Nieuws Maatregelen
CPB-directeur Hasekamp: 'Noodsteun houdt personeel op plekken waar ze eigenlijk niet nodig zijn'
Bedrijven die nog steeds niet zonder steun kunnen, zullen moeten reorganiseren, zodat ook hun werknemers aan de slag kunnen in sectoren waar ze keihard nodig zijn. Dat zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in gesprek met RTL Z. ANVR-directeur Frank Oostdam reageert op LinkedIn woest op zijn uitspraken.
Laatste update: 23 augustus 2021 11:30

Pieter Hasekamp (CPB): 'Wat we nu zien is dat er in sommige sectoren mensen echt thuis zitten, omdat die steun afhankelijk is van het aantal mensen dat een bedrijf in dienst houdt. Een bedrijf hoeft niet per se om te vallen, maar het kan ook zijn dat een deel van het personeel ergens anders gaat werken, omdat het bedrijf zal moeten reorganiseren'. Foto: BD.
CPB-directeur Pieter Hasekamp benoemt in het interview met RTLZ onder meer de reisbranche en de cultuur- en evenementensector die straks te maken krijgen met het aflopen van de noodsteun, na het derde kwartaal. Hasekamp: ,,Dat is onvermijdelijk. De steun is heel effectief geweest en tegelijkertijd zien we dat het aantal faillissementen historisch laag is geweest het afgelopen jaar en dat veel bedrijven op dit moment zitten te springen om personeel. Dat betekent dat je een keer moet stoppen met die steun, zodat de economie zich ook weer kan aanpassen. Zodat mensen die werken in die sectoren (die hard getroffen zijn, red. RTLZ) aan de slag kunnen in sectoren of bij bedrijven waar ze nu actief mensen zoeken."
De economie groeit dit jaar met 3,8 procent. Die voorspelling doet het CPB. Dat is een sterker herstel dan een eerdere voorspelling, die uitging van een groei van 3,2 procent. Toch blijft het planbureau voorzichtig vanwege een mogelijke opleving van de coronapandemie. Lees hier het volledige artikel: Nederlandse economie herstelt, maar onzekerheid blijft
Voor een deel houdt de noodsteun die nu gegeven wordt personeel op plekken waar ze eigenlijk niet nodig zijn, stelt Hasekamp. ,,Voor een deel wel. Voor een deel heeft de arbeidsmarkt zich al aangepast. Met name de flexibele schil, mensen met tijdelijke contracten, zijn al op andere plekken gaan werken. Maar er is toch nog een deel van de mensen met een vast contract die, dankzij de NOW-regeling, doorbetaald minder werkt, of zelfs helemaal thuis zit."
Goede zaak dus dat die steun afloopt, want dan vallen er bedrijven om en komen er mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt?
,,Dat klinkt misschien een beetje cru."
Maar zo is het wel...
,,Wat we nu zien is dat er in sommige sectoren mensen echt thuis zitten, omdat die steun afhankelijk is van het aantal mensen dat een bedrijf in dienst houdt. Een bedrijf hoeft niet per se om te vallen, maar het kan ook zijn dat een deel van het personeel ergens anders gaat werken, omdat het bedrijf zal moeten reorganiseren. Dat hebben we in sommige sectoren ook wel gezien: de luchtvaart, de reisbranche, de horeca. Maar daar is nog wel onbenut arbeidspotentieel."
Het gehele RTLZ-interview met Hasekamp is via deze link te lezen.
Frank Oostdam (ANVR): 'Het moet toch niet gekker worden!'
Inmiddels heeft ANVR-directeur Frank Oostdam via LinkedIn stevig van zich laten horen na de uitlatingen van Hasekamp bij RTL Z, waarvoor hij veel bijval krijgt.
Oostdam schrijft: 'Nee meneer Hasekamp! Zoiets verzint u achter uw bureau. Ik nodig u graag uit om u uit te leggen hoe het echt zit. Medewerkers hebben niet duimen zitten draaien maar zijn druk met annuleringen, met omboekingen, klanten te woord staan etc etc en dat allemaal omdat wereld voor groot deel nog dicht zit! Het moet toch niet gekker worden!!!!'