft een kleinere onderneming, met zo’n 72 man in dienst van wie 60 met een vaste aanstelling. Tot dusverre kon hij al zijn medewerkers aan het werk houden. De zogeheten flexibele schil is wel de pineut. ,,De grootste domper is de deeltaxi. Vóór de coronatijd hadden we 350 van dat soort ritjes per dag, in het begin nog maar een stuk of dertig. Inmiddels zitten we op 50 tot 60 procent.”

,,Die tak vormt een heel groot deel van onze omzet. De deeltaxi is namelijk de lijn tussen al onze werkzaamheden. Stel dat je een rit met leerlingenvervoer hebt, dan kun je de terugweg laten betalen door een deeltaxirit. Als je die misloopt, slaat dat in als een bom”, vertelt eigenaar Raymon Vervoort.

"We hebben wat vervoersopdrachten naar het buitenland aangenomen, bijvoorbeeld door bemanningen van schepen te vervoeren. Normaal pakken zij het vliegtuig"

Jan Goverde, Taxi Goverde in Zevenbergen

De uitgaansnachten helpen ook niet mee. ,,Het is gewoon heel weinig. De horeca gaat om 22.00 uur dicht, wij reden altijd tot vijf uur ’s nachts. Dat hebben we na de laatste maatregelen teruggebracht tot één uur.” Kortom, het zijn geen makkelijke tijden. ,,Het is schaven om te overleven. Onze marge is normaal maar rond de 3 procent.”

Auto's verkocht en personeelsbestand uitgedund

Ook Marcel Berm van Taxi Berm uit Hank schat dat zijn omzet met de helft is gedaald. Hij heeft zijn personeelsbestand al met zo’n 20 procent uitgedund. Daarnaast heeft hij 15 procent van zijn auto’s moeten verkopen. ,,We schrokken eerst keihard, vervolgens is het uithuilen en doorgaan.”

Het Hankse bedrijf bestaat sinds 1930. De huidige generatie runt het bedrijf nu dertig jaar. ,,We bleven groeien, maar wisten ook wel dat het een keer op zou houden. Maar dit is wel erg heftig. Het is de grootste crisis die wij hebben meegemaakt.”

De ondernemer kijkt inmiddels verder dan zijn gebruikelijke werkzaamheden. ,,Je wilt na zo’n crisis je risico’s spreiden. Ik kan nog niet zeggen wat we gaan doen. We zijn al jaren een taxibedrijf, kunnen niet ineens brood gaan verkopen.”

Tekst gaat verder onder de foto van Jan Goverde van Taxi Goverde in Zevenbergen (foto: Marcel Otterspeer/Pix4Profs).

Taxi Goverde: schade opvangen met alternatief vervoer

Collega Jan Goverde van Taxi Goverde in Zevenbergen heeft de schade iets op kunnen vangen met alternatief vervoer. ,,Zo hebben we wat vervoersopdrachten naar het buitenland aangenomen, bijvoorbeeld door bemanningen van schepen te vervoeren. Normaal pakken zij het vliegtuig.”

Taxi Centrale Breda moet het normaal gezien voornamelijk hebben van de particuliere markt, de straattaxi. ,,Maar dat is nu nog maar 30 procent van wat het geweest is”, zegt eigenaar Jaroen Valster. ,,Het ging net een stukje beter en toen kwamen de nieuwe maatregelen.” Taxi Centrale Breda werkt louter met zzp’ers. ,,Voor hen hebben we nu een stuk minder werk. We proberen positief te blijven en wachten op betere tijden.”

'Ik ben blij met mijn personeel'

Wat de taxibedrijven bindt, is hun drang om hun verhaal een optimistische draai te geven. ,,Ik wil mijn personeel niet bang maken. Als het zo doorgaat, overleven we het wel. In zak en as zitten heeft geen zin, we moeten door”, stelt Vervoort. Goverde: ,,Ik ben blij met mijn personeel. Dat heeft zich heel flexibel opgesteld.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.