Nieuws Maatregelen

Helft mkb-ondernemers gaat nieuwe schulden aan om NOW terug te betalen

Meer dan de helft van de mkb-ondernemers dat coronanoodsteun (NOW) aanvroeg, vindt het een enorme uitdaging om deze terug te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van financieringsplatform October onder meer dan vijfhonderd mkb'ers. 48 procent gaat zelfs nieuwe schulden aan om oude leningen, waaronder de NOW, af te lossen.

Van onze redactie 5 mei 2023

Laatste update: 5 mei 2023 12:28

Terugbetalen now coronasteun schulden financiering october

Foto: Shutterstock.

De onzekerheid over de toekomst neemt toe in het mkb. Eén op de vier ondernemers speelt nu met de gedachte om te stoppen. ,,Vorig jaar stelden we dezelfde vraag aan het mkb. Toen dacht één op de vijf ondernemers aan stoppen. Deze stijging is zorgwekkend”, aldus Luuc Mannaerts, ceo van October, die ziet dat veel ondernemers ook vrezen voor hun toeleveranciers en partners. Eén derde is bang voor een nieuwe faillissementsgolf en de effecten daarvan op de eigen organisatie.

"Vorig jaar dacht één op de vijf ondernemers aan stoppen. Nu één op vier. Deze stijging is zorgwekkend"

Luuc Mannaerts, ceo October

Eén op de vijf ondernemers durft door de economische omstandigheden geen keuzes meer te maken. ,,We zitten in een grillige, economische situatie: gaan we een nieuwe recessie in of niet? Voorspellen is moeilijk en dus stellen mkb’ers belangrijke investeringen uit wat betreft bijvoorbeeld verduurzaming of digitalisering. Zij houden liever een buffer aan voor het geval een nieuwe recessie zich aandient. Dit terwijl investeringen juist nodig zijn om concurrerend te blijven.”

Lees ook: 1 op 3 kleine ondernemers technisch failliet: ‘Ze zitten echt in een spagaat’

Kleinbedrijf klopt niet meer aan bij bank

Voor de noodzakelijke financiering klopt het mkb – en dan vooral het kleinbedrijf - in toenemende mate aan bij non-bancaire financiers. De financiering van het kleinbedrijf door non-bancaire financiers is afgelopen jaar met 21 procent gestegen ten opzichte van 2021, terwijl het totaal aantal nieuwe verstrekkingen is gedaald, zo blijkt uit onderzoek van Stichting MKB Financiering. Momenteel verzorgen alternatieve financiers al 27 procent van alle mkb-kredieten tot 1 miljoen euro.

"Bedrijven ervaren dat het verstrekken van zakelijk krediet door banken minder vanzelfsprekend is geworden"

Luuc Mannaerts, ceo October

Trending Today over ondernemers & financiën

Het aantal ondernemers dat zich meldt voor hulp vanwege financiële problemen is de afgelopen tijd verdubbeld ten opzichte van de kredietcrisis in 2008, zegt Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & Partners schuldhulpverlening (foto rechts).

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Er zijn ook positieve signalen die erop duiden dat het beter gaat met het kleinbedrijf. De problemen door hoge energieprijzen, personeelstekorten en het leveren en verkopen van producten zijn flink afgenomen in het vierde kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de negende Kleinbedrijf Index (KB-Index), onderzoek van Qredits, ONL voor Ondernemers en de Hogeschool Utrecht onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf over het vierde kwartaal van 2022.

Hoe staan we er als ondernemend Nederland nu eigenlijk voor? Robert van den Ham ging er over in gesprek met Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & Partners en Lex van Teeffelen, lector Financieel Economische Innovatie aan de Hogeschool Utrecht (foto links).

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur te horen op New Business Radio. Deze aflevering kun je terugluisteren via deze link.

52 procent van de ondervraagde ondernemers vindt de bank niet langer het beste adres voor financiële dienstverlening. Mannaerts: ,,Bedrijven ervaren dat het verstrekken van zakelijk krediet door banken minder vanzelfsprekend is geworden. We zien daardoor de verschuiving in de markt doorzetten, waarbij bancaire financiering niet meer de eerste keuze is. Zeker wat betreft kredieten tot één miljoen euro.”

Lees ook: Coronaschuld als zwaard van Damocles boven mkb: 'Bijltjesdag voor tienduizenden ondernemers'

Meerderheid ondernemers toch positief over toekomst

Ondanks de economische onzekerheden kijkt de meerderheid van het mkb toch met een goed gevoel naar de korte en lange termijn. Zo is 58 procent van het mkb (zeer) positief over de weerbaarheid van de eigen onderneming.

,,De veerkracht van het mkb valt zeer te prijzen”, zegt Mannaerts, die een beroep doet op banken en overheid om samen op te trekken. ,,We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat de stemming omslaat en een nieuwe faillissementsgolf hen de nek om draait.”

Lees ook: Aflossen coronaschuld zet ondernemers klem: 'Achteraf had ik mijn personeel beter kunnen ontslaan'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws